Părți alimentare comestibile la care nu te-ai fi gândit niciodată că le poți mânca

0

Florile de dovleac
Oamenii de știință au descoperit că compusul de spinasterol izolat din florile de dovleac au potențial anticarcinogen. Forma concentrată de spinasterol aplicată tumorilor cutanate într-un studiu la șoareci a scăzut numărul de tumori cu 65%. Puteți mânca florile crude în salate, dar prăjite sunt delicioase. Pentru o versiune mai sănătoasă, înmuiați-le în albuș de ou, făină de migdale și prăjiți ușor în ulei de avocado.
Articol recomandat:
📌Stiati ca frunzele de dovlecel le puteti fierbe si consuma? Sunt foarte bogate in nutrienti benefici sanatatii
✔️ Coajă de kiwi
Coaja kiwilor a ajuns întotdeauna în coșul de gunoi.
Kiwi servește ca un prebiotic puternic, servind drept combustibil pentru organismele benefice din microbiomul tău. De asemenea, ajută la îmbunătățirea calității somnului. Consumul a doi kiwi înainte de culcare poate îmbunătăți timpul de somn și eficiența totală cu până la 13%, datorită compușilor antioxidanți și serotonina.
Dar ce zici de coaja lor? Textura acesteia este ciudată pentru unii, dar alții o aseamănă cu pielea unei pere sau a unei piersici. Industria kiwi încurajează oamenii să mănânce pielea fructului, observând că pielea conține de trei ori cantitatea de fibre decât pulpa. Spălați întotdeauna coaja și alegeți kiwi organic ori de câte ori puteți.
✔️ Mătase de porumb 
Se pare că există unele beneficii pentru sănătate ale mătăsii de porumb.
Pe baza remediilor populare, mătasea de porumb a fost utilizată ca agent antidiabetic oral în China, datorită impactului său potențial asupra nivelului de zahăr din sânge. Mătasea de porumb conține proteine, vitamine, carbohidrați, calciu, potasiu, magneziu, uleiuri fixe și volatile, steroizi precum sitosterol și stigmasterol, alcaloizi, saponine, taninuri și flavonoide. De-a lungul timpului, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că mătasea de porumb are proprietăți anti-fungice. Mătasea de porumb a fost folosită și în multe părți ale lumii pentru tratamentul edemului, precum și pentru cistita (o cauză frecventă a urinei tulbure ), guta, pietre la rinichi și anumite probleme ale prostatei.
Unii oameni mestecă de fapt firele ușor dulci, dar cel mai adesea sunt consumate sub forma de ceai. Cunoscut ca și diuretic, ceaiul de mătase de porumb este benefic pentru a ușura simptomele infecției tractului urinar. Se știe că persoanele cu simptome ale tensiunii arteriale crescute se îndreaptă spre ceaiul din mătase de porumb, datorită proprietăților sale diuretice. Din acest motiv, poate reduce nivelul de potasiu din sânge, deci asigurați-vă că consultați medicul pentru a vă asigura că este potrivit pentru dvs. și nu va interacționa cu medicamentele dumneavoastră. Dacă sunteți alergic la porumb, cel mai bine este să evitați mătasea de porumb.
Articol recomandat:
📌Ceaiul de matase de porumb previne si trateaza o mare varietate de afectiuni
✔️ Tulpini de căpșuni
Nutriția căpșunilor se concentrează de obicei pe conținutul bogat de mangan și vitamine al fructului, dar se pare că și frunzele au proprietăți puternice pentru sănătate. De fapt, frunzele proaspete ale căpșunilor au valori ORAC mai mari decât partea fructelor.
Doar o reîmprospătare rapidă: antioxidanții sunt evaluați printr-un scor ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen) și testează puterea unei plante de a absorbi și elimina radicalii liberi.
După cum se dovedește, frunzele de căpșuni abundă în compuși bioactivi, inclusiv flavonoide antiinflamatoare, care combat bolile, precum quercetina și kaempferolul. Studiile ne arată că kaempferolul inhibă creșterea celulelor canceroase și induce moartea celulelor canceroase, toate în timp ce par să păstreze viabilitatea normală a celulelor.
Articol recomandat:
📌Căpșunile – atât de delicioase și tot atât de sănătoase!
✔️ Coajă de ceapă
Puteți folosi coaja cepei pentru a adăuga nutriție și aromă rețetelor de bulion de oase de casă. Puneți coji de ceapă și chiar ceapă întreagă (cu piele) într-o oală și fierbeți oasele pentru a crea baza unui tonic hrănitor.
Articol recomandat:
📌Avantajele consumului de bulion de oase în fiecare zi
În timp ce majoritatea studiilor care se ocupă de nutriția pielii de ceapă se concentrează pe formele de extracte, totuși puteți obține o nutriție suplimentară atunci când utilizați pielea, în special într-o supă.
Quercetina și alți compuși din cojile de ceapă au un potențial de scădere a zahărului din sânge.
Cojile de ceapă vă pot ajută să reduceți efectele secundare negative asociate consumului unei mese bogate în carbohidrați.
Compușii pielii de ceapă pot ajuta la:
•tensiune de sânge scăzută
•inflamație redusă
•rezistența la insulină
•subțierea sângelui, reducând riscul formării cheagurilor
•scăderea colesterolului

