Vitamina B3 (niacina) – importanta, simptomele deficitului si surse alimentare

0

Niacina (vitamina B3) este un tip de vitamina B solubila in apa. Ajuta corpul sa absoarba grasimi, proteine si carbohidrati si sa le transforme in energie. Nu numai ca aceasta vitamina este vitala pentru metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor din organism, dar este esentiala si pentru sanatatea pielii, parului si ochilor. De asemenea, asigura buna functionare a sistemului nervos (previne anxietatea, depresia, tulburari psihice etc.).
Niacina este recomandata in prevenirea si tratamentul multor afectiuni precum pelagra, dermatita, durerile de cap, nivelurile crescute de colesterol, depresii si tulburari psihice.
Simptomele deficitului de vitamina B3 (niacina)
Deficitul de vitamina B3 se manifesta prin lipsa poftei de mancare, infectii la nivelul pielii, slabiciune musculara si tulburari digestive, iar in cazurile de deficienta severa se poate instala pelagra, boala care se caracterizeaza prin leziuni dermatologice majore, amnezie, depresie, anxietate, stari delirante sau chiar deces daca actiunea ramane netratata.
Simptomele excesului de vitamina B3 (niacina)
Excesul de vitamina B3 se poate manifesta prin reaactii alergice la nivelul pielii, afectiuni hepatice, ulcer peptic si chiar intoleranta la glucoza.
Inrosirea pielii este cel mai des intalnit semn al excesului de vitamina B3.
Doza zilnica recomandata
• 0 – 6 luni: 2 mg
• 6 – 12luni: 4 mg
• 1 – 3 ani: 6 mg – maxim 10 mg
• 4 – 8 ani: 8 mg – maxim 15 mg
• Baieti de 9 – 13 ani: 16 mg – maxim 20 mg
• Fete de 9 – 13 ani: 12 mg- maxim 20 mg
• Baieti peste 14 ani: 16 mg – maxim 30 mg
• Fete peste 14 ani: 14 mg – maxim 30 mg
• Femei insarcinate: 18 mg – maxim 35 mg
• Femei care alapteaza: 17 mg – maxim 35 mg
Vitamina B3 din alimente nu produce efecte adverse, insa suplimentarea poate produce mancarimi, afectiuni gastrointestinale, voma, greata, inrosirea pielii, piele uscata etc. Cele mai multe efecte adverse au fost observate in cazul suplimentelor farmaceutice cu eliberare imediata. Persoanele care sufera de afectiuni hepatice pot dezvolta aceste simptome mult mai repede decat persoanele sanatoase.

Surse bogate in vitamina B3 (niacina)
Aceasta vitamina se poate obtine foarte usor din alimente si cele mai bune surse sunt: pestele, carnea slaba, cerealele, alunele, mazarea, lintea, curmale, oua, oleaginoase, brocoli, morcovi, branza, cartofi, rosii, germeni de grau, grau integ etc.
• Ciuperci 150 gr – 5.39 mg vit.B3
• Ton 120 gr – 13.54 mg vit.B3
• Sparanghel 1 cana – 1.95 mg vit.B3
• Somon 120 gr – 11.34 mg vit.B3
• Creveti 120 gr – 2.94 mg vit.B3
• Mazare 1 cana – 3.23 mg vit.B3
• Morcovi 1 cana – 1.13 mg vit.B3
• Brocoli 1 cana – 0.9 mg vit.B3
• Arahide crude 0.25 – 4.40 mg vit.B3
In general, suplimentele farmaceutice nu sunt necesare, dar in cazul persoanelor de peste 60 de ani aceasta este recomandata. Totusi, inainte sa decideti suplimentarea cantitatii de niacina trebuie sa consultati un medic specialist.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.

Niciun comentariu

Nu ratați!