6 beneficii pentru sanatate ale bamelor

0

Bama sau Okra este utilizata in bucataria chineza si indiana, iar popularitatea sa creste in  special datorita diverselor sale utilizari culinare. Aceasta leguma poate fi murata sau folosita ca ingredient in supe si mancaruri.
Bama are un continut bogat de vitamine si minerale, inclusiv vitaminele A, B, C, E si K, conform datelor din Baza Nationala a Nutrientilor USDA. Mai contine calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc si niveluri ridicate de fibre.
Imbunatateste digestia
Fibrele continute pot ajuta alimentele sa treaca mai usor prin tractul digestiv. Acest lucru ofera o reducere a problemelor gastro-intestinale, cum ar fi balonarea, crampele, constipatia sau excesul de gaz. De asemenea, ajuta la prevenirea diareei.
Mai mult, continutul de fibre ajuta la eliminarea excesului de colesterol din organism si controleaza rata de absorbtie a zaharului in organism.
Imbunatateste vederea
Bama are un continut foarte ridicat de vitamina A, precum si alte componente antioxidante precum beta-caroten, xantina si luteina. Antioxidantii sunt compusi puternici care distrug sau neutralizeaza radicalii liberi, produse secundare periculoare ale metabolismului celular.
Radicalii liberi sunt responsabili pentru degradarea celulelor in organism, inclusiv pentru cei responsabili de vedere. Prin cresterea aportului acestei minunate legume in dieta dumneavoastra, va puteti proteja ochii impotriva degenerarii maculare si a cataractei.
Ingrijirea pielii
Nivelurile ridicate de vitamina A si C ajuta la protejarea pielii prin promovarea rapida a vindecarii, reducand aspectul cicatricilor si a acneei. De asemenea, ajuta si la diminuarea ridurilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca antioxidantii sunt capabili sa neutralizeze radicalii libeti care ar putea afecta celulele pielii.
Reduce tensiunea arteriala
Bama este o sursa de vitamine si minerale, inclusiv potasiu, necesar pentru a mentine un echilibru adecvat al lichidului in organism deoarece echilibreaza sodiul. In plus, potasiul ajuta la relaxarea vaselor sanguine si a arterelor, reducand astfle tensiunea arteriala si reduce presiunea asupra sistemului cardiovascular. Aceasta inseamna ca sansele de coagulare si ateroscleroza vor fi reduse.

Imbunatateste imunitatea
Diferite componente antioxidante ale bamei sunt foarte benefice in lupta impotriva radicalilor liberi, iar continutul ridicat de vitamina C ajuta imunitatea organismului. Aceasta vitamina stimuleaza sistemul imunitar pentru a crea celule albe in sange, care vor combate agentii patogeni straini. In plus, cercetarile sustin ca proprietatile sale antioxidante ajuta la prevenirea leziunilor hepatice.
Benefice in timpul sarcinii
Bamele sunt recomandate femeilor insarcinate, pentru ca au in compozitie o cantitate importanta de acid folic, esential pentru buna dezvoltare a fatului. In plus, sunt o sursa foarte buna de vitamine si minerale. Cu toate acestea, trebuie consumate cu moderatie de catre femeile gravide, intrucat au un efect laxativ.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-okra.html?&utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=home-page

Niciun comentariu

Nu ratați!