Uleiul de sâmburi de struguri este fantastic pentru piele – află ce beneficii aduce și cum să îl folosești

0

Știai că multe dintre aceleași uleiuri cu care gătești pot fi aplicate și pe pielea ta, de exemplu pentru a ajuta la vindecarea uscăciunii, a leziunilor solare și a porilor înfundați? Uleiul de sâmburi de struguri este un astfel de ulei.
De ce uleiul de sâmburi de struguri este bun pentru pielea ta? Este bogat în grăsimi polinesaturate (numite și PUFA), care pot ajuta la combaterea inflamației și oferă hidratare, precum și vitamina E antioxidantă.
Studiile arată că, datorită acestor nutrienți, aplicarea locală a acestui ulei – fie că este folosit ca hidratant, ulei de masaj sau ulei purtător – poate avea efecte precum reducerea acneei, hiperpigmentării și multe altele.
👉 Ce este uleiul de sâmburi de struguri?
Uleiul din sâmburi de struguri se obține prin presarea semințelor de struguri ( Vitis vinifera ). Aceștia sunt aceiași struguri folosiți pentru a face vin și sucul de struguri, care sunt ambele bogate în antioxidanți, la fel ca uleiul de sâmburi de struguri și extractul de sâmburi de struguri.
Compușii care promovează sănătatea găsiți în acest ulei includ nu numai grăsimi polinesaturate, ci și fitochimice, inclusiv proantocianidine, picogeneol, tocoferol, acid linolenic și altele, despre care cercetările arată că au efecte antioxidante puternice.
Uleiul de sâmburi de struguri are un conținut foarte mare de PUFA, în intervalul 85–90 la sută. Acidul linoleic este cel mai abundent acid gras din uleiurile de sâmburi de struguri presate la rece și s-a descoperit că joacă un rol direct în menținerea integrității barierei de permeabilitate la apă a pielii.
Potrivit unui studiu din 2010 care investighează efectele hidratanților naturali populari, conținutul de picogeneol din uleiul de sâmburi de struguri este responsabil pentru multe dintre utilizările sale cosmetice. Acesta este motivul pentru care îl vei găsi în produse precum seruri, măști faciale, toner, machiaj și tratamente pentru păr.
👉 Beneficii pentru piele
1. Hidratează pielea și reduce uscăciunea
Uscăciunea pielii este o problemă comună atât la copii, cât și la adulți, din cauze care includ utilizarea frecventă a apei fierbinți, săpunurilor, detergenților și iritanților precum parfumuri, coloranți etc. Aceste produse pot îndepărta uleiurile naturale de pe suprafața pielii și pot provoca o perturbare a conținutul de apă al pielii, ducând la uscăciune și pierderea elasticității, precum și la mâncărime și sensibilitate.
Potrivit unui articol din 2018 axat pe aplicarea uleiului de plante, concentrația mare de PUFA, care sunt acizi grași esențiali, nesaturați, plus antioxidanții săi, contribuie la calitățile hidratante ale uleiului de sâmburi de struguri. Aplicarea acestui ulei pe față sau pe corp poate ajuta la menținerea umidității normale a pielii și are efecte liniștitoare.
Ulei de sâmburi de struguri vs ulei de măsline pentru piele uscată – care este mai bun? Ambele se găsesc în multe creme hidratante naturale/pe bază de plante pentru că au efecte similare și sunt bine tolerate de persoanele cu diferite tipuri de piele.
Studiul menționat mai sus a constatat că atât produsele din semințe de struguri, cât și cele din ulei de măsline ( Oleum olivae/ Olea europaea ) (împreună cu produsele de aloe vera, migdale, germeni de grâu, lemn de santal și castraveți) tind să conducă la efecte vâsco-elastice și de hidratare mai bune în comparație cu substanțele chimice din majoritatea produselor existente pe piață.
Acestea fiind spuse, unii consideră că uleiul de sâmburi de struguri are aceleași beneficii ca uleiul de măsline, dar este absorbit mai bine, lăsând în urmă mai puțin reziduu gras. De asemenea, are un conținut mai mare de vitamina E. Aceasta înseamnă că poate fi mai bun pentru cei cu pielea grasă sau care sunt predispuși la acnee, deoarece este mai puțin probabil să lase în urmă o strălucire sau să înfunde porii.
