Sare de mare – ce beneficii și ce dezavantaje are

0

Sarea de mare se produce prin evaporarea apei sărate. Oamenii din întreaga lume au folosit-o încă din timpuri preistorice și se găsește frecvent în multe bucătării astăzi.
În afară de utilizările sale culinare, sarea de mare este adesea adăugată la creme exfoliante, băi, băuturi și la nenumărate alte produse.
Unii oameni consideră că este mai sănătoasa decât alte tipuri de sare și oferă mai multe beneficii, însă există puține cercetări pentru a susține aceste afirmații.
Sare de mare vs. sare de masă
Sarea de mare este compusă în cea mai mare parte din clorură de sodiu, un compus care ajută la reglarea echilibrului de lichide și a tensiunii arteriale din organism.
Deoarece este procesata minim, conține câteva minerale, inclusiv potasiu , fier și calciu. Acesta este un motiv pentru care este adesea considerata superioara din punct de vedere nutrițional al sării de masă, care este foarte măcinata și a eliminat majoritatea nutrienților.
Cu toate acestea, substanțele nutritive din sare de mare sunt prezente numai în cantități mici. Ar trebui să mănânci cantități extrem de mari pentru a te apropia de cantitatea de potasiu, fier, calciu sau magneziu pe care le-ai putea obține cu ușurință din alte alimente.
Granulele cu sare de mare sunt de asemenea mai mari decât granulele de sare de masă. Drept urmare, sarea obișnuită furnizează aproximativ 2.300 mg de sodiu per linguriță (6,1 grame), în timp ce sarea de mare conține 2.000 mg de sodiu per linguriță (4,2 grame).
Acest lucru se datorează faptului că mai puține granule de sare de mare pot fi ambalate într-o linguriță, în comparație cu sarea de masă. Nu se datorează faptului că conține mai puțin sodiu decât sarea de masă.
Totuși, majoritatea oamenilor nu își dau seama de această distincție și consideră că sarea de mare este mai sănătoasă decât sarea de masă, deoarece consumul excesiv de sodiu a fost legat de nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale și un risc crescut de boli de inimă.
Cu toate acestea, dacă cantitatea de sodiu consumată depășește limita recomandată sau toleranța dvs. personală, utilizarea sării de mare în locul sării obișnuite nu face nicio diferență.
De fapt, unii oameni constată că trebuie să folosească mai multă sare de mare la gătit pentru a atinge același nivel de aromă.
Beneficii posibile
Deoarece clorura de sodiu (sarea) are mai multe funcții importante în organism, este necesar să o consumăm din alimente pentru a menține o sănătate optimă.
Unii oameni susțin că, în special, sarea de mare are mai multe beneficii suplimentare. Cu toate acestea, cele mai multe dintre acestea nu sunt susținute de o cercetare științifică puternică.
Iată câteva dintre cele mai comune afirmații despre sarea de mare.
Hidratarea, tensiunea arterială și multe altele
În general, sarea te poate ajuta să menții o hidratare și un nivel adecvat de tensiune arterială.
Deoarece sodiul joacă un rol esențial în echilibrul fluidelor, nefolosirea acestuia poate duce la deshidratare, în special în timpul exercițiilor fizice de mare intensitate.
Un echilibru corespunzător de lichide în organism este important și pentru menținerea nivelului sănătos al tensiunii arteriale.
Prin urmare, consumul in cantitate prea mică sau prea mare de sodiu poate duce la modificări ale tensiunii arteriale la cei sensibili la sare dietetică.
Consumul de sare de mare vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile de sodiu, dar puteți obține sodiu și dintr-o varietate de alte alimente.
Digestie
Unii cred că consumul de sare de mare amestecat cu apă călduță ajută la digestie.
Clorura este necesară pentru a produce acid stomacal, iar clorura de sodiu (sarea) facilitează absorbția și transportul substanțelor nutritive în intestine după ce au fost descompuse în timpul digestiei.
Prin urmare, consumul suficient de sare promovează o sănătate digestivă optimă.
Un studiu a analizat efectele consumului de apă sărată la 54 de adulți care se pregăteau pentru o colonoscopie.
Cei care au efectuat anumite posturi de yoga și au băut 2 cești (480 ml) de apă preparată cu 4,5 grame de sare au avut mișcări intestinale înainte de procedură.
Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură apa sărată singură ajută la îmbunătățirea sănătății intestinului.
În timp ce sarea de mare amestecată cu apă poate ajuta digestia în unele cazuri, consumul de prea multă apă sărată poate duce la consumarea de prea multă sare. Obținerea de sodiu adecvat din alte surse este probabil suficient pentru a susține digestia normală.

