Top 10 cele mai mari mituri nutriționale

0

Parcurgerea prin rețelele sociale, citirea revistei preferate sau vizitarea site-urilor web populare vă expune la informații nesfârșite despre nutriție și sănătate – majoritatea fiind incorecte.
Chiar și profesioniștii calificați din domeniul sănătății, inclusiv medicii și dieteticienii, sunt de vină pentru răspândirea dezinformării despre nutriție către public, adăugând confuzie.
Iată 10 dintre cele mai mari mituri legate de nutriție și de ce aceste credințe vechi trebuie puse la punct.
❌ Când vine vorba de pierderea în greutate, tot ce trebuie să faci e să consumi mai multe calorii decât cele asimilate
Deși crearea unui deficit caloric prin arderea a mai multă energie decât asimilați este cel mai important factor în ceea ce privește pierderea în greutate, nu este singurul lucru care contează.
Aportul de calorii nu ține cont de numărul mare de variabile care pot împiedica pe cineva să piardă în greutate, chiar și atunci când urmează o dietă foarte scăzută în calorii.
De exemplu, dezechilibrele hormonale, condițiile de sănătate precum hipotiroidismul, adaptările metabolice, utilizarea anumitor medicamente și genetică sunt doar câțiva dintre factorii care pot îngreuna pierderea în greutate pentru unii oameni, chiar și atunci când urmează o dietă strictă.
De asemenea, acest concept nu subliniază importanța durabilității și a calității dietei pentru pierderea în greutate. Cei care urmează metoda „calorii în, calorii afara” se concentrează de obicei exclusiv pe valoarea calorică a alimentelor, nu pe valoarea lor nutrițională.
Acest lucru poate duce la alegerea alimentelor cu conținut scăzut de calorii, sărace în nutrienți, ceea ce nu este cea mai bună alegere pentru sănătatea generală.
❌ Alimentele bogate în grăsimi sunt nesănătoase 
Deși această teorie veche și incorectă este pusă încet în repaus, mulți oameni se tem încă de alimentele cu conținut ridicat de grăsimi și urmează diete cu conținut scăzut de grăsimi în speranța că reducerea aportului de grăsimi le va aduce beneficii sănătății generale.
Grăsimea alimentară este esențială pentru o sănătate optimă. În plus, dietele cu conținut scăzut de grăsimi au fost legate de un risc mai mare de probleme de sănătate, inclusiv sindromul metabolic, și pot duce la o creștere a rezistenței la insulină și a nivelurilor de trigliceride, care sunt factori de risc cunoscuți pentru bolile de inimă.
Mai mult, dietele cu conținut ridicat de grăsimi s-au dovedit la fel de eficiente – sau chiar mai mult – decât dietele cu conținut scăzut de grăsimi atunci când vine vorba de încurajarea pierderii în greutate.
Desigur, extremele în ambele direcții, fie că este vorba de o dietă foarte scăzută în grăsimi sau foarte bogată în grăsimi, vă pot afecta sănătatea, mai ales atunci când calitatea dietei este slabă.
❌ Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei 
Deși s-a crezut cândva că micul dejun a fost unul dintre cei mai importanți factori în pregătirea pentru o zi sănătoasă, cercetările au arătat că acest lucru ar putea să nu fie în cazul majorității adulților.
De exemplu, cercetările indică faptul că renunțarea la micul dejun poate duce la reducerea aportului de calorii.
Mai mult, participarea la postul intermitent, în timpul căruia micul dejun este fie omis, fie consumat mai târziu, a fost legată de o mulțime de beneficii, inclusiv un control îmbunătățit al zahărului din sânge și reduceri ale markerilor inflamatori.
Cu toate acestea, postul intermitent poate fi realizat și consumând un mic dejun obișnuit, apoi luând ultima masă mai devreme seara pentru a menține o fereastră de post de 14-16 ore.
Rețineți că acest lucru nu se aplică copiilor și adolescenților în creștere sau celor cu nevoi crescute de nutrienți, cum ar fi femeile însărcinate și cele cu anumite condiții de sănătate, deoarece sărind peste mese poate duce la efecte negative asupra sănătății în aceste cazuri.

