Leurda sau usturoiul sălbatic – medicamentul primăverii – beneficii și rețete

1

👉 Beneficiile leurdei
Leurda este o sursă importantă de potasiu, magneziu, fier, cupru, calciu, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B şi fibre. Cele mai importante beneficii pe care le aduce consumul de leurdă:
– detoxifică corpul
– protejează ficatul
– curăţă sângele
– scade colesterolul rău şi protejează inima de boli
– curăţă rinichii şi previne apariţia problemelor renale
– previne virozele respiratorii, datorită alicinei
– combate astenia de primăvară
🍽 Unt din leurda
✔️ Ingrediente:
– 6-8 frunze de leurda
– 75g ulei de cocos
– 1 linguriță suc de lamaie – opțional
– Putin ulei de măsline
– Sare si piper după gust
✔️ Mod de preparare:
– Se spală si se usucă frunzele de leurda cu ajutorul unor șervețele de bucătărie sau a unui prosop. Se taie cat mai fin.
– Se topește încet uleiul de cocos, intr-un castron, deasupra unei oale cu apa fierbinte. Când devine lichid, se adaugă usturoiul și restul de ingrediente, amestecând până la omogenizare.
– Apoi se toarnă intr-un bol de ceramica sau alt tip de recipient, dar nu din plastic.
– Se lasă la frigider până se întărește.
– Merge foarte bine cu cartofi dulci la cuptor, legume verzi sau un alt fel de mâncare gătit la aburi. Sau se poate pune pe o pâine caldă.
📌 Leurda este denumită si usturoi sălbatic si are multe beneficii foarte puternice pentru sănătate
🍽 Leurda în ulei (sau oțet)
O metoda foarte bună pentru a conserva leurda și a o folosi tot restul anului:

✔️ Ingrediente:
– 500 g frunze de leurdă
– 500 ml ulei de măsline organic, presat la rece
– 1 linguriță sare naturala
✔️ Mod de preparare:
– Frunzele trebuie sa fie curate si complet uscate.
– Se pun intr-un blender sau robot de bucătărie cu ulei și sare și se amestecă până capătă consistența unui pure.
– Se păstrează în frigider într-un borcan de sticla, cu un strat de ulei de măsline deasupra, însă e bine sa fie folosit in decurs de o săptămână pentru a preveni dezvoltarea de bacterii.
– Cea mai bună metoda de depozitare pe perioade mai lungi este prin congelare; se pot porționa sau congela in tăvițe de gheata, apoi se aseară bucățile congelate într-o punga cu sistem de închidere.
🍽 Humus din leurda (2-4 porții)
✔️ Ingrediente:
– 2 căni dovlecei verzi (zucchini)
– 1 mână mică de leurda
– ¾ cană tahini (pasta de susan)
– ¼ cană ulei de măsline
– ½ cană suc de lămâie
– 1 linguriță pudră de chimion
– 1 linguriță paprika
✔️ Mod de preparare:
– Se amesteca toate ingredientele – se mai poate potrivi cu apă dacă dovleceii nu lasă mult lichid.
– Se pot folosi și boabe de năut încolțite, însă pentru a fi mai ușor de digerat e bine să fie gătite puțin la abur în prealabil sau ținute în apă fierbinte, la limita fierberii, aproximativ 5 min pentru a se înmuia.
Leurda, urzicile, ştevia, salata verde, ceapa verde sunt verdeţurile proaspete pe care le găseşti din abundenţă în acest sezon şi trebuie consumate cât mai des. Ca să te convingi de importanţa lor în dietă, iată câteva dintre beneficiile pe care le aduce consumul regulat de verdeţuri:
– Reduc efectele inflamatorii în organism
– Îmbunătăţesc vizibil aspectul tenului
– Au efect detoxifiant
– Sunt esenţiale pentru sănătatea colonului
– Regenerează sângele
– Alungă stările depresive
– Protejează inima de boli
– Protejează oasele
– Întăresc sistemul imunitar
– Au un efect benefic asupra creierului

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!