✔️ Frunze de broccoli
Frunzele de broccoli sunt încărcate cu antioxidanți gata să preia radicalii liberi care circulă în corpul dumneavoastră. Acești radicali liberi dăunători pot duce la cancer, îmbătrânirea accelerată și tot felul de probleme de sănătate. De fapt, broccoli are o activitate anticanceroasă, potrivit unui studiu din 2015 publicat în  Preventive Nutrition & Food Science.
Încercați să fierbeți frunzele timp de câteva minute sau tăiați și sotați ca alte verdețuri crude.
✔️ Frunze de conopidă
Majoritatea oamenilor aleg să gătească și să consume doar floarea albă a conopidei, deoarece tulpina și frunzele mai dure pot provoca tulburări digestive pentru unii oameni și tind să fie mai dure ca și textură. Dar dacă nu aveți astfel de probleme puteți consuma fără griji frunzele conopidei.
Articol recomandat:
📌De ce ar trebui să mâncăm multă conopida? 13 beneficii + profil nutrițional
✔️ Coji de pepene verde
Atunci când au studiat toxicitatea potențială a cojilor de pepene verde, oamenii de știință au fost plăcut surprinși că părea sigură de mâncat. De fapt, cercetătorii unui studiu din 2015 publicat în Research Journal of Environmental Sciences, susțin consumul de coji de pepene verde ca o modalitate de a obține substanțe nutritive, reducând în același timp risipa de alimente.
Cercetătorii de la Universitatea Texas A&M au descoperit că coaja este încărcată cu citrulină, precursorul aminoacidului arginină care îmbunătățește circulația.
Conform studiului:
„Relația citrulină-arginină ajută sănătatea inimii, susține sistemul imunitar și se poate dovedi foarte utilă pentru cei care suferă de obezitate și diabet de tip 2. Arginina stimulează oxidul nitric, care relaxează vasele de sânge, același efect de bază pe care îl are Viagra, pentru a trata disfuncția erectilă și poate chiar să o prevină.”
Puteți consuma aceasta parte a pepenelui ca și înlocuitor de castraveți.
✔️ Coji de lamaie
Știința arată în mod constant că coaja de lămâie are efecte anticanceroase. Un studiu al Universității din Arizona a constatat că consumul cojii de citrice ar putea ajuta la protejarea dumneavoastră împotriva carcinomului cu celule scuamoase al pielii.
Ca întotdeauna recomandăm să alegeți citrice organice, astfel încât să evitați pesticidele toxice.
Articol recomandat:
📌Nu aruncati coaja lamailor! Poate fi folosita in multe feluri si are efecte benefice
✔️ Anumite flori
Consumul de flori comestibile este o practică străveche. Și utilizarea petalelor comestibile servește mai mult ca înfrumusețare a farfuriilor.
Într-un studiu din 2012 publicat în revista  Molecules , cercetătorii au descoperit că Crizantema și Viola se numărau printre florile comestibile cu cea mai mare densitate de minerale pe care le-au testat. De fapt, ar putea fi considerat un aliment cu conținut ridicat de potasiu, deoarece nivelurile de potasiu din aceste flori au fost mai mari decât ceea ce găsim în multe fructe și legume. Florile comestibile dețin, de asemenea, niveluri sănătoase de vitamine A și C, riboflavine, niacină și minerale precum calciu, fosfor și fier.
Puteți presăra flori comestibile precum nasturțium (ușor piperat), panseluțe, frunze de gombă sau flori de dovleac pe salate pentru o prezentare frumoasă.
✔️ Fiecare parte a păpădiei
Ceaiul de păpădie este un favorit pentru detoxifiere, dar puteți folosi și frunzele și florile în salate și piureuri. Rădăcina de păpădie uscată, măcinată, poate servi chiar și ca înlocuitor de cafea.
Frunzele de păpădie sunt bogate în carotenoizi care protejează ochii de stresul oxidativ și de fotonii cu lumină albastră și poate ajuta la prevenirea simptomelor degenerescenței maculare.
În medicina pe bază de plante, păpădia a fost folosită pentru tratarea infecțiilor, a problemelor biliare și hepatice. Este, de asemenea, un diuretic. Dacă utilizați diuretice care economisesc potasiu, ingerarea păpădiei vă poate pune în pericol nivelurile de potasiu din sânge. (Nivelurile adecvate de potasiu sunt cruciale pentru sănătatea inimii.)
👉 Gânduri finale
•„Resturile” alimentelor servesc uneori ca părți alimentare comestibile dense în nutrienți.
•Multe dintre aceste părți alimentare comestibile au fost consumate de secole în culturile chineze, de exemplu.
•Mătasea organică de porumb, coaja de kiwi, tulpinile de căpșuni și cojile de pepene verde sunt unele dintre cele mai populare părți alimentare comestibile.
•Cel mai bine este să le consumați moderat.
•Dacă aveți tratamente pentru anumite afecțiuni discutați cu medicul înainte sa faceți din aceste alimente o parte a dietei zilnice.
Ca întotdeauna, dacă sunteți gravidă sau alăptați, cel mai bine este să vă adresați medicului dumneavoastră.

Niciun comentariu

Nu ratați!