Ceaiul din radacina de brusture are o lunga lista de beneficii pentru sanatate, precum detoxifierea organismului, vindecarea ficatului, prevenirea bolilor cronice, reducere inflamatiilor, stimularea sistemului imunitar, vindecarea infectiilor respiratorii, imbunatatirea sanatatii parului si calmarea afectiunilor stomacului.
Unele dintre efectele sale adverse includ contractii uterine, precum si reactii alergice. Toxicitatea radacinii de brusture poate aparea atunci cand este consumata in doze mari si poate include ameteli, dureri de cap, gura uscata, transpiratie si febra. Ceaiul de radacina de brusture consumat cu moderatie este considerat sigur pentru consumul uman.
Acest ceai a fost folosit de sute, daca nu chiar mii de ani, ca tratament traditional in anumite parti din Europa, Asia si America de Nord. De asemenea, este cultivat in multe zone datorita proprietatilor medicinale si nutritionale ale radacinilor, frunzelor, florilor si tulpinilor sale.
Cele mai multe dintre beneficiile ceaiului din radacina de brusture provin din nivelurile sale semnificative de luteolina, quercetina si alti antioxidanti, precum si vitamina B6, folat, potasiu, magneziu, mangan, fosfor, calciu si fier.
Ceaiul din radacina de brusture este deosebit de benefic daca doriti sa tratati hipertensiunea arteriala, gripa si raceala, toxicitatea hepatica, artrita, guta, durerile de cap, inflamatiile cronice, caderea parului, matreata, indigestia, bronsita, constipatia, refluxul acid, febra si edemul.
Efecte diuretice
Ceaiul din radacina de brusture a fost folosit in mod traditional pentru efectele sale diuretice si diaforice, ceea ce inseamna ca este capabil sa curete organismul prin stimularea transpiratiei si urinarii. Acest lucru ajuta la purificarea sangelui si la detoxifierea organismului, deoarece transpiratia si urinarea sunt modalitati prin care organismul elimina excesul de toxine, saruri si apa, reducand astfel stresul asupra ficatului, sistemului limfatic si rinichilor.
Sanatatea inimii
Nivelurile ridicate de potasiu gasite in ceaiul din radacina de brusture mentin sanatatea inimii, reducand tensiunea asupra sistemului cardiovascular prin scaderea tensiunii arteriale. Potasiul nu numai ca regleaza echilibrul de lichide in organism, ci si actioneaza ca un vasodialatator, ajutand la prevenirea aterosclerozei si atacurilor de cord.
Potential anti-cancerigen
Radacina de brusture a prezentat proprietati antimutagene si antitumorale. Acest lucru a fost evidentiat de o analiza publicata in Asian Journal of Chemistry. In plus, lucrarea recunoaste prezenta polifenolilor, despre care se stie ca prezinta un important potential anticancerigen.
Sistem imunitar
Nivelurile notabile de vitamina C din ceaiul de radacina de brusture ajuta la stimularea sistemului imunitar si la producerea de celule albe din sange, stimuland totodata productia de colagen si grabind procesul de vindecare si recuperare in urma unei boli.
Functia hepatica
O serie de studii au aratat ca ceaiul din radacina de brusture poate ajuta la accelerarea procesului de regresie a celulelor hepatice in urma unor boli grave, cum ar fi ciroza si hepatita. Ficatul este un organ pretios care poate fi deteriorat cu usurinta, ceea ce face ca radacina de brusture sa fie de ajutor persoanelor cu afectiuni hepatice.
Ingrijirea parului
Fitosterolii gasiti in ceaiul din radacina de brusture, precum si uleiurile esentiale continute, previn pierderea parului si imbunatateste starea de sanatate a scalpului si a foliculilor de par, eliminand matreata si alte probleme comune.
Antiinflamator
Ceaiul din radacina de brusture a fost deseori recomandat persoanelor care sufera de dureri de cap, febra si dureri ale articulatiilor. Acest lucru se datoreaza naturii sale antiinflamatoare, iar oamenii inca se indreapta catre acest remediu pentru a trata afectiuni similare.
Pentru persoanele afectate de guta, cercetarile au aratat ca ceaiul din radacina de brusture contine compusi ce pot scadea nivelul de acid uric din sange, imbunatatind starea de sanatate.
Probleme respiratorii
Ceaiul din radacina de brusture are atat proprietati expectorante cat si decongestionante, asa ca daca suferiti de tuse, raceala sau aveti simptome asemanatoare gripei, o cana sau doua pe zi din acest ceai va poate ajuta sa eliminati mucusul, in timp ce natura antibacteriana a ceaiului poate ataca infectia si accelereaza vindecarea.
Atentie!
Sarcina – studiile au aratat ca ceaiul din radacina de brusture poate stimula contractiile uterine, ceea ce este periculos pentru femeile insarcinate, in special in primele doua trimestre ale sarcinii. In mod similar, femeile care alapteaza ar trebui sa evite acest ceai deoarece unii dintre compusii puternici ai acestui ceai pot fi transmisi sugarului.
Tensiune arteriala – ceaiul din radacina de brusture scade tensiunea arteriala, daca aveti deja tensiunea mica nu beti acest ceai.
Toxicitate – datorita naturii salbatice a acestei radacini, s-a raportat ca radacina este afectata de alte plante care contin atropina, ceea ce poate duce la simptome de toxicitate, inclusiv ameteli, greata, febra, cefalee sau chiar halucinatii. Daca apar oricare dintre aceste simptome, aruncati ceaiul si toate radacinile culese din acea zona.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: organicfacts.net
Niciun comentariu