Recipiente de plastic – tipuri și siguranța alimentelor depozitate și congelate

0

Poți congela în recipientele de plastic? Plasticul este un material preferat, a cărui versatilitate incredibilă îl face indispensabil pentru utilizări domestice și comerciale. Dar atunci, cu atât de multe utilizări, este sigur să congelați alimentele în recipiente de plastic? Și ce fel de materiale plastice sunt sigure? Răspunsurile le veți găsi în acest articol:
În general, recipientele din plastic pentru alimente sunt fabricate din diferite tipuri de materiale plastice. De obicei, marca triunghiului conține un „număr de identificare a materialului” în interiorul său. Acest număr denotă de fapt gradul de reciclabilitate al plasticului, iar triunghiul determină dacă plasticul este sau nu reciclabil.
👉 Materiale plastice sigure
Unele materiale plastice sunt preferate altora atunci când vine vorba de depozitarea și ambalarea alimentelor. În general, materialele plastice sigure includ materiale precum:
✔️ Polietilen tereftalat (PET sau PETE):
Aceasta este cea mai populară formă de recipient de plastic de pe piață. Utilizate pentru a stoca tot felul de alimente și băuturi precum apă, suc, maioneză etc., recipientele din PET pot fi refolosite odată ce sunt curățate cu apă și detergent. Cu toate acestea, un cuvânt de precauție: cercetările arată că spălarea sticlelor PET din nou și din nou poate duce la intrarea substanțelor chimice toxice și cancerigene din plastic în alimentele sau apa stocate. Aruncați recipientul dvs. PET dacă acesta se crăpă sau pare decolorat.
✔️ Polietilenă de înaltă densitate (HDPE):
Un alt plastic sigur utilizat pentru fabricarea recipientelor alimentare și sticlelor de apă, polietilena de înaltă densitate nu eliberează substanțe chimice toxice sau cancerigene în alimente sau apă și este acceptat de majoritatea companiilor de reciclare.
✔️ Polietilenă cu densitate redusă (LDPE):
Aceste tipuri de materiale plastice nu eliberează substanțe chimice în alimentele depozitate, dar nu sunt ușor acceptate de companiile de reciclare. Materialele plastice LDPE sunt utilizate de obicei pentru a face pungi de sandwich sigilabile, ambalaje de plastic etc.
✔️ Polipropilenă (PP):
Acest tip de recipient din plastic nu eliberează substanțe chimice în alimente sau apă, dar nu toate organizațiile reciclează polipropilena. Este utilizat în principal pentru borcanele de iaurt și alte recipiente de gustări.
✔️ Bio-plastic:
Acest plastic este de obicei folosit pentru a face pahare de plastic, farfurii pentru picnic și ustensile. Este creat folosind surse regenerabile precum porumbul, cartofii, trestia de zahăr și alte alimente cu amidon.

👉 Materiale plastice nesigure
Aceste materiale plastice sunt destul de periculoase și pot provoca boli cronice. Materialele plastice nesigure includ:
❗️ Clorură de polivinil (PVC):
Acest tip de plastic este utilizat în mod regulat pentru a face ambalaje și alte recipiente de plastic. PVC eliberează dioxine care sunt clasificate drept agenți cancerigeni pentru om. PVC conține, de asemenea, ftalați care pot duce la funcționarea hormonală necorespunzătoare și chiar pot provoca leziuni hormonale.
❗️ Polistiren (PS):
Acest plastic este folosit pentru a face cupe, cutii de carton și recipiente. Acest tip de plastic eliberează substanțe chimice cancerigene și toxice care pot duce la multe condiții de sănătate.
❗️ Policarbonat (PC):
De obicei utilizat pentru fabricarea bidoanelor și a biberoanelor pentru bebeluși, policarbonatul conține bisfenol A, care are “calități” cunoscute de perturbare a hormonilor.
👉 Congelarea alimentelor
De obicei, cel mai bun recipient de plastic pentru depozitarea alimentelor congelate este un recipient din plastic rezistent la umezeală, cu capac. Aceste materiale plastice sunt destul de sigure și pot fi utilizate ani de zile. Pe de altă parte, puteți lua în considerare utilizarea recipientelor din sticlă Pyrex cu capac pentru a îngheța și a păstra alimentele. Acestea sunt disponibile destul de ușor și nu prezintă amenințări, spre deosebire de substanțele chimice toxice și cancerigene care sunt utilizate pentru fabricarea plasticului.
👉 Este sigur să congelați alimentele în recipiente de plastic?
Ați analizat diferitele materiale plastice sigure și nesigure și ce tipuri de materiale plastice puteți utiliza în mod eficient pentru a congela alimentele. Plasticul are multe utilizări casnice și industriale, dar nu este un material bun pentru a găti, reîncălzi, congela și păstra mâncarea, chiar dacă plasticul este marcat ca fiind sigur pentru microunde sau rezistent la temperatură.
Dumneavoastră ce metode de congelare a alimentelor folosiți? Împărtășiți cu noi metodele voastre in secțiunea de comentarii de mai jos:

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.