Vitamina E ne ofera un risc redus de cataracta, cancer, boli de inima si cardiovasculare. De asemenea, ajuta la imbunatatirea metabolismului si a sistemului imunitar.
Aceasta vitamina a fost descoperita prima data in 1922. Deficitul acestei vitamine a determinat infertilitate. Desi nu exista o confirmare ferma ca aceasta vitamina creste fertilitatea, multi oameni, in special batbatii, sustin ca aportul regulat de vitamina E creste sexualitatea si vitalitatea.
Previne cancerul
Aceasta vitamina este solubila in lipide, ceea ce inseamna ca ajuta la stabilitatea membranei celulare. Continutul antioxidant al vitaminei E protejeaza celulele de efectele negative ale radicalilor liberi.
Vitamina E are capacitatea de a limita producerea acestor radicali liberi, deci ar putea ajuta la prevenirea cancerului si a altor boli cronice.
Imbunatateste sistemul imunitar
Vitamina E joaca un rol vital in imbunatatirea sistemului imunitar. Ajuta la repararea ADN-ului si la imbunatatirea proceselor metabolice ale organismului.
Aceasta vitamina ajuta si la protejarea tesuturilor sensibile ale corpului, precum pielea, ficatul, ochii, sanii si testiculele.
Previne bolile cardiace
Cercetarile au aratat ca vitamina E contribuie la prevenirea sau intarzierea aparitiei bolilor de inima. Blocajele din arterele coronare pot cauza infarct miocardic si aceste blocaje ale arterelor sunt promovate de modificarile oxidative.
Unul dintre motivele majore pentru aracurile de cord sunt cheagurile de sange. Cercetarile arata ca vitamina E ajuta la eliminarea cheagurilor de sange, ajutand la evitarea acestor conditii. Studiile au aratat ca persoanele cu un aport ridicat de vitamina E sunt mai putin predispuse la boli cardiace.
Prevenirea cataractei
Aceasta afectiune are ca rezultat o vizibilitate tulbure si un risc ridicat de handicap vizual la persoanele in varsta. Persoanele cu un aport ridicat de vitamina E au o vedere mai buna decat cei care nu consuma cantitati adecvate de vitamina E.
Cele mai bune surse de vitamina E sunt:
» uleiuri vegetale: de floarea soarelui, de susan, de masline, de rapita, de alune, de nuci;
» fructe uscate si oleaginoase: seminte de floarea soarelui, de pin, alune, nuci braziliene, caise uscate, nuci;
» ierburi aromatice: cimbru uscat si menta proaspata;
» alte alimente: ciocolata cu lapte, alune, migdale, stafide, suc de rosii, galbenus de ou fiert, unt de arahide, spanac, frunze de nap, varza kale, muguri de pin, brocoli, patrunjel, papaya, masline.
Niciun comentariu