Top 10 cele mai bune alimente neperisabile

0

Alimentele neperisabile, cum ar fi conservele și fructele uscate, au o durată lungă de valabilitate și nu necesită refrigerare pentru a nu le strica. În schimb, acestea pot fi depozitate la temperatura camerei, cum ar fi într-o cămară sau dulap.
Nu numai că sunt articole de bucătărie standard, dar sunt și favorizate de cei care fac drumetii și de iubitorii de camping care nu pot aduce alimente perisabile precum carne proaspătă, lactate și legume in rucsac.
Mai mult decât atât, mărfurile neperisabile sunt esențiale în situații de urgență și sunt favorizate de organizațiile caritabile care hrănesc sau oferă alimente persoanelor fără adăpost sau cu posibilitati reduse.
Deși unele articole precum macaroanele cu brânza în cutie sunt ambalate cu conservanți și alte ingrediente nesănătoase, sunt disponibile câteva alimente nutritive neperisabile sanatoase.
Iată 10 dintre cele mai sănătoase alimente neperisabile:
1. Fasole uscata și conserve
Cu o durată de valabilitate îndelungată și conținut ridicat de nutrienți, fasolea uscată și conservele sunt alegeri inteligente neperisabile. Conservele se pot păstra la temperatura camerei timp de 2-5 ani, în timp ce fasolea uscata poate dura 10 sau mai mulți ani, în funcție de ambalaj.
De fapt, un studiu a constatat că fasolea pinto păstrată până la 30 de ani a fost considerată comestibilă de 80% dintre persoanele aflate pe un panou de consum alimentar de urgență.
Fasolea este o sursă excelentă de fibre, proteine ​​pe bază de plante , magneziu, vitamine B, mangan, fier, fosfor, zinc și cupru. Ba mai mult, se împerechează bine cu majoritatea alimentelor și adaugă suflet in ciorbe, mâncăruri cu cereale și salate.
2. Unt de nuci
Unturile de nuci sunt cremoase, bogate în nutrienți și delicioase.
Deși temperaturile de depozitare pot afecta durata de valabilitate, untul de arahide comercial se păstrează până la 9 luni la temperatura camerei. Untul de arahide natural, care nu conține conservanți, durează până la 3 luni la 10 ℃ și doar o lună la 25 ℃.
Conform Departamentului Agriculturii al Statelor Unite (USDA), untul de migdale se păstrează până la 1 an la temperatura camerei, în timp ce untul de caju se menține până la 3 luni.
Unturile de nuci sunt o sursă bogată de grăsimi sănătoase, proteine, vitamine, minerale și compuși vegetali puternici, inclusiv antioxidanți fenolici , care sunt compuși ce vă protejează corpul de stresul oxidativ și de deteriorarea moleculelor instabile numite radicali liberi.
Borcanele cu unt de nuci pot fi depozitate în cămară, în timp ce pachete mai mici pot fi luate în rucsac sau în camping pentru o gustare rapida și sănătoasă.
3. Fructe și legume uscate
Deși majoritatea fructelor și legumelor proaspete au un termen scurt de valabilitate, produsele uscate sunt considerate neperisabile. Când se păstrează corect, majoritatea fructelor uscate pot fi păstrate în siguranță la temperatura camerei până la 1 an, iar legumele uscate pot fi păstrate aproximativ jumătate din acest timp.
Puteți alege dintr-o varietate de fructe și legume uscate, inclusiv fructe de pădure uscate , mere, roșii și morcovi. Puteți utiliza, de asemenea, un deshidratator sau cuptor pentru a vă face propriile fructe și legume uscate. Ambalajul sigilat în vid poate ajuta la prevenirea stricării.
Fructele uscate și legumele pot fi savurate ca o gustare sau adăugate la mixul pe care il poti lua pe trasee. În plus, legumele uscate pot fi rehidratate adăugându-le la supe sau tocănițe dacă nu există produse proaspete.
4. Conserve de pește și carne de pasare
Deși peștele proaspăt și carnea de pasare sunt ambalate cu nutrienți, acestea sunt foarte perisabile. Pe de alta parte, conserve din aceste soiuri pot fi păstrate în condiții de siguranță fără refrigerare pentru perioade îndelungate – până la 5 ani la temperatura camerei.
Tonul și alte produse din fructe de mare sunt vândute și în ambalaje ușoare care sunt perfecte pentru cămările mai mici și pentru rucsacuri. Fructele de mare din pungi au o durată de valabilitate de până la 18 luni.
Carnea de pasare și alte feluri de carne se găsesc și în astfel de pungi vidate, dar ar trebui să consultați ambalajul pentru informații privind termenul de valabilitate.

5. Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt portabile, bogate în nutrienți și stabile in timp, ceea ce le face produse alimentare neperisabile. favorite printre cei care campează și excursioniști pentru gustări bogate în calorii, sunt, de asemenea, minunate pentru a fi la îndemână în orice situație.
În medie, nucile durează aproximativ 4 luni atunci când sunt menținute la temperatura camerei sau la aproape 20 ℃, deși perioada de valabilitate variază foarte mult între soiurile de nuci si in functie de cum sunt ambalate.
De exemplu, nucile caju pot fi păstrate 6 luni la 20 de grade, în timp ce fisticul durează doar 1 lună la aceeași temperatură.
Semințele au un termen de valabilitate comparabil. Conform USDA, semințele de dovleac rămân proaspete 6 luni la temperatura camerei.
6. Cereale
Cerealele integrale precum ovăzul, orezul și orzul au o durată de viață mult mai lungă decât alte surse populare, dar perisabile de carbohidrați, precum pâinea, ceea ce le face o alegere inteligentă pentru păstrarea alimentelor pe termen lung.
De exemplu, orezul brun poate fi păstrat la 10–21 ℃ până la 3 luni, în timp ce soiurile farro durează până la 6 luni la temperatura camerei.
Se pot adăuga în supe, salate și caserole, făcându-le un ingredient versatil neperisabil. În plus, consumul de cereale integrale poate reduce riscul de diabet de tip 2, boli de inimă și anumite tipuri de cancer.
7. Conserve de legume și fructe
Conserva a fost folosită de mult timp pentru a prelungi perioada de valabilitate a alimentelor perisabile, inclusiv fructe și legume.
Căldura folosită în timpul creării conservei ucide microorganisme potențial dăunătoare, iar sigiliul caracteristic al alimentelor din conservă împiedică bacteriile noi să strice conținutul.
Perioada de valabilitate a conservelor de fructe și legume depinde de tipul de produs.
De exemplu, conservele cu conținut scăzut de acid, inclusiv cartofi, morcovi, sfeclă și spanac, durează 2-5 ani la temperatura camerei.
Pe de altă parte, fructele bogate în acid, precum grapefruit, mere, piersici, fructe de pădure și ananas durează doar 12-18 luni. Același lucru este valabil și pentru legumele ambalate în oțet, cum ar fi usturoiul , salata de cartofi și alte legume murate.
Când faceți cumpărăturile, alegeți fructe ambalate în apă sau suc de fructe 100% în loc de sirop și optați pentru conserve cu conținut scăzut de sodiu ori de câte ori este posibil.
Dacă sunteți pricepuți în bucătărie, luați în considerare conservele făcute acasă folosind legume și fructe cumpărate din magazin sau din grădină. Dacă nu știți cum, puteți consulta numeroase cărți sau tutoriale online.
8. Carne uscata
Conservarea cărnii este o practică folosită din cele mai vechi timpuri pentru a nu se strica sursele de proteine. Mai exact, uscarea se face prin întărirea cărnii într-o soluție de sare, apoi deshidratarea acesteia. În timpul procesării se folosesc uneori conservanți, arome și alți aditivi .
Multe tipuri de carne uscata sunt disponibile, inclusiv carne de vită, somon , pui și bivol. Există chiar și alternative pe bază de plante, făcute din nucă de cocos, banană și jackfruit. Acestea fiind spuse, rețineți că aceste alternative nu sunt echivalente din punct de vedere nutritiv cu cele pe bază de carne.
Carnea uscata comerciala poate fi păstrata în siguranță în cămară până la 1 an, deși USDA recomandă depozitarea la temperatura camerei pentru maximum 2 luni.
Orice fel de carne uscata poate fi savurata cu moderație, dar cele mai sănătoase opțiuni sunt cele care nu conțin zahăr adăugat, arome artificiale sau conservanți.
9. Supa la conserva
Supele conservate sunt o alegere excelentă atunci când vă faceți depozite în cămara. De asemenea, sunt preferate de organizațiile de donare a alimentelor.
Majoritatea supelor conservate au un nivel scăzut de acid și pot dura până la 5 ani la temperatura camerei. Excepție fac soiurile pe bază de tomate , care au un termen de valabilitate de aproximativ 18 luni.
Deși majoritatea amestecurilor de ciorbe la conserva ar trebui să dureze până la 1 an în depozitare, cel mai bine este să verificați etichetele pentru datele de expirare.
Alegeți supele bogate în ingrediente sănătoase precum legumele și fasolea și selectați produse cu conținut redus de sodiu ori de câte ori este posibil, deoarece consumarea unei cantități prea mari de sare vă poate dăuna sănătății.
10. Produsele uscate prin congelare
Uscarea prin congelare folosește sublimarea, un proces în care gheața este transformată direct în vapori, pentru a îndepărta apa din alimente, astfel încât să dureze mai mult la temperatura camerei. Mesele uscate prin congelare sunt populare printre cei care fac drumeții si iubitorii de camping datorită greutății ușoare și a portabilității lor.
Alimentele uscate prin congelare sunt pregătite pentru păstrare pe termen lung – unele produse având o garanție de gust de 30 de ani.
Multe companii fac mâncăruri delicioase, uscate prin congelare, care nu numai că sunt sănătoase, dar se potrivesc și cu modele alimentare specifice.

Niciun comentariu

Nu ratați!