Facand sport obtii mai multa energie, cresterea masei musculare, un aspect mai atragator si reduci riscul anumitor boli.
Nu multi dintre noi, insa, sunt constienti de modul in care sportul ne afecteaza abilitatea de a gandi, a simti si a actiona. Beneficiile psihologice si emotionale dobandite in urma sportului sunt la fel de variate ca si cele de natura fizica.
Dupa cum arata Asociatia Americana de Psihologie, sportul are un impact pozitiv asupra substantelor chimice din creier implicate in reactia la stres. Cand sistemul cardiovascular functioneaza impreuna cu sistemul nervos si sistemul muscular,corpul reactioneaza in mod natural mai eficient in conditii de stres.
Desi gradele de anxietate si depresie variaza, cei care sufera de oricare dintre aceste afectiuni ar trebui sa ia in considerare activitatea fizica. Cand faci miscare, creierul elibereaza substante care creaza o stare de bine, combat gandurile negative, reduc substantele chimice din sistemul imunitar ce pot agrava starea de depresie si au un efect calmant prin cresterea temperaturii corpului. In plus, orice fel de activitate fizica moderata ajuta corpul sa produca endorfine, hormonii bucuriei. Studiile au demonstrat ca in anumite cazuri, exercitiile fizice pot fi la fel de eficiente precum medicamentele antidepresive in tratarea unor forme de depresie.
Pe masura ce inaintam in varsta, abilitatile cognitive incep sa se deterioreze, insa indicatorii stilului de viata si ai sanatatii influenteaza ritmul cu care acest lucru se intampla. Intr-un studiu, cercetatorii au analizat nivelul de cognitie, fluxul sanguin cerebral in stare de repaus si rezistenta cardiovasculara a unui grup de adulti cu varste cuprinse intre 57-75 ani inainte, in mijlocul si dupa efectuarea unui program de exercitii aerobice de 12 saptamani. Au descoperit ca exercitiile fizice au contribuit la imbunatatirea memoriei, a sanatatii creierului si a rezistentei fizice a participantilor.
Sa fim sinceri – sa faci sport poate fi greu. Este o provocare atat din punct de vedere fizic, cat si mental sa faci un lucru in mod constant in special atunci cand nu ai chef. Dar dezvoltarea unui obicei bun si sanatos duce la cresterea increderii in sine si obtinerea de rezultate, care pot avea un impact important asupra nivelului de optimism. Si aceasta fara sa luam in considerare ca vezi si simti modificari fizice in propriul corp.
S-a mentionat deja anterior ca sportul reduce anxietatea, insa trebuie mentionat inca o data, in incheiere, ca ajuta la inlaturarea tuturor gandurilor negative. Pentru multi, sportul are efectul unei meditatii. Te face sa te concentrezi pe momentul prezent si asupra activitatii de la acel moment.
Sunt multe de spus despre corpul uman si cum a fost el menit sa se miste si e bine sa ne amintim de acest lucru ori de cate ori stam in fata biroului, la volanul masinii, ne intindem pe canapea si stam lipiti de telefoane. Am putea spune ca miscarea este o componenta esentiala a vietii noastre.
Surse: http://www.mentalhealth.org.uk/help-information/mental-health-a-z/e/exercise-mental-health/
Niciun comentariu