2. Poate ajuta la combaterea acneei
Unele cercetări au arătat că uleiul de sâmburi de struguri are proprietăți antimicrobiene ușoare, ceea ce înseamnă că poate ajuta la prevenirea acumulării de bacterii ce pot duce la înfundarea porilor și la apariția acneei. Este, de asemenea, bogat în compuși fenolici, acizi grași și vitamina E care pot ajuta la vindecarea cicatricilor sau a semnelor de la erupțiile anterioare.
Deoarece nu este un ulei greu și este potrivit pentru pielea sensibilă, este chiar sigur să utilizați uleiul de sâmburi de struguri pe pielea grasă în cantități mici. Pentru efecte și mai puternice de combatere a acneei, poate fi combinat cu alte produse din plante și uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, apa de trandafiri și hamamelis.
3. Poate ajuta la apărarea împotriva daunelor solare
Este uleiul din semințe de struguri bun pentru fața ta dacă ai dezvoltat leziuni solare? Da; deoarece conține o serie de antioxidanți – cum ar fi vitamina E, proantocianidină, flavonoide, carotenoide, acizi fenolici, taninuri și stilbene – poate avea efecte anti-îmbătrânire și antiinflamatoare. Vitamina E, de exemplu, contribuie la efectele benefice ale acestui ulei datorită activității sale antioxidante ridicate și protejării celulelor pielii.
Datorită capacității sale de a ajuta la apărarea împotriva stresului oxidativ, aplicarea uleiului de sâmburi de struguri poate îmbunătăți aspectul pielii și poate reduce semnele minore de îmbătrânire, cum ar fi pierderea elasticității și petele întunecate.
Deși nu ar trebui să fie folosit în locul cremei solare obișnuite, există unele dovezi că uleiurile din plante precum uleiul de sâmburi de struguri și uleiul de cocos pot oferi o anumită protecție împotriva radiațiilor UV de la soare.
4. Poate ajuta la sprijinirea vindecării rănilor
Deși majoritatea studiilor care cercetează efectele uleiului de sâmburi de struguri asupra îngrijirii rănilor au fost efectuate în laboratoare sau pe animale, există unele dovezi că, atunci când este aplicat local, poate ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor. Un mecanism prin care funcționează este prin îmbunătățirea sintezei factorului de creștere a endoteliului vascular care formează țesutul conjunctiv.
De asemenea, are activitate antimicrobiană împotriva agenților patogeni care pot provoca infecții în răni.
5. Poate ajuta la îmbunătățirea hiperpigmentării și a simptomelor melasmei
Un mic studiu publicat în revista Phytotherapy Research (SUA) a găsit dovezi că extractul de semințe de struguri luat sub formă de pastile ar putea ajuta la tratarea cloasmei /melasmei, o afecțiune care provoacă hiperpigmentarea pielii și este adesea dificil de tratat. Se crede că antioxidantul proantocianidin contribuie la efectele de iluminare a pielii ale uleiului.
În decurs de 6 luni de la administrarea extractului, simptomele s-au îmbunătățit cel puțin ușor la 10 dintre cele 12 femei (83%). Cercetătorii implicați în studiu au remarcat, de asemenea, că extractul poate preveni agravarea afecțiunii înainte de sezonul de vară, când expunerea la soare poate exacerba simptomele.

6. Poate fi folosit ca ulei de masaj sau purtător
Uleiul din sâmburi de struguri este un ulei de masaj bun, pentru toate tipurile de piele, plus că poate fi amestecat cu diferite uleiuri esențiale pentru a-și îmbunătăți eficacitatea.
De exemplu, combinarea acestuia cu ulei de lavandă poate ajuta la reducerea înroșirii și inflamației pielii, în timp ce amestecarea cu ulei de eucalipt și aplicarea pe piept poate ajuta la reducerea congestiei.
Este, de asemenea, posibil să utilizați uleiul cu ulei de mentă, tămâie sau lămâie în diferite scopuri, inclusiv pentru a combate acneea, durerile de cap tensionate și durerile articulare atunci când sunt masate în piele.
