Capsaicina este ingredientul activ care imprima gustul iute al anumitor alimente. Capsaicina este subiectul a numeroase cercetari avand potential ca tratament eficient pentru tulburari senzoriale ale sistemului nervos, inclusiv dureri asociate cu artrita, psoriazis si neuropatie diabetica.
Capsaicina este compusul cel mai important dintre capsaicinoide si se gaseste in diferite cantitati in ardei. William Scoville, un cunoscut chimist, a dezvoltat o scara a iutelii in functie de cantitatea de capsaicina din ardei. Ardeii grasi se situeaza la zero (fara capsaicina), in timp ce speciile habanero pot trece de 350.000. In general, ardeii iuti mai mari au mai putina iuteala pentru ca au mai putine seminte si mai putina membrana alba (partea cea mai iute a ardeiului), in comparatie cu dimensiunea.
Anti-cancerigen
Ca un puternic compus antioxidant si analgezic, capsaicina poate reduce stresul oxidativ in diferite parti ale corpului prin neutralizarea radicalilor liberi (produse secundare ale metabolismului care pot provoca bolo cronice, inclusiv cancer).
Actiunea sa anticancer a fost demonstrata in cancerul ovarian, mamar, de ficat si plamani, precum si in leucemie. Ingestia de condimente picante (ardei iute) creste rata metabolismului si prin aceasta determina scaderea in greutate. Se stie ca metabolismul omului este dependent de exercitiile fizice, temperatura corpului, activitatea hormonala si digestia normala. Conform cu acest studiu, ingestia de capsaicina duce la o veritabila ‘topire a caloriilor’, declansand un efect termodinamic de incalzire pentru aproximativ 5 ore de la ingestie, stimuland digestia si alte funcii ale organismului.
Sanatatea pielii
Cand aplicati aceasta substanta pe piele, aceasta va ajuta la ameliorarea durerii si a inflamatiei, desi poate provoca initial iritatii sau disconfort. Prin blocarea receptorilor de durere din piele, poate reduce disconfortul cronic.
Pierdere in greutate
Imbunatatind metabolismul si ajutand la detoxifierea organismului, aceasta substanta va poate ajuta intregul sistem sa functioneze mai bine si sa faca antrenamentele mai eficiente.
Digestie
Efectele capsaicinei pot ajuta la reglarea sistemului digestiv si la eliminarea mai eficienta a deseurilor, reducand astfel simptomele de constipatie si diaree.
Reduce colesterolul
Studiile in domeniu au dovedit ca ardeiul iute reduce nivelul colesterolului din sange, nivelul trigliceridelor si agregarea plachetara. In acelasi timp, ardeiul iute creste capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanta parte integranta a formarii de cheaguri de sange. Cei care mananca ardei iute au un risc mult mai mic de a face atac de cord, accident vascular cerebral si embolie pulmonara.
Osteoartrita
Mai multe studii privind gestionarea durerii pentru neuropatie diabetica au enumerat beneficiile aduse de capsaicina topica pentrua atenua durerea asociata cu osteoartrita.
Bronsita
Daca suferiti de bronsita mancati ardei iute si alimente picante caci subtiaza mucusul din plamani, ajutandu-va sa il eliminati mai usor.
Laringita
In caz de laringita sau tuse folositi urmatorul remediu naturist: amestecati doua linguri de suc de lamaie cu o lingura de miere si adaugati putin ardei iute. Mierea unge gatul calmand tesuturile iritate, in vreme ce lamaia reduce inflamatia si ofera o doza de vitamina C.
Niciun comentariu