Cele mai bune 20 de alimente pentru nivel optim de oxigen

0

Este vital să se mențină 94-98% saturație de oxigen în sânge pentru a preveni hipoxia și deteriorarea țesuturilor. Hipoxia sau saturația scăzută în oxigen pot duce la astm, tulburări pulmonare, complicații COVID-19, fibromialgie și boli de inimă sau pot agrava o problemă de sănătate existentă. Verificarea nivelului de saturație în oxigen în mod regulat cu un pulsoximetru, obținerea asistenței medicale și adăugarea de alimente bogate în oxigen pot fi de mare ajutor.
Recomandări
Alimentele care sunt bogate în vitamine și minerale și au un pH alcalin ajută la menținerea fluxului sanguin optim și a nivelului de oxigen în organism.
Fructele precum avocado, kiwi, mango, ananas și legume precum cartofii dulci și broccoli sunt cele mai bune pentru îmbunătățirea nivelului de oxigen.
Consumul de alimente bogate în proteine, cum ar fi ouă, leguminoase, carne, pește, ciuperci, nuci și lactate ajută, de asemenea, la creșterea nivelului de oxigen din organism.
Cum ajută alimentele la creșterea nivelului de oxigen
Este important să înțelegem de ce anumite alimente ajută la îmbunătățirea nivelului de oxigen. Aceste alimente nu sunt „bogate în oxigen” în sine. Conțin vitamine, minerale și molecule și au un pH alcalin, esențial pentru menținerea fluxului sanguin optim și a nivelurilor de oxigen în organism.
Alimentele de căutat trebuie să fie bogate în vitaminele A , B2, B3, B5, B9 și B12, minerale precum fierul și cuprul și molecula de oxid nitric. Alegeți alimente alcaline care reduc riscul de accident vascular cerebral și hipertensiune arterială, îmbunătățesc funcția inimii și creierului și activează vitamina D.
Cele mai bune 20 de alimente pentru a îmbunătăți nivelul de oxigen
1. Avocado
Avocado este bogat în vitaminele A, B3, B6, B12, colină, acid folic, acizi grași polinesaturați (PUFA) și fibre alimentare. Acești nutrienți ajută la creșterea nivelului de oxigen, reduc colesterolul, promovează o inimă sănătoasă, controlează nivelul zahărului din sânge, îmbunătățesc profilul lipidic, protejează ADN-ul, previn osteoartrita, îmbunătățesc sănătatea ochilor și ajută la gestionarea greutății.
Consumați o jumătate de avocado în fiecare zi în smoothie-uri, salate sau tacos delicioase pentru a vă crește nivelul de oxigen și pentru a vă îmbunătăți sănătatea generală.
2. Rodie
Rodiile conțin fier, cupru, zinc, vitaminele B3 și B6 și colină. Ele îmbunătățesc fluxul sanguin prin creșterea biodisponibilității oxidului de azot și stimulează livrarea de oxigen. Consumul de sâmburi de rodie sau suc de rodie proaspăt presat ajută la dilatarea vaselor de sânge, permițând un flux sanguin îmbunătățit. Acest lucru reduce riscul de deteriorare a țesuturilor din cauza saturației scăzute de oxigen.
Consumă o ceașcă de sâmburi de rodie, bea 375 ml de suc de rodie pe zi sau adaugă-l în salate și include în dieta ta acest aliment alcalin care îmbunătățește saturația de oxigen.
3. Kiwi
Acest fruct tropical suculent dulce și acru este o sursă bună de fibre alimentare, cupru, fier, vitamine A, B3, B5, B6 și C, colină și câțiva antioxidanți. Kiwi ajută la prevenirea deteriorarii ADN-ului, întărește sistemul imunitar, reduce severitatea și durata infecțiilor respiratorii superioare la vârstnici și scade inflamația.
