Ulei din semințe de chia – cum se utilizează si ce beneficii are

0

Datorită valorii nutritive ridicate a semințelor de chia și a beneficiilor de îmbunătățire a pielii, acestea au crescut în popularitate în ultimii ani.
Derivate din planta Salvia hispanica L., semințele de chia sunt bogate în antioxidanți, grăsimi sănătoase și unele vitamine și minerale. Semințele pot fi apoi presate pentru a extrage un ulei nutritiv cunoscut sub numele de ulei de semințe de chia.
Uleiul de semințe de chia este un ingredient versatil utilizat în industria de îngrijire a pielii ca un puternic ingredient anti-îmbătrânire, precum și o alternativă comestibilă și delicioasă la uleiul de măsline în bucătăriile din întreaga lume.
Va prezentam 6 beneficii și utilizări ale uleiului de semințe de chia.
1. Poate preveni îmbătrânirea prematură a pielii
Uleiul de semințe de chia este un ingredient popular în produsele de îngrijire a pielii datorită conținutului ridicat de acizi grași. Uleiul este deosebit de bogat în omega-3 sub formă de acid alfa-linolenic (ALA), omega-6 și cantități mai mici de alte grăsimi sănătoase, cum ar fi acidul oleic și acidul stearic.
Împreună cu aplicarea sa topică, o dietă bogată în aceste grăsimi este legată de o membrană a pielii mai sănătoasă , protecție împotriva razelor ultraviolete (UV) și o mai bună hidratare a pielii, care reduce aspectul liniilor fine.
Prin urmare, consumul de ulei de semințe de chia de calitate alimentară și utilizarea produselor de îngrijire a pielii care conțin ulei de semințe de chia vă pot ajuta să vă păstrați pielea tânără.
Deși aplicația sa topică este potrivită pentru cei cu pielea uscată până la cea mixtă, poate fi comedogenă sau poate înfunda porii pentru cei cu pielea grasă.
Cel mai bine este să cumpărați produse din ulei de semințe de chia care sunt special formulate pentru a fi utilizate pe piele, deoarece acest lucru poate reduce probabilitatea de a suferi erupții sau iritații. Le puteți găsi online sau în majoritatea magazinelor care vând produse de îngrijire a pielii.
2. Poate ameliora pielea uscată
Pielea sănătoasă și hidratată are un strat bogat de lipide (grăsimi) pentru a ajuta la etanșarea umezelii. Cu toate acestea, atunci când acest strat a fost compromis sau este scăzut în grăsimi, umezeala poate părăsi pielea și poate duce la uscăciune.
Uleiul de semințe de chia este bogat în acid gras omega-3 ALA și acid linoleic gras omega-6. S-a demonstrat că aceste două grăsimi sănătoase ajută la refacerea barierei de umiditate a pielii, în special la cei cu afecțiuni ale pielii uscate, cum ar fi dermatita atopică și psoriazisul.
Într-un mic studiu randomizat controlat, două grupuri de participanți cu pielea uscată – cinci sănătoși și cinci cu mâncărime din cauza bolii renale în stadiu final sau diabet – au aplicat 4% ulei de semințe de chia local pe pielea uscată timp de 8 săptămâni.
La sfârșitul studiului, ambele grupuri au experimentat îmbunătățiri semnificative în pielea uscată, iritarea pielii, mâncărimea percepută și hidratarea generală a pielii. Deși mic, acest studiu a arătat beneficiile potențiale ale uleiului de semințe de chia pe pielea uscată.
Pentru cele mai bune rezultate, aplicați ulei de semințe de chia pe piele imediat după duș sau baie, deoarece acesta este momentul în care pielea dvs. absoarbe cel mai bine apa.
3. Reduce părul încrețit
Părul încrețit este rezultatul lipsei de umiditate în stratul exterior al părului, cunoscut sub numele de cuticula. Când părul este foarte uscat, cuticula devine aspră și se umflă, rezultând un aspect creț.
Uleiul de semințe de chia este bogat în diverși acizi grași care pot pătrunde în firul de păr pentru a sigila umezeala. Acest lucru are ca rezultat un păr mai moale, mai fin și mai hidratat.
Mai mult, menținerea firului de păr puternic și hidratat poate ajuta la prevenirea ruperii suplimentare pentru a vă ajuta părul să rămână mai mult și mai sănătos. Pentru cele mai bune rezultate, aplicați o cantitate mică pe părul ușor umed sau ca retuș pe părul uscat.
Deși unele site-uri web susțin că uleiul de semințe de chia poate promova creșterea părului datorită conținutului ridicat de proteine, acest lucru nu este real. Având în vedere că este un ulei, conținutul său de proteine ​​este extrem de redus. Optează pentru consumul de semințe de chia și alte alimente bogate în proteine ​​pentru a sprijini creșterea părului.

4. Promovează părul strălucitor
Părul sănătos este de obicei strălucitor și neted, deși măsura în care acesta este cazul poate depinde de textura naturală a părului.
Când părul este deteriorat și uscat, lumina nu se reflecta, rezultând un aspect plictisitor. Pentru a obține o strălucire sănătoasă, este important să vă asigurați că părul dvs. este bine hidratat și fără rupere sau deteriorări.
Uleiul de semințe de chia este utilizat în multe culturi ca produs natural pentru păr. Conținutul său ridicat de acizi grași poate pătrunde în firul de păr, permițându-i părului să rămână hidratat și să-și scoată strălucirea naturală.
5. Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Uleiul de semințe de chia este bogat în ALA, o grăsime omega-3 pe bază de plante pe care corpul dumneavoastră nu o produce și trebuie să o obțină prin alimente.
ALA ajută la crearea altor două omega-3 cunoscute sub numele de acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), care sunt asociate cu îmbunătățirea sănătății inimii.
Având în vedere ca cele mai populare uleiuri de salată includ ulei de măsline și ulei vegetal – ambele având un conținut scăzut de omega-3 – puteți beneficia de trecerea la uleiul de semințe de chia dacă doriți să creșteți aportul de omega-3. Cu toate acestea, are un punct de ardere scăzut și nu este potrivit pentru gătit.
În timp ce unele studii au descoperit că consumul de semințe de chia poate reduce colesterolul, circumferința taliei și riscul bolilor de inimă, nu se știe dacă uleiul de semințe de chia are aceleași efecte. Acest lucru se datorează faptului că fibra sa, care beneficiază și de sănătatea inimii și de controlul greutății, a fost îndepărtată.
De asemenea, rețineți că uleiurile, inclusiv uleiul de semințe de chia, sunt surse foarte concentrate de calorii, ceea ce face important să fiți atenți la dimensiunea porției.
În ciuda acestui fapt, creșterea aportului de omega-3 dintr-o varietate de surse alimentare poate fi o modalitate excelentă de a vă sprijini sănătatea inimii.
6. Poate sprijini sănătatea creierului
Datorită conținutului ridicat de omega-3 , uleiul de semințe de chia poate ajuta la susținerea sănătății creierului.
Numeroase studii au arătat că toate formele de omega-3 – ALA, EPA și DHA – pot avea efecte pozitive și neuroprotectoare asupra creierului, ceea ce poate duce la un risc redus de accident vascular cerebral, boala Alzheimer, depresie și alte tulburări neurologice.
Deși niciun studiu nu leagă în mod direct uleiul de semințe de chia de sănătatea creierului îmbunătățită și sunt necesare mai multe cercetări, creșterea aportului de omega-3 dintr-o varietate de surse alimentare poate ajuta la menținerea sănătății creierului.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.