Molibden – un mineral mai putin cunoscut dar nu mai putin important – beneficii si surse alimentare

0

Molibdenul este un mineral esential care asigura o circulatie adecvata a sangelui si serveste mai multe functii importante in organism.
Beneficiile molibdenului
Acest mineral mai putin cunoscut joaca un rol integral in mai multe procese ale corpului. De asemenea, mai este luat sub forma de suplimente pentru a trata o varietate de afectiuni.
Protejeaza impotriva cariilor
Studiile au aratat ca nivelurile adecvate de molibden duc la un risc mai mic de carii dentare si stimuleaza sanatatea orala prin intarirea smaltului.
Detoxifiere
Doua dintre enzimele pe care mobilenul le stimuleaza functionarea, ajuta la metabolizarea si eliminarea din sistem a substantelor nocive.
Reduce riscul de cancer
O deficienta a acestui mineral a fost legata de cancerul esofagian. Nivelurile scazute ale acestui mineral au fost identificate ca factior de risc si pentru alte tipuri de cancer, potrivit unui studiu realizat de Nakadaira H, Department of Hygiene and Preventive Medicine, Niigata University School of Medicine, Japan.
Circulatie mai buna
Acest mineral ajuta la descompunerea nitratilor si la producerea de oxid nitric. Oxidul nitric ajuta la dilatarea globulelor rosii, precum si la protejarea vaselor de sange de daune si incurajeaza cresterea celulelor noi. Acest lucru ajuta la pomparea unei cantitati mai mari de oxigen, imbunatatind circulatia in tot corpul.
Molibdenul ajuta, de asemenea, la prevenirea anemiei prin interactiunea cu riboflavina pentru a aduce mai mult fier si hemoglobina in fluxul sanguin.

Echilibreaza acidul uric
Molibdenul ajuta la producerea acidului uric in organism. Acidul uric ajuta la cresterea nivelului de antioxidanti in fluxul sanguin, in timp ce nivelurile scazute ale acidului uric pot duce la boli neurologice precum Parkinson, Alzheimer, scleroza etc.
Longevitate
Cercetarile sugereaza ca populatiile care traiesc in zone unde pamantul este bogat in mobilen au o durata de viata mai lunga decat celelalte popoare, unde acest nivel este mai scazut. Desi anumite alimente sunt in mod natural mai bogate in molibden, continutul poate varia foarte mult in functie de calitatea minerala a solului.
Surse alimentare:
Fasolea si leguminoasele – contin mai mult molibden intr-o portie decat oricare alt aliment. O singura ceasca de boabe de fasole alba fiarta contine 196 mcg, cantitate care asigura mai mult de 100% din doza zilnica recomandata. Si fasolea neagra este bogata in molibden (180 mcg/ceasca). Lintea si mazarea contin cate 148 mcg la o ceasca de boabe fierte, in timp ce fasolea bruna contine 132 mcg la fiecare ceasca. Adauga fasolea in salate, supe, tocanite sau foloseste-o drept garnitura pentru friptura.
Nucile – Migdalele contin 46.4 mcg per ceasca, in timp ce o ceasca de arahide contine 42.4 mcg. Caju contine o concentratie mai mica – 38 mcg la o ceasca, dar tot asigura aproximativ 84% din necesarul zilnic pentru un adult. O gustare formata din nuci uscate nesarate iti asigura necesarul de molibden fara sa depaseasca doza limita de sodiu.
Lactatele – O portie (ceasca) de iaurt contine 11.3 mcg, care asigura 25% din doza zilnica recomandata pentru un adult. Branza de vaca furnizeaza 10.4 mcg per ceasca, iar laptele ofera aproximativ 5 mcg la fiecare ceasca. Opteaza pentru produse lactate cu continut redus de grasimi pentru a evita excesul de grasimi saturate si colesterol.
Atentie! Dozele mari de molibden sunt toxice si pot provoca daune severe organismului. Doze extrem de mari au dus la convulsii si psihoze. Chiar si nivelurile ridicate pot provoca inflamatie, guta si deficienta de cupru.
Nivelurile ridicate vor bloca si efectele anumitor medicamente, cum ar fi acetaminofenul. La o medie de 100 micrograme pe zi, au fost raportate unele reactii adverse ale disconfortului stomacului si diaree.
Doza zilnica recomandata a fost stabilita in 2001 si consta in 45 mcg pentru barbati si femei, incepand cu varsta de 19 ani. Cantitatea de molibden din alimente poate varia in functie de concentratiile de molibden din solul in care au fost cultivate legumele si fructele.
Sursa: www.organicfacts.net

Niciun comentariu

Nu ratați!