Top 10 utilizări și beneficii ale uleiului esențial de tămâie pentru vindecare

1

Uleiurile esențiale precum uleiul de tămâie au fost folosite de mii de ani pentru proprietățile lor terapeutice și vindecătoare, ca parte a practicii aromoterapiei. Sunt obținute din frunze, tulpini sau rădăcini de plante care sunt cunoscute pentru proprietățile lor de sănătate.
Tămâia, denumită uneori oliban, este un tip comun de ulei esențial folosit în aromoterapie, care poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate, inclusiv ajutând la ameliorarea stresului cronic și a anxietății, reducerea durerii și a inflamației și creșterea imunității.
Dacă sunteți nou în domeniul uleiurilor esențiale și nu sunteți sigur de unde să începeți, luați în considerare alegerea unui ulei de tămâie de înaltă calitate. Este blând, versatil și continuă să fie favoritul fanilor pentru lista impresionantă de beneficii.
Ce este uleiul esențial de tămâie?
Uleiul de tămâie este din genul Boswellia și provine din rășina arborilor Boswellia carterii, Boswellia frereana sau Boswellia serrata, care sunt cultivate în mod obișnuit în Somalia și regiunile Pakistanului. Acești copaci sunt diferiți de mulți alții prin faptul că pot crește cu foarte puțin sol în condiții uscate și pustii.
Tămâia a fost asociată cu multe religii diferite de-a lungul anilor, în special religia creștină, deoarece a fost unul dintre primele daruri oferite lui Isus de către înțelepți.
Boswellia serrata este un arbore originar din India care produce compuși speciali ce s-au dovedit a avea efecte antiinflamatorii puternice și potențial anticancerigene. Printre extractele valoroase de arbore boswellia pe care cercetătorii le-au identificat, mai multe se remarcă ca fiind cele mai benefice, inclusiv terpenele și acizii boswellici, care sunt puternic antiinflamatori și protectori asupra celulelor sănătoase.
Top 10 beneficii ale uleiului de tămâie
1. Ajută la reducerea reacțiilor de stres și a emoțiilor negative
Atunci când este inhalat, uleiul de tămâie reduce ritmul cardiac și tensiunea arterială crescută. Are abilități anti-anxietate și de reducere a depresiei, dar, spre deosebire de medicamentele prescrise, nu are efecte secundare negative și nu provoacă somnolență nedorită.
Un studiu din 2019 a constatat că compușii din tămâie și acetat de tămâie au capacitatea de a activa canalele ionice din creier pentru a atenua anxietatea sau depresia.
Într-un studiu care a implicat șoareci, arderea rășinii boswellia sub formă de tămâie a avut efecte antidepresive: „Acetatul de tămâie, o componentă a tămâiei, provoacă psihoactivitate prin activarea canalelor TRPV3 din creier”.
Cercetătorii sugerează că acest canal din creier este implicat în percepția căldurii în piele.
2. Ajută la creșterea funcției sistemului imunitar și previne îmbolnăvirea
Studiile au demonstrat că beneficiile tămâiei se extind la abilitățile de îmbunătățire a sistemului imunitar care pot ajuta la distrugerea bacteriilor, virușilor și chiar cancerelor periculoase. Cercetătorii de la Universitatea Mansoura din Egipt au efectuat un studiu de laborator și au descoperit că uleiul de tămâie prezintă o activitate imunostimulatoare puternică.
Poate fi folosit pentru a preveni formarea germenilor pe piele, in gură sau in casa ta. Acesta este motivul pentru care mulți oameni aleg să folosească tămâie pentru a ameliora în mod natural problemele de sănătate orală.
Calitățile antiseptice ale acestui ulei pot ajuta la prevenirea apariției gingivitei, respirației urât mirositoare, cariilor, durerilor de dinți, rănilor bucale și a altor infecții, ceea ce a fost demonstrat în studiile care au implicat pacienți cu gingivita indusă de plăci.
3. Poate ajuta la combaterea cancerului și la combaterea efectelor secundare ale chimioterapiei
Mai multe grupuri de cercetare au descoperit că tămâia are efecte antiinflamatorii și antitumorale promițătoare atunci când este testată în studii de laborator și pe animale. S-a demonstrat că uleiul de tămâie ajută la combaterea celulelor unor tipuri specifice de cancer.
Cercetătorii din China au investigat efectele anti-cancer ale uleiurilor de tămâie și smirnă pe cinci linii de celule tumorale într-un studiu de laborator. Rezultatele au arătat că liniile celulare umane de cancer de sân și piele au arătat o sensibilitate crescută la combinația de uleiuri esențiale de smirnă și tămâie.
