Acest chec fără zahăr este suficient de dulce pentru o prăjitură, dar nu la fel de dulce precum cele de cofetărie. Desigur, dacă preferați, mai puteți adăuga miere sau îndulcitori, însă ideea e să obținem un desert sănătos, care să poată fi bun și la micul dejun, și după cină.
Avem nevoie de:
– 250 g (1 și 3/4 căni) făină integrală (sau folosiți ovăz măcinat la blender)
– 25 g (1/4 cană sau două linguri bune) pudră de cacao
– 1 linguriță praf de copt
– 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
– 1/2 linguriță sare
– 3 banane coapte
– 2 ouă medii
– 110 g de unt nesărat, topit
– 1 linguriță extract de vanilie fără zahăr
– câteva picături de stevia lichidă sau o lingură de miere, opțional (doar daca vreți un chec puțin mai dulce)
– 50 g nuci mărunțite
Cum procedăm:
Preîncălziți cuptorul la 190 de grade C. Ungeți o tavă cu unt și tapetați cu făină.
Amestecați făina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea într-un castron mare. Puneți bananele decojite într-un robot de bucătărie și le blenduiți până când sunt piure. Apoi amestecați cu celelalte ingredientele umede: ouăle, esența de vanilie și untul topit, stevia sau mierea, dacă v-ați decis să folosiți vreuna din ele, până la omogenizare.
Dacă preferați, puteți zdrobi bananele și le puteți amesteca cu celelalte ingrediente manual într-un al doilea castron. Adăugați ingredientele umede la cele uscate (făina cu celelalte) și amestecați ușor până când se combină (nu amestecați în exces). Adăugați aproximativ 2/3 din bucățile de nucă și amestecați-le ușor prin aluat, apoi turnați în tava pregătită și puneți pe deasupra nucile rămase.
Coacem în cuptorul preîncălzit 45 de minute – 1 ora, sau până când trece testul scobitorii, adică înțepăm aluatul cu o scobitoare și aceasta iese curată. Dacă checul începe să ardă sau partea superioară și nu e copt, puteți acoperi ci o folie de aluminiu până la final.
Trebuie lăsat să se răcească puțin înainte de servire. Poate fi păstrat la frigider câteva zile, sau la congelator pentru mai mult timp.
Niciun comentariu