Ulei de primulă – benefic în tratarea afecțiunilor reumatice și nu numai

0

Uleiul de primulă este un supliment alimentar popular derivat din semințele plantei Oenotherabiennis. Este cunoscut pentru valorile sale medicinale uimitoare și poate fi aplicat direct pe piele. Uleiul este bogat în acid gamma-linolenic și antioxidanți și posedă proprietăți antiinflamatorii și analgezice (de calmare a durerii).
👉 Beneficiile uleiului de primulă
1. Ajută la tratarea acneei
Uleiul de primulă conține acid gamma-linolenic (GLA) care ajută la îmbunătățirea umidității pielii și la reducerea pierderii de apă prin piele. Acest acid gras omega-6 are proprietăți antiinflamatorii și poate îmbunătăți funcția de barieră a pielii. Un studiu sugerează că o combinație de acid omega-3, 6 și gama-linolenic are cel mai mare potențial de a minimiza afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi acneea, psoriazisul și dermatita atopică.
2. Poate ușura dermatita atopică
Uleiul de primulă conține 72% acid linoleic și 10% acid gama-linolenic. Consumul oral poate reduce dermatita atopică (piele roșie și mâncărime). O recenzie publicată în Annals of Dermatology susține această afirmație. Cu toate acestea, nu toate studiile au arătat rezultate similare. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare.
3. Poate ameliora simptomele menstruale
S-a constatat că administrarea a două capsule (500 mg) de ulei de primulă de două ori pe zi timp de șase săptămâni scade intensitatea bufeurilor. În mod similar, o revizuire publicată în Journal of Menopausal Medicine a constatat că administrarea acestui ulei poate reduce frecvența și severitatea transpirațiilor nocturne.
Acidul gamma-linolenic din uleiul de primulă poate trata depresia, iritabilitatea și durerea și sensibilitatea sânilor asociate cu sindromul premenstrual.

4. Poate îmbunătăți sănătatea inimii
S-a demonstrat că uleiul de primulă scade trombogeneza vasculară (blocarea vaselor de sânge) la iepuri. În plus, acizii grași omega-6 din uleiul de primulă sunt cunoscuți pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare. S-a descoperit că uleiul îmbunătățește recuperarea cardiacă la șobolanii hipercolesterolemici (niveluri ridicate de colesterol din sânge).
5. Poate minimiza durerea nervoasă
Durerea nervoasă este frecvent asociată cu neuropatia diabetică. Ingerarea a 360 mg de acid gamma-linolenic poate ajuta la prevenirea și tratarea polineuropatiei diabetice. Acidul gras omega-6 și acidul linolenic din uleiul de primulă pot trata, de asemenea, tulburările nervoase. În plus, deficiența de acid linolenic poate provoca slăbiciune, amorțeală, vedere încețoșată și incapacitatea de a merge.
6. Poate reduce riscul de osteoporoză
O dietă bogată în grăsimi polinesaturate poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoză la femeile aflate în postmenopauză care urmează terapie hormonală. Uleiul de primulă este bogat în aceste grăsimi și acid linolenic și s-a descoperit că îmbunătățește densitatea minerală osoasă în rândul persoanelor în vârstă. În plus, o combinație de primulă, ulei de pește și calciu poate îmbunătăți densitatea osoasă și poate reduce pierderea de masă osoasă. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege acest beneficiu al uleiului de primulă.
7. Poate reduce simptomele artritei reumatoide
Artrita reumatoidă este o boală autoimună și inflamatorie care afectează articulațiile. Un studiu realizat de Australian Catholic University, Australia, a constatat că acidul gama-linolenic din uleiul de primulă poate ajuta la ameliorarea simptomelor artritei reumatoide. S-a constatat că luarea a 540 mg/zi de acid gamma-linolenic prin dietă timp de șase luni îmbunătățește această stare. În plus, proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de primulă pot ajuta la reducerea inflamației asociate cu artrita reumatoidă.
👉 Cum se folosește uleiul de primulă?
Uleiul de primula poate fi aplicat local sau luat ca supliment oral. Poate fi amestecat cu ierburi sau alte uleiuri pentru a-l aplica pe piele. De asemenea, reduce eficient căderea părului. Utilizați suplimente cu ulei de primulă dacă căderea părului este legată de dezechilibrul hormonal sau de medicamente. Aplicați local ulei de primulă dacă căderea părului este legată de probleme ale scalpului, cum ar fi mâncărimea sau uscăciunea.
Notă: Luați un supliment de ulei de primulă imediat după masă și nu pe stomacul gol. Nu trebuie să diluați uleiul de primulă. Faceți un test de plasture înainte de a-l folosi.

Niciun comentariu

Nu ratați!