Unii cred în beneficiile pentru sănătate ale vodcii, în ciuda faptului că este o băutură alcoolică. Vodca este adesea amestecată cu multe băuturi dulci. Dar ce spune știința despre efectele sale pentru sănătate?
Originea vodcii
Se crede că vodca își are originea fie în Polonia secolului al IX-lea, fie în Rusia și Europa de Est acum o mie de ani. Prima vodcă a fost făcută din grâu și secară prin fermentare și distilare.
Informații nutriționale
30 ml de vodcă conține:
– Calorii: 64,1
– Alcool: 9,3 grame
– Apă: 18,5 grame
1. Poate ajuta la gestionarea răcelii și frigului
Dovezile anecdotice sugerează că votca poate ajuta la gestionarea răcelii ușoare și a congestiei nazale. De asemenea, se crede că ajută la ameliorarea durerii în gât și a altor simptome generale asociate cu răceala. Cu toate acestea, nu există nicio cercetare științifică care să susțină această afirmație. Se recomandă prudență dacă utilizați acest remediu pentru tratarea răcelii sau a simptomelor asociate.
2. Poate avea efecte cardioprotectoare
Studiile pe animale au arătat că un consum moderat de vodcă poate avea un efect cardioprotector. Cu toate acestea, consumul excesiv poate avea efecte nedorite. De asemenea, studiile similare pe oameni sunt limitate.
3. Poate ajuta la minimizarea durerii de dinți
Se crede că conținutul de alcool al vodcii acționează ca un agent de calmare a durerii, provocând amorțeală. Cu toate acestea, această afirmație nu este susținută de dovezi științifice.
Mulți urmează tehnica simplă de a înmuia o minge de bumbac în vodcă și de a o pune peste dintele dureros. Cu toate acestea, fiți atenți, deoarece se poate prezenta o ușoară iritare pe zona aplicată.
4. Poate ajuta la gestionarea acneei
Se crede că vodca reduce la minimum acneea și erupțiile, acționând ca un astringent sau un toner. Mulți îl folosesc diluând cu părți egale de apă și aplicând-o pe zona afectată cu o minge de bumbac. Cu toate acestea, rețineți că alcoolul poate avea un efect deshidratant asupra pielii. Fiți precauți și consultați un dermatolog.
5. Poate ajuta la gestionarea căderii părului
Vodca poate fi amestecată cu miere organică și suc de lămâie, aplicată pe păr și lăsată să acționeze timp de 30 de minute. Apoi se clătește cu un produs de curățare a părului de bună calitate. Se crede că acest lucru ajută la gestionarea mătreții și a scalpului gras.
Pe de altă parte, votca poate provoca iritații ușoare ale scalpului la unele persoane. Prin urmare, efectuați un test de plasture înainte de a aplica întregul amestec pe păr/scalp.
Aceste pretinse beneficii pentru sănătate nu au fost încă validate de comunitatea științifică. Acestea fiind spuse, vodca are alte avantaje și utilizări importante. Să le explorăm în secțiunea următoare:
Alte utilizări:
1. Ca dezinfectant
Mulți folosesc vodca diluată ca dezinfectant. Acest lucru poate fi atribuit conținutului său de alcool. Vodca este în general amestecată cu părți egale de apă și este pulverizată pe suprafețe pentru a le dezinfecta. Această proprietate dezinfectantă poate fi atribuită conținutului său de alcool. S-a dovedit că alcoolul este un dezinfectant eficient.
2. Pedichiură
Vodca este folosită la pedichiură. Se amestecă cu suc de lămâie, lămâi tăiate felii și apă caldă și se folosește ca înmuiere pentru picioare. Se crede că acest amestec curăță pielea în profunzime și îndepărtează murdăria depusă și bronzul. Cu toate acestea, cercetările sunt limitate în acest sens.
3. Ca apă de gură
Mulți folosesc vodca ca apă de gură. Vodca diluată este ținută timp de 3 până la 4 minute în gură. Se crede că acest lucru ajută la eliminarea respirației urât mirositoare. Cu toate acestea, se recomandă prudență, deoarece acest lucru poate provoca iritații ușoare la unele persoane.
4. Mărește durata de viață a florilor
Adaugă câteva picături de vodcă și o linguriță de zahăr în apa din vaza ta cu flori și bucură-te de ele timp îndelungat.
5. Curăță bijuterii
Înmuiați bijuteriile care conțin orice pietre prețioase cristalizate în vodcă timp de cinci minute, apoi clătiți și uscați.
Câtă vodcă este sigură pentru băut
Conform recomandărilor CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor), limita de siguranță a consumului de alcool este de 1 pahar sau mai puțin pe zi pentru femei și 2 pahare sau mai puțin pe zi pentru bărbați. Cu toate acestea, ar trebui să încercați întotdeauna să reduceți la minimum consumul de alcool, deoarece acesta poate avea efecte negative asupra sănătății dumneavoastră.
Riscuri asociate consumului de vodcă
1. Poate crește nivelul de colesterol
Dovezile anecdotice sugerează că consumul regulat de vodcă poate crește nivelul de trigliceride și colesterol. Acest efect poate fi mai pronunțat la cei care consumă în mod regulat vodcă în exces. Studiile au arătat că consumul excesiv de alcool, în special cuplat cu o dietă bogată în grăsimi, poate crește trigliceridele. Ar trebui să ne amintim că vodca conține o cantitate semnificativă de alcool care poate crește nivelul de colesterol și trigliceride.
2. Poate provoca leziuni hepatice
Consumul regulat de alcool poate avea efecte nocive asupra ficatului. Studiile arată că un aport zilnic de 30 până la 50 de grame de alcool pe o perioadă de cinci ani poate provoca boli hepatice. În plus, poate provoca depunerea de grăsime în ficat și poate duce la ciroză hepatică.
3. Poate crește tensiunea arterială
Cercetările arată că consumul de alcool poate crește nivelul tensiunii arteriale. Chiar și consumul moderat crește nivelul tensiunii arteriale în timp.
Notă: Deși studiile ar putea să nu menționeze în mod specific vodca, ele indică în mod clar potențialele efecte negative ale consumului de alcool. Trebuie amintit că vodca are cantități semnificative de alcool și poate exercita efecte negative dacă este consumată în mod regulat sau excesiv.
Niciun comentariu