Un studiu din 2012 a constatat chiar că un compus chimic găsit în tămâie numit AKBA are succes în uciderea celulelor canceroase care au devenit rezistente la chimioterapie, ceea ce îl poate face un potențial tratament natural pentru cancer.
4. Astringent și poate ucide germenii și bacteriile dăunătoare
Tămâia este un agent antiseptic și dezinfectant care are efecte antimicrobiene. Are capacitatea de a elimina germenii de răceală și gripă din casă și din organism în mod natural și poate fi folosit în locul detergenților chimici de uz casnic.
Un studiu de laborator publicat în Letters in Applied Microbiology din Statele Unite sugerează că combinația de ulei de tămâie și ulei de smirnă este deosebit de eficientă atunci când este utilizată împotriva agenților patogeni. Aceste două uleiuri, care au fost utilizate în combinație din 1500 î.Hr., au proprietăți sinergice și aditive atunci când sunt expuse la microorganisme precum Cryptococcus neoformans și Pseudomonas aeruginosa.
5. Protejează pielea și previne semnele îmbătrânirii
Beneficiile tămâiei includ capacitatea de a întări pielea și de a-i îmbunătăți tonusul, elasticitatea, mecanismele de apărare împotriva bacteriilor sau petelor și aspectul. Poate ajuta la tonifierea și ridicarea pielii, reduce aspectul cicatricilor și acneei și poate trata rănile.
De asemenea, poate fi benefic pentru estomparea vergeturilor, cicatricilor chirurgicale sau semnele asociate cu sarcina și vindecarea pielii uscate sau crăpate.
O recenzie publicată în Journal of Traditional and Complementary Medicine din Statele Unite indică faptul că uleiul de tămâie reduce roșeața și iritarea pielii, producând în același timp o nuanță mai uniformă a pielii. Studiile sugerează că structura pentaciclică triterpenică (asemănătoare steroizilor) a uleiului de tămâie este cea care contribuie la efectul său calmant asupra pielii iritate.
6. Îmbunătățește memoria
Cercetările sugerează că uleiul de tămâie poate fi folosit pentru a îmbunătăți memoria și funcțiile de învățare. Unele studii pe animale arată chiar că folosirea tămâiei în timpul sarcinii poate crește memoria puilor.
Într-un astfel de studiu, când femelele gravide au primit tămâie pe cale orală în timpul perioadei de gestație, a existat o creștere semnificativă a puterii de învățare, a memoriei pe termen scurt și a memoriei pe termen lung a puilor lor.
7. Poate ajuta la echilibrarea hormonilor și la îmbunătățirea fertilității
Beneficiile uleiului de tămâie pot include reducerea simptomelor asociate cu menstruația și menopauza prin echilibrarea nivelurilor hormonale, deși cercetările pe acest subiect sunt limitate. A fost folosit pentru a ajuta la ameliorarea:
durerilor
crampelor
constipației
durerilor de cap
anxietății
greții
oboselii
modificărilor de dispoziție

Uleiul de tămâie poate ajuta, de asemenea, la reglarea producției de estrogen și poate reduce riscul de dezvoltare a tumorilor sau a chisturilor la femeile aflate în premenopauză.
Studiile pe animale au arătat că uleiul de tămâie poate fi folosit ca agent de promovare a fertilității, ceea ce se poate datora structurii chimice a uleiului care acționează similar cu cea a steroizilor. Când tămâia a fost folosită pe șobolani, intern, a crescut fertilitatea și numărul de implanturi și fetuși viabili, ceea ce sugerează că uleiul poate crește motilitatea și densitatea spermei.
8. Ușurează digestia
Tămâia ajută sistemul digestiv să se detoxifice în mod corespunzător și să producă mișcările intestinale. Cercetările indică faptul că poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii și crampelor stomacale, la ameliorarea greții, la eliminarea excesului de apă din abdomen care poate provoca balonare și chiar la ameliorarea durerilor de stomac legate de sindromul premenstrual.
Face acest lucru prin accelerarea secreției de enzime digestive, creșterea producției de urină, relaxarea mușchilor tractului digestiv și contribuind la îmbunătățirea circulației, care este necesară pentru o sănătate digestivă adecvată. S-a dovedit a fi benefic în reducerea simptomelor sindromului de intestin permeabil, colită cronică, colită ulceroasă, boala Crohn și sindromul intestinului iritabil.
9. Acționează ca un ajutor pentru somn
Utilizările de tămâie includ scăderea nivelului de anxietate și stres cronic care vă poate ține treaz noaptea. Are un parfum calmant, care te poate ajuta in mod natural sa adormi.