❌ Trebuie să mâncați mese mici și frecvente pentru o sănătate optimă
Consumul regulat de mese mici și frecvente pe parcursul zilei este o metodă utilizată de mulți oameni pentru a stimula metabolismul și pierderea în greutate.
Cu toate acestea, dacă sunteți sănătos, frecvența meselor dvs. nu contează atât timp cât vă satisfaceți nevoile de energie.
Acestea fiind spuse, persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, bolile coronariene și sindromul intestinului iritabil, precum și cele care sunt însărcinate, pot beneficia de mese mai frecvente.
❌ Îndulcitorii non-nutritivi sunt sănătoși
Interesul crescând pentru alimentele fără conținut caloric, cu conținut scăzut de carbohidrați și fără zahăr a dus la o creștere a produselor care conțin îndulcitori non-nutritivi (NNS). Deși este clar că o dietă bogată în zahăr adăugat crește semnificativ riscul de boală, consumul de NNS poate duce, de asemenea, la rezultate negative asupra sănătății.
De exemplu, aportul de NNS vă poate crește riscul de diabet de tip 2, ducând la schimbări negative ale bacteriilor intestinale și promovând dereglarea zahărului din sânge. Mai mult, aportul regulat de NNS este asociat cu modele generale de viață nesănătoase.
Rețineți că cercetările în acest domeniu sunt în curs de desfășurare și că sunt necesare studii viitoare de înaltă calitate pentru a confirma aceste potențiale legături.
❌ Cartofii albi sunt nesănătoși
Adesea etichetați ca „nesănătoși” de cei din lumea nutriției, cartofii albi sunt restricționați de mulți oameni care doresc să slăbească sau să-și îmbunătățească starea generală de sănătate.
În timp ce mănânci prea mult din orice fel de mâncare – inclusiv cartofi albi – poate duce la creșterea în greutate, aceștia sunt extrem de hrănitori și pot fi incluși ca parte a unei diete sănătoase.
Cartofii albi sunt o sursă excelentă de mulți nutrienți, inclusiv potasiu, vitamina C și fibre.
Nu uitați să vă bucurați de cartofi copți, nu prăjiți!
❌ Trebuie să fii slab pentru a fi sănătos
Deși obezitatea crește riscul de boli, nu trebuie să fii slab pentru a fi sănătos. Mai degrabă, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și a procentului de grăsime corporală prin consumul unei diete hrănitoare și menținerea unui stil de viață activ este cel mai important.
❌ Suplimentele de calciu sunt necesare pentru sănătatea oaselor 
Multor oameni li se spun să ia suplimente de calciu pentru a-și menține sistemul osos sănătos. Cu toate acestea, cercetările actuale au arătat că suplimentarea cu calciu poate face mai mult rău decât bine.
De exemplu, unele studii au legat suplimentele de calciu de un risc crescut de boli de inimă. În plus, cercetările arată că acestea nu reduc riscul de fractură sau osteoporoză.
Dacă sunteți îngrijorat de aportul de calciu, cel mai bine este să vă concentrați asupra surselor dietetice de calciu, cum ar fi iaurtul cu conținut ridicat de grăsimi, sardinele, fasolea și semințele.
❌ Suplimentele cu fibre sunt un bun substitut pentru alimentele bogate în fibre 
Mulți oameni se luptă să obțină fibre alimentare adecvate, motiv pentru care suplimentele de fibre sunt atât de populare. Deși suplimentele cu fibre pot aduce beneficii sănătății îmbunătățind mișcările intestinale și controlul glicemiei, acestea nu ar trebui să înlocuiască alimentele reale.
Alimentele integrale bogate în fibre, cum ar fi legumele, cerealele, fasolea și fructele, conțin substanțe nutritive și compuși vegetali care funcționează sinergic pentru a vă promova sănătatea și nu pot fi înlocuiți cu suplimente de fibre.
❌ Glucidele te îngrășa
Așa cum grăsimile au fost învinovățite pentru promovarea creșterii în greutate și a bolilor de inimă, carbohidrații au fost evitați de mulți oameni de teamă că consumul acestor macronutrienți va provoca obezitate, diabet și alte efecte adverse asupra sănătății.
În realitate, consumul unei cantități moderate de carbohidrați nutritivi, cu conținut ridicat de fibre, vitamine și minerale, cum ar fi legumele rădăcinoase cu amidon, cerealele și leguminoasele, vă vor aduce beneficii sănătății – nu o vor afecta.

Niciun comentariu

Nu ratați!