Efectele nocive ale radiatiilor electromagnetice asupra mediului si animalelor dar si asupra oamenilor

1

Exista tot mai multe dovezi ca dependenta noastra de telefoane mobile poate avea un impact asupra functionarii creierului si poate fi cauza stresului, anxietatii, insomniei si lipsei de atentie si concentrare. Acum, un nou raport a constatat ca nu suntem singurele fiinte vii care sunt afectate de dependenta tot mai mare a tehnologiei fara fir. Mamifere, pasari, insecte si chiar plantele sunt susceptibile de a fi afectate de catre radiatia electromagnetica care provine de la Wi-Fi, turnuri de telefonie mobila, emitatoare de telefonie, linii electrice etc.
Exista dovezi cum ca mamiferele (de exemplu liliecii si soarecii) au un simt de orientare magnetic care este afectat de campurile electromagnetice modulate cu frecventa radio. Pasarile, in special, pot fi foarte susceptibile. Cercetatorii au descoperit ca si campurile magnetice slabe din gama frecventei radio pot intrerupe magnetoreceptia pasarilor, capacitatea lor de a folosi campurile magnetice ale Pamantului pentru a se orienta si a-si gasi drumul spre casa.
Porumbeii, de exemplu, folosesc acest tip de orientare, dar si alte animale, precum vulpile si chiar mamiferele mai mari, cum ar fi cerbul. Tot de aceasta abilitate se folosesc si nevertebratele, inclusiv viermii si molustele.
Cercetarile au concluzionat ca radiatiile electromagnetice (EMR) pot modifica metabolismul plantelor, provocand modificari semnificative demonstrate la nivel celular si molecular. Autorii studiului au remarcat ca expunerea plantelor la radiatii electromagnetice determina o crestere rapida a acumularii transcriptiei. Transcriptia este prima faza a expresiei unei gene, in care un segment specific de ADN este copiat in ARN.

Nicaieri pe planeta nu exista limite determinate  ale radiatiei electromagnetice, cu atat mai putin aplicate. Acesta este un caz clasic de indiferenta asupra naturii, doar pentru ca oamenii nu pot vedea radiatiile electromagnetice asta nu inseamna ca animalele nu pot “vedea” poluarea sau nu pot fi afectate semnificativ la nivel neual sau celular.
Un apel recent catre Natiunile Unite, semnat de mai mult de 200 de oameni de stiinta din 41 de tari, a cerut evaluarea impactului campurilor electromagnetice asupra sanatatii si a mediului si recunoasterea ca expunerea la aceste radiatii este o problema tot mai mare care necesita un raspuns imediat. Expunerea la unde electromagnetice este asociata cu cancer si modificari in structura ADN-ului.
Potrivit unui raport al grupului de cercetatori denumit BioInitiative, mobilele, retelele Wi-Fi, Wimax, laptopurile, televizoarele, prin radiatiile emise expun oamenii la cancere cerebrale, scaderea fertilitatii, cresterea autismului etc.
Desi exista dovezi ca si oamenii pot fi afectati fiziologic de radiatiile electromagnetice, Organizatia Mondiala a Sanatatii a concluzionat ca “dovezile actuale nu confirma existenta unor consecinte asupra sanatatii din cauza expunerii la campuri electromagnetice la nivel scazut. Cu toate acestea, admit ca “exista lacune in cunoasterea efectelor biologice si necesita cercetari suplimentare”.
Desigur, fara energie electrica, viata moderna de pe Pamant nu se poate concepe deci omenirea trebuie sa constientizeze faptul ca utilizarea energiei electrice are efecte negative asupra mediului. In aceste conditii, se impune intensificarea studiilor si cercetarilor care sa vizeze, pe de o parte, optimizarea si diminuarea consumului de energie electrica, iar pe de alta parte, diminuarea impactului poluarii electromagnetice a mediului.
In prezent, in numeroase tari din lume se deruleaza programe de cercetare in domeniul poluarii electromagnetice a mediului, avand ca obiective principale evaluarea si aplicarea unor metode de reducere a valorii campurilor magnetice produse de liniile electrice, statii, transformatoare, retele de alimentare cu energie electrica a locuintelor, precum si de aparatele electrocasnice.
Sursa: https://www.wakingtimes.com/2018/08/03/our-cellphone-addiction-is-turning-wireless-tech-into-an-invisible-weapon-thats-destroying-wildlife/

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!