Ajută la deschiderea căilor respiratorii, permite corpului dumneavoastră să atingă o temperatură ideală de somn și poate elimina durerea care vă ține treaz, ceea ce a fost verificat în studiile care analizează compușii din tămâie.
10. Ajuta la scăderea inflamației si a durerii
În studii s-a demonstrat că tămâia inhibă producția de molecule inflamatorii cheie asociate cu afecțiuni precum artrita, astmul, tulburările intestinale dureroase precum sindromul intestinului iritabil și multe alte afecțiuni.
Poate fi util pentru a ajuta la prevenirea defalcării țesutului cartilajului și s-a demonstrat că reduce semnificativ nivelurile de inflamație periculoasă și dureroasă, făcându-l o opțiune naturală de tratament pentru afecțiunile legate de durere care afectează mușchii, articulațiile și tendoanele.
Uleiul esențial de tămâie a fost folosit terapeutic de secole pentru a ameliora sau a preveni o serie de probleme de sănătate, inclusiv anxietatea, problemele de somn, inflamația și problemele digestive.
Deși există dovezi cu privire la beneficiile sale, unele implică studii de laborator sau animale, așa că au fost considerate „mituri” de către sceptici. Cu toate acestea, rezultatele acestor studii sunt promițătoare, iar rapoartele anecdotice indică faptul că acesta este un medicament util și puternic.
Cum se utilizează
Uleiul de tămâie este folosit fie prin inhalarea vaporilor, fie prin absorbția acestuia prin piele, de obicei amestecat cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de jojoba. Se crede că uleiul transmite mesaje către sistemul limbic al creierului, despre care se știe că influențează sistemul nervos.
Nu trebuie ingerat în cantități mari, deoarece poate fi toxic.
Dacă cumpărați uleiuri esențiale, evitați uleiurile care spun „ulei de parfum”, deoarece acestea pot fi sintetice și nu oferă beneficiile dorite pentru sănătate. În schimb, căutați uleiuri care spun „ulei esențial pur” sau „ulei esențial 100%” pentru uleiuri esențiale de cea mai înaltă calitate.
1. Baie de înmuiere pentru calmarea stresului
Uleiul de tămâie induce sentimente de pace, relaxare și satisfacție.
Pur și simplu adăugați câteva picături de ulei de tămâie într-o baie fierbinte.
De asemenea, puteți adăuga tămâie la un difuzor de ulei sau un vaporizator pentru a ajuta la combaterea anxietății și pentru a experimenta relaxarea în casa dvs. tot timpul. Unii oameni cred că parfumul de tămâie vă poate crește intuiția și conexiunea spirituală.
2. Detergent natural pentru uz casnic
Uleiul de tămâie este un antiseptic, ceea ce înseamnă că ajută la eliminarea bacteriilor și virusurilor din casă și la curățarea spațiilor interioare. Planta a fost de obicei arsă pentru a ajuta la dezinfectarea unei zone și este folosită ca dezodorizant natural.
Utilizați-l într-un difuzor de uleiuri esențiale pentru a ajuta la reducerea poluării interioare și pentru a dezodoriza și dezinfecta orice cameră sau suprafață din casa dvs.
3. Produs de igienă naturală
Datorită proprietăților sale antiseptice, uleiul de tămâie este un adaos excelent pentru orice regim de igienă orală și poate ajuta la tratarea plăcii și a altor probleme dentare. Căutați produse naturale de îngrijire orală care conțin ulei de tămâie.
Poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate dentară, cum ar fi cariile dentare, respirația urât mirositoare, cariile sau infecțiile bucale. De asemenea, puteți lua în considerare să vă faceți propria pastă de dinți amestecând uleiul de tămâie cu bicarbonat de sodiu.
Riscuri și efecte secundare
Pentru probleme legate de siguranța uleiului, ar trebui să știți că uleiul esențial de tămâie este extrem de bine tolerat, mai ales în comparație cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă. Până în prezent, nu au fost raportate efecte secundare grave ale utilizării uleiului de tămâie.
Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să urmăriți siguranța uleiurilor esențiale și să ingerați doar câteva picături de ulei esențial la un moment dat în apă sau altă băutură, mai ales dacă sunteți nou în utilizarea acestui ulei.
Rareori, uleiul de tămâie poate provoca anumite reacții pentru unele persoane, inclusiv erupții cutanate minore și probleme digestive, cum ar fi greață sau dureri de stomac.
De asemenea, se știe că tămâia are efecte de subțiere a sângelui, așa că oricine are probleme legate de coagularea sângelui nu ar trebui să folosească ulei de tămâie sau ar trebui să discute mai întâi cu un medic. În caz contrar, uleiul poate avea potențialul de a reacționa negativ cu anumite medicamente anticoagulante.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.