👉 Cum se utilizează
Puteți folosi uleiul de sâmburi de struguri pentru sănătatea pielii în două moduri: fie aplicând-l direct pe piele, fie luând extract de ulei de sâmburi de struguri pe cale orală, fie sub formă lichidă, fie sub formă de capsule/pilule.
În mod ideal, cumpărați produse din ulei de semințe de struguri, presate la rece, pure, organice. Atunci când uleiurile sunt „presate la rece” sau „presate cu expulsor”, ele necesită mai puțină utilizare a solvenților chimici.
Cercetările arată în general că uleiurile de plante presate la rece au proprietăți nutritive mai bune decât cele care au trecut printr-un proces intensiv de rafinare.
Dacă alegeți să luați capsule cu extract de sâmburi de struguri pentru a îmbunătăți aspectul pielii, rețineți că poate dura câteva săptămâni sau chiar luni pentru a vedea rezultatele. Unele studii au descoperit că majoritatea rezultatelor vor fi obținute în decurs de șase luni de la utilizarea regulată.
În ceea ce privește de unde să cumpărați ulei de sâmburi de struguri pentru piele, căutați în supermarketuri obișnuite, magazine naturiste sau online. Păstrați uleiul într-un loc întunecat care nu este prea fierbinte sau umed, ceea ce poate duce la deteriorarea uleiului („rânced”).
👉 Iată cum să utilizați uleiul de sâmburi de struguri pentru hidratarea, întărirea pielii și multe altele:
✔️ Pentru hidratarea feței — Puteți folosi uleiul de sâmburi de struguri singur, la fel ca un ser, sau puteți amesteca câteva picături în loțiunile/cremele de față preferate. Încercați să îl combinați cu alte ingrediente bune pentru piele, cum ar fi aloe vera , untul de shea, uleiul de cocos sau apa de trandafiri. De asemenea, îl puteți folosi pentru a ajuta la îndepărtarea machiajului înainte de curățarea pielii și apoi de hidratare.
✔️ Ca și cremă hidratantă pentru corp — Unii oameni preferă să aplice uleiul în timpul dușului sau imediat după, ceea ce ajută la prevenirea mizeriei dacă folosești mult. Cu toate acestea, chiar și două sau trei picături pot fi folosite pentru a hidrata pete mici de piele uscată.
✔️ Pentru a trata acneea — Spălați-vă fața cu un demachiant delicat și apoi aplicați o cantitate mică de ulei de sâmburi de struguri (începeți cu câteva picături), poate amestecat cu uleiuri esențiale pentru combaterea acneei, cum ar fi tămâia sau levănțica. Puteți lăsa aceste uleiuri pe piele sau le puteți folosi pentru a crea o mască mai groasă pe care o lăsați timp de aproximativ 10 minute pentru a se infiltra, apoi spălați.
✔️ Pentru masaj — Încălziți ușor uleiul în mâini înainte de a utiliza oriunde pe corp sau pe scalp (notă: uleiul este, de asemenea, excelent pentru păr).
✔️ Pentru efecte de strângere a pielii/anti-îmbătrânire — Aplicați câteva picături pe toată fața curățată înainte de culcare și din nou dimineața înainte de a vă expune la soare. Acest lucru funcționează cel mai bine atunci când se face zilnic, mai ales dacă utilizați alte uleiuri esențiale anti-îmbătrânire și ingrediente precum uleiul de jojoba, extractul de semințe de rodie și uleiul de tămâie. De asemenea, puteți tampona ușor câteva picături în jurul cercurilor întunecate de sub ochi pentru a reduce umflarea.
❗️Riscuri și efecte secundare
Este puțin probabil ca uleiul de sâmburi de struguri să provoace efecte secundare la majoritatea oamenilor, cu toate acestea, dacă aveți o alergie la struguri, nu este sigur de utilizat.
Dacă aveți pielea foarte sensibilă, începeți prin a utiliza doar cantități mici de ulei de sâmburi de struguri pentru a vă testa reacția. Cel mai bine este să aplicați mai întâi pe o parte a corpului, alta decât pe față, pentru a vă asigura că nu aveți nicio iritație. De asemenea, aveți grijă când îl combinați cu uleiuri esențiale care pot agrava reacțiile pielii, cum ar fi uleiurile de lămâie sau portocale.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.