Ceai de mușețel – delicios, liniștitor și cu multe beneficii pentru sănătate și starea de bine

1

Ceaiul de mușețel este un remediu antic, pe bază de plante, pentru a trata o mulțime de tulburări. Și cea mai bună parte este că poate fi preparat în câteva minute!
👉 Ce este atât de special la ceaiul de mușețel?
Mușețelul este un membru al frumoasei familii de margarete (Asteraceae sau Compositae).
•Utilizarea mușețelului în medicina tradițională datează de cel puțin 5000 de ani.
•Este una dintre cele mai sigure ierburi pe care le poți ingera sau aplica.
•Cu un gust delicios, ceaiul de mușețel vindecă în mod eficient o multitudine de stări de sănătate.
•Ceaiul de mușețel nu are cofeină și teobromină.
Ceaiul de mușețel este făcut din flori uscate și uneori din frunze de mușețel. Există două soiuri populare ale acestei flori – mușețel german (Chamomilla recutita) și mușețel roman (Chamaemelum nobile). Florile uscate ale acestor specii au cantități mari de flavonoide, terpenoide și compuși fenolici. Prin urmare, are o valoare terapeutică ridicată.
Consumul regulat de ceai de mușețel poate ameliora crampele musculare, febra, hemoroizii, insomnia și alte câteva probleme.
🫖 Induce somnul și gestionează anxietatea
Mușețelul conține apigenină, un tranchilizant natural. Se leagă de receptorii benzodiazepinici din creier, acționând ca un agent sedativ ușor.
Acest ceai poate fi, de asemenea, recomandat proaspetelor mame pentru a îmbunătăți calitatea somnului, oboseala și depresia.
Există recenzii mixte despre ceaiul de mușețel care îmbunătățește anxietatea. Mușețelul a arătat o reducere semnificativă a tulburării de anxietate generalizată (GAD). Cu toate acestea, efectele sunt ușoare până la moderate.
🫖 Poate ajuta la tratarea diareei, colicilor și a altor afecțiuni gastrointestinale
Diareea și colicile pot fi extrem de dureroase și iritante atât pentru copii, cât și pentru părinți.
Mușețelul este utilizat în mod tradițional pentru a trata stomacul supărat, flatulența, ulcerele și dispepsia. Ceaiul poate ajuta, de asemenea, la calmarea spasmelor musculare ale stomacului, la trecerea alimentelor prin tractul gastro-intestinal și la prevenirea hiperacidității. Puteți prepara acest ceai cu rădăcină de lemn dulce, frunză de mentă, chimion, ciulin și frunze de mirt de lămâie.
Pentru colicile bebelușului discutați cu medicul Dvs pediatru.
🫖 Poate ajuta la controlul glicemic și la reglarea diabetului
Apigenina este una dintre substanțele fitochimice funcționale la speciile de mușețel. Acest flavonoid, împreună cu glucozidele acidului apigenin-7-O-glucozid, (Z) și (E) -2-hidroxi-4-metoxicinamic, pot interfera în activitatea enzimelor metabolizatoare ale amidonului.
Acești polifenoli inhibă activitățile α-amilazei și maltazei. Aceste enzime descompun polizaharidele complexe (cum ar fi amidonul) în unități de glucoză și fructoză. Când glucoza sau fructoza produsă intră în sânge, se observă creșteri bruște sau scăderi ale nivelurilor serice.
Aceste fluctuații postprandiale (post alimentare) pot agrava diabetul la om. Consumul de ceai de mușețel poate îmbunătăți controlul glicemic și diabetul prin modularea metabolismului glucidic, absorbția zahărului, concentrația hemoglobinei glicate (HbA1c) și a profilului lipidic.
🫖 Este un agent antiinflamator puternic
Datorită conținutului divers de flavonoizi, mușețelul poate vindeca multe afecțiuni inflamatorii. Acestea includ eczeme, dureri reumatoide, ulcere, gută și nevralgii, GERD, inflamația ochilor, hemoroizi, arsuri solare și erupții cutanate.
Se spune că flavonoidele apigenină, luteolină, quercetină și patuletină, împreună cu terpenoide, α-bisabolol și oxizii săi, chalmuzenul și derivații acetilenici sunt responsabili de această activitate antiinflamatoare.
Acest extract de plante medicinale poate inhiba producția de oxid nitric proinflamator în corpul dumneavoastră. Mai mult, mușețelul scade expresia genică implicată în producerea intermediarilor, cum ar fi prostaglandinele. De asemenea, blochează activarea diferitelor tipuri de celule ale sistemului imunitar care pot agrava inflamația.
Pentru a beneficia de o ușurare eficientă, trebuie să vă faceți obiceiul de a bea acest ceai în mod regulat. Micronutrienții și fitochimicalele prezente în el pot face diferența.
👉 Alte beneficii ale ceaiului de mușețel:
•Consumul de ceai cald de mușețel poate ameliora durerile de gât, gripa, curgerea nasului și alte infecții ORL acute.
•Pudra de mușețel uscată poate fi utilizată ca agent de vindecare a rănilor, vânătăilor, erupțiilor cutanate, zona zoster, furunculelor și chiar hemoroizilor.
•Aplicați și lăsați în păr ceai de mușețel puternic preparat după șamponare. Pigmenții și polifenolii vă pot deschide culoarea părului și vă pot oferi nuanțe naturale!
•Puteți utiliza, de asemenea, ceai de mușețel sau extract ca vopsea de țesătură galben-maro.
•Extractele de mușețel au efecte stimulatoare uterine și oxitocice. Administrarea acestor extracte a arătat că induce travaliul (post-termen) la femeile gravide.