Sănătatea pielii și inflamația
Făcând o baie cu sare de mare se crede că scade uscăciunea și inflamația pielii.
De fapt, Fundația Națională de Eczema recomandă adăugarea a 1 ceașcă de sare în apa de baie pentru a ajuta la ameliorarea iritațiilor de la eczeme , o afecțiune marcată de pielea roșie, cu mâncărime.
Cu toate acestea, nu este clar cum și dacă băile cu sare ajută la scăderea inflamației pielii, precum și dacă sarea de mare, în special, are efecte specifice.
Un studiu efectuat la persoane cu pielea uscată a constatat că îmbăierea într-o soluție de sare obținută din Marea Moartă a contribuit la creșterea hidratării pielii și la scăderea rugozității, comparativ cu îmbăierea în apa de la robinet.
Acestea fiind spuse, cercetătorii au atribuit rezultatele pozitive cantității de magneziu din sarea din Marea Moartă – nu a conținutului de sare.
Mai mult, un alt studiu a descoperit că concentrații mai mari de clorură de sodiu în corp și piele pot crește numărul de celule imune care duc la reacțiile inflamatorii asociate cu pielea uscată și mâncărime.
Aceste constatări contradictorii sugerează că capacitatea băilor de sare de mare de a îmbunătăți iritația pielii poate depinde în mare măsură de compoziția minerală a sării.
Sărurile de mare care au un conținut ridicat de magneziu pot fi cele mai bune tipuri de adăugat la băi pentru cei cu probleme de piele.
Dezavantaje posibile
Sarea de mare adaugă aromă alimentelor și poate avea unele utilizări benefice non-dietetice, dar nu trebuie consumată în exces.
Dieta tipică conține o cantitate mare de alimente prelucrate cu sodiu ridicat , iar majoritatea oamenilor consumă mai mult decât cantitatea recomandată de sodiu.
Consumul de prea mult sodiu este asociat cu hipertensiunea arterială, osteoporoză, pietre la rinichi și alte probleme de sănătate.
Prin urmare, chiar dacă preferați sare de mare față de alte tipuri de sare , aceasta nu oferă beneficii specifice și ar trebui utilizată cu moderație ca toate celelalte săruri.
Mai mult, persoanele cu boli renale, hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă ar trebui să fie deosebit de atenți la consumul de sare de mare și de sare in general.
Cum se folosește
Dacă sunteți interesat să utilizați sare de mare în bucătărie, există mai multe modalități de a o adăuga la dieta dvs.
În funcție de tip, poate oferi mai multă sau mai puțina aromă decât sarea de masă.
Puteți utiliza sare de mare în loc de sare obișnuită în majoritatea preparatelor. Cu toate acestea, ar trebui să folosiți întotdeauna sare de mare măcinată fin dacă înlocuiți sare de masă într-o rețetă de coacere.
Având în vedere că sarea de masă este fin măcinată, ambalează mai mult sodiu pe linguriță decât sarea de mare. Ca atare, veți dori să vă asigurați că utilizați o cantitate echivalentă.
Unele moduri populare de a folosi sare de mare includ presărarea peste legume prăjite, adăugarea acesteia la deserturile pe bază de ciocolată și utilizarea acesteia pentru a condimenta fripturi, burgeri și pește .
În sfârșit, puteți prepara o baie cu sare adăugând 1 ceașcă (230 grame) de sare de mare în apa caldă de baie.
Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă băile cu sare oferă beneficii specifice pentru sănătate, o baie calda cu sare de mare poate oferi cel puțin relaxare și confort.

Niciun comentariu

Nu ratați!