Consumați un kiwi mare pe zi. De asemenea, îl puteți adăuga în smoothie-uri, sucuri și salate pentru a crește consumul de vitamine și minerale care ajută la creșterea saturației de oxigen în sânge.
4. Pepene galben
Pepenele galben este o sursă excelentă de vitamine A, B3, B5, B6, C, colină, acid folic, fier și antioxidanți. Acest fruct are un conținut scăzut de zahăr și poate fi consumat de persoanele cu niveluri ridicate de zahăr din sânge. De asemenea, are proprietăți antiinflamatorii și de stimulare a imunității.
Consumați o felie de pepene galben sau faceți un smoothie pentru a îmbunătăți nivelul de oxigen din organism.
5. Mango
Mango copt este bogat în vitaminele A, B3, B5, B6 și C, fier și cupru, esențiale pentru creșterea nivelului de saturație a oxigenului din sânge. Conțin antioxidanți precum vitamina C, carotenoizi și compuși fenolici care ajută la menținerea sănătății generale. Mango are proprietăți hipotensive, antiinflamatorii, hepatoprotectoare și de stimulare a imunității.
Consumați o jumătate de mango, adăugați in salate cu fructe pentru micul dejun sau faceți un smoothie. Persoanele cu diabet trebuie să-și consulte medicul înainte de a consuma mango, deoarece au un conținut ridicat de zahăr.
6. Piersici
Piersicile sunt pline de vitamine A, B3, B5 și B6, fier, zinc și antioxidanți care previn deteriorarea radicalilor liberi și ajută la menținerea funcțiilor corespunzătoare ale corpului. Aceste fructe delicioase de vară sunt prezentate ca alimente funcționale datorită capacității lor de a promova sănătatea generală.
Consumați o piersică mare pe zi sau o dată la două zile. De asemenea, puteți adăuga la sucuri, smoothie-uri sau salate de fructe.
7. Ananas
Ananasul este o sursă excelentă de vitamine A, B3, B5, B6 și C, cupru, fier, potasiu, zinc, colină, folat și beta-caroten. Aceste fructe tropicale dulci și suculente ajută la creșterea permeabilității pereților vaselor de sânge la oxigen și alți nutrienți. Componenta activă a ananasului, bromelaina, ajută, de asemenea, la reducerea inflamației și previne formarea cheagurilor de sânge.
Consumați o ceașcă de ananas ca atare sau adăugați-o în smoothie-uri, sucuri și salate.
8. Fructe de pădure
Afinele, căpșunile și zmeura sunt surse excelente de vitamine A, B3, B5, B6 și C, fier, potasiu, cupru, zinc, colină, acid folic și antioxidanți. Fructele de pădure ajută, de asemenea, la reducerea inflamației și a nivelului de lipoproteine-colesterol și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.
Consumați o ceașcă de fructe de pădure în fiecare zi. Includeți-le în salate de fructe, smoothie-uri și sucuri.
9. Smochine și curmale
Smochinele uscate și curmalele sunt încărcate cu fier, cupru, potasiu, vitamine A, B3, B5 și acid folic. Acești nutrienți ajută la creșterea imunității și la îmbunătățirea abilităților cognitive. Curmalele și smochinele sunt bogate în polifenoli cu proprietăți antioxidante și ajută la reducerea daunelor radicalilor liberi și a stresului oxidativ pentru a preveni neurodegenerarea și pentru a oferi efecte terapeutice.
Consumă 1-2 curmale și câteva smochine uscate. Persoanele cu diabet trebuie să-și consulte medicul înainte de a consuma smochine uscate și curmale, deoarece au un conținut ridicat de zahăr.