•Această plantă calmantă poate reduce stresul și anxietatea la femeile gravide și poate ușura nașterea.
•Copilul tău se confruntă cu dureri de dinți? Scufundați o cârpă curată în ceai de mușețel și înghețați-o bine timp de câteva ore. Lăsați copilul să muște din această cârpă rece.
👉 Profilul nutrițional al ceaiului de mușețel (valori pentru 250 ml)

Cele mai multe dintre beneficiile de mai sus sunt atribuite profilului biochimic al florii de mușețel. De fapt, ceaiurile de mușețel conțin 10-15% din uleiul esențial disponibil în floră.
Mușețelul are aproximativ 0,6% din lactone sesquiterpene (tip germacranolidă) – de exemplu, nobilină și 3-epinobilină. Glicozidele, hidroxicumarine, flavonoide, cumarine, terpenoide și mucilagii sunt câteva clase de biochimice complexe.
Din flavonoide, în floare au fost identificate cantități echitabile de apigenină, luteolină, kaempferol, rutină, izorhamnetină, quercetină, patuletină. Herniarina și umbelliferona sunt abundente printre cumarine.
Aceste cifre pot varia în funcție de originea geografică, starea de uscare, mediul înconjurător, cultivarea, timpul de prelevare, organul plantelor, procedura de extracție, substanțele chimice utilizate pentru extragere etc.
❗️Care sunt efectele secundare ale consumului ceaiului de mușețel?
La fel ca majoritatea ceaiurilor din plante, ceaiul de mușețel vine, de asemenea, cu partea sa de riscuri și efecte secundare.
•Dacă sunteți alergic la margarete, păpădie sau la orice membru al familiei Asteraceae sau Compositae, este mai bine să evitați acest ceai.
•Dacă aveți erupții pe piele, dificultăți respiratorii sau orice hipersensibilitate, consultați medicul și informați despre aportul de ceai.
•Femeilor însărcinate li se recomandă să stea departe de ceaiurile din plante deoarece câteva plante medicinale, cum ar fi mușețelul, ar putea avea proprietăți de stimulare uterină și pot induce travaliu prematur și alte complicații.
•Un alt efect nedorit ar putea fi proprietatea de subțiere a sângelui a mușețelului. Dacă luați deja diluanți de sânge, este mai bine să evitați acest ceai înainte de a vă consulta medicul.
Cu toate acestea, nu există efecte documentate care pun în pericol viața supradozajului cu ceai de mușețel. Mușețelul este listat și pe lista de alimente GRAS (în general recunoscută ca sigură) a FDA.
Deci, dacă beți mai multe căni de ceai de mușețel într-o zi, este puțin probabil să vă facă rău. Nu există o gamă strictă de dozare menționată.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.