10. Citrice
Citricele sunt bogate în vitamina C, un antioxidant care ajută la dezvoltarea purtătorilor de oxigen pe bază de hemoglobină (HBOC). Câțiva metaboliți secundari, cum ar fi alcaloizii, cumarinele, acizii fenolici, flavonoizii, limonoizii și carotenoizii, prezenți în fructele citrice sunt, de asemenea, extrem de benefici pentru sănătatea umană. Au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante și ajută la menținerea sănătății cardiovasculare, la prevenirea deteriorării celulelor nervoase și la extinderea vaselor de sânge pentru a îmbunătăți fluxul sanguin.
Includeți lime, lămâi, mandarine, portocale și grapefruit în dieta dumneavoastră. Puteți să le faceti suc sau să le adăugați în salate de fructe.
11. Sfecla rosie
Sfecla roșie conține oxid nitric natural care ajută la dilatarea vaselor de sânge și permite fluxul de sânge oxigenat nestingherit către țesuturi. Acesta este motivul pentru care sucul de sfeclă roșie este un succes printre pasionații de fitness. Mai multe studii arată, de asemenea, că sucul de sfeclă roșie poate ajuta la reducerea hipoxiei.
Consumați o jumătate de sfeclă roșie în fiecare zi, fie crudă, fie fiartă. Puteți să aruncați câteva felii în supă, să o adăugați în salate sau să faceți un smoothie cu sfeclă roșie.
12. Morcov
Morcovii sunt bogați în vitaminele A, B3, B5, B6 și C, colină, potasiu, fier, zinc și cupru. Ele conțin, de asemenea, fitochimice care posedă proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, cruciale pentru detoxifierea organismului și creșterea aportului de oxigen către țesuturi.
Consumați morcovi mici ca gustare, în salate. Faceți prăjituri cu morcovi sau aruncați o cană de morcovi tăiați grosier în mixer pentru a pregăti suc de morcovi.
13. Spanac
Regina verdețurilor cu frunze, spanacul, este încărcat cu fier, vitaminele A, B3, B5, B6 și C și mulți antioxidanți. Spanacul anulează speciile reactive de oxigen, reduce stresul oxidativ și inflamația și are proprietăți hipoglicemiante (scade nivelul zahărului din sânge) și hipolipidemic (scade nivelul lipidelor din sânge).
Consumați o ceașcă de spanac baby în salată. De asemenea, îl puteți arunca în blender pentru a face un smoothie.
14. Usturoi
Se știe că usturoiul promovează sănătatea inimii. Are proprietăți de scădere a lipidelor, antimicrobiene și antiplachetare. Un studiu a constatat că consumul de usturoi ar putea îmbunătăți nivelul inițial de oxigen arterial și poate reduce hipoxemia la persoanele cu sindrom hepatopulmonar (HPS), o afecțiune care afectează plămânii pacienților cu boală hepatică.
Consumați cel puțin un cățel de usturoi în fiecare zi cu alimente. Îl poți adăuga in marinate sau curry sau chiar ca atare.
Notă: Evitați consumul de usturoi dacă luați anticoagulante.
15. Cartofi dulci
Cartofii dulci cu pulpă portocalie sau violetă conțin vitaminele A, B3, B5 și B6, fier, cupru, antociani și beta caroten. Consumul de cartofi dulci ajută la reducerea stresului oxidativ arterial (o tulburare cauzată de deteriorarea oxidativă a proteinelor, lipidelor și ADN-ului) și a rigidității arteriale (rigidizarea arterelor mari care crește riscul de boli cardiovasculare).
Consumați cartofi dulci piure, copți sau prăjiți la aer ca gustare, în salate sau garnitură.
16. Fasole
Fasolea este o leguminoasă care conține o cantitate mare de fier, crucial pentru transportul oxigenului, sinteza ADN-ului și alte procese metabolice. Este încărcată cu potasiu, calciu și fibre alimentare.
Consumați fasole verde si neagră fiartă în salate și curry pentru a vă îmbogăți masa cu fier și alți nutrienți importanți pentru a crește nivelul de oxigen din organism.
17. Broccoli
Broccoli este încărcat cu antioxidanți și conține substanțe fitochimice care ajută la inhibarea inflamației. Un experiment a confirmat o dovadă de concept conform căreia broccoli ajută la prevenirea COVID-19 sever. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a consolida această dovadă de concept.
Consumați o jumătate de cană de buchețele de broccoli la aburi în fiecare zi sau o dată la două zile în salate pentru a reduce stresul oxidativ și inflamația din organism.
18. Salată verde
Salata verde este o sursă excelentă de vitamine A, B3, B5, B6 și C, folat, fier, potasiu și zinc. Este bogată în antioxidanți, precum carotenoizi și vitaminele E și C. Un studiu pe animale a arătat că consumul de salată verde previne deteriorarea țesuturilor cauzate de stresul oxidativ (oxidarea țesuturilor), îmbunătățește sinteza lipidelor (metabolismul lipidelor) și reduce riscul de boli cardiovasculare.
Consuma salată proaspătă sau salată iceberg pentru a adăuga crocant mâncării si pentru a-ti proteja sănătatea.
19. Ouă
Ouăle fierte sunt surse excelente de fier, zinc, potasiu, proteine, seleniu, vitaminele A, D, B5, B6, B12, E și K, folat și beta-caroten. În timp ce gălbenușurile de ou sunt renumite pentru conținutul lor ridicat de colesterol, un studiu a arătat că au proprietăți antiinflamatorii și analgezice.
Consumați 3-5 ouă întregi pe săptămână. Dacă aveți un nivel ridicat de colesterol, evitați sau limitați consumul de gălbenușuri de ou.
20. Leguminoase
Leguminoasele, cum ar fi lintea, năutul, fasolea, fasolea pinto, sunt bogate în fier, potasiu, zinc și vitaminele B. Sunt surse excelente de proteine ​​pe bază de plante și fără grăsimi. Consumul de leguminoase ajută la scăderea hipertensiunii arteriale, la controlul zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2, la îmbunătățirea profilului lipidic și la controlul greutății.
Consumați o jumătate de cană de leguminoase la alegere în fiecare zi pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și furnizarea de oxigen la toate părțile corpului.

Niciun comentariu

Nu ratați!