Balonarea stomacului este foarte comună în zilele noastre. Dacă te confrunți frecvent cu distensie, disconfort digestiv și stomac umflat, probabil că vrei să știi: De ce mă simt umflat tot timpul?
Cu dietele slabe nutriționale ale majorității oamenilor, nivelurile ridicate de stres, nevoia de medicamente zilnice și expunerea la diferiți poluanți, nu este de mirare că apare senzația de balonare.
👉 Ce este balonarea stomacului?
Ce este balonarea stomacului? Poate indica o stare de sănătate subiacentă?
Din fericire, în multe cazuri, nu este nimic de alarmat. De obicei, poate fi remediat făcând câteva modificări simple în dieta și rutină, dar nu întotdeauna .
Pentru mulți oameni, cauza excesului de gaze în intestine se rezumă la:
– Digestia inadecvată a proteinelor (care provoacă fermentarea unor alimente)
– Incapacitatea de a descompune complet zahărul și carbohidrații (anumiți compuși complecși de zahăr au nevoie de prezența enzimelor pentru a fi digerați complet)
– Dezechilibre în bacteriile intestinale (în tractul digestiv, există trilioane de bacterii sănătoase și nesănătoase care concurează, iar când „bacteriile rele” depășesc cele bune dintr-un motiv sau altul, un dezechilibru poate duce la balonare abdominală și gaze excesive)
Balonarea stomacului poate, totuși, uneori să semnifice probleme de sănătate. De exemplu, este unul dintre cele mai frecvente simptome de candida și, de asemenea, tinde să se dezvolte din alte afecțiuni, inclusiv alergii, dezechilibre hormonale, disfuncție tiroidiană, tulburări intestinale și boli inflamatorii intestinale.
✔️ Alte cauze potențiale ale balonării pot include:
– Sindromul intestinului iritabil, mai ales dacă sunteți constipat
– Tulburări digestive precum boala Crohn sau colita ulceroasă
– Retenție de fluide
– Deshidratare
– Constipație
– Alergii sau sensibilități alimentare, inclusiv boala celiacă sau intoleranță la lactoză
– Infecție în intestin
– Ocluzie intestinală
– Modificări hormonale
– Anumite tipuri de cancer
Multe lucruri diferite pot afecta sănătatea intestinului, capacitatea de a metaboliza corect alimentele și modul în care organismul elimină în mod natural deșeurile. Deoarece atât de mulți factori diferiți pot contribui la balonarea stomacului – inclusiv somnul sau stresul – este posibil să deveniți balonat în orice moment.
👉 Cum să scapi de un stomac umflat
1. Introduceți probiotice în dieta dvs
„Bacterii bune”, numite probiotice, ucid bacteriile rele care pot declanșa probleme și reacții digestive. Puteți lua suplimente probiotice sau le puteți obține din alimente probiotice naturale precum kimchi, varză murată, iaurt, chefir și kombucha.
2. Mănâncă mai multe fibre
Unul dintre cele mai eficiente remedii pentru stomacul umflat este îmbunătățirea dietei, deoarece alimentele pe care le consumați joacă un rol important în reglarea cantității de aer și excrement prinse în tractul digestiv.
Pentru ca lucrurile să „curgă” fără probleme, trebuie să vă asigurați că aveți o dietă bogată în fibre, vizând aproximativ 25-30 de grame în fiecare zi sau chiar mai mult.
3. Mănâncă fructe și legume bogate în apă
Legumele și fructele care furnizează apă, electroliți cheie și enzime benefice sunt cei mai buni prieteni ai tăi atunci când vine vorba de ameliorarea naturală a balonării stomacului. Încercați să mâncați mai multe legume cu frunze verzi crude sau gătite, castraveți, țelină, fenicul, anghinare, pepene galben, fructe de pădure, legume la abur și legume cultivate/fermentate.
4. Consumă ierburi, condimente și ceaiuri
Ierburile naturale care calmează digestia, cum ar fi ghimbirul, păpădia, aloe vera și feniculul au fost folosite de mii de ani pentru a calma o stomacul. Multe ierburi acționează ca diuretice și ajută organismul să elibereze lichide suplimentare, în timp ce unele, precum ghimbirul, pot ajuta sistemul digestiv să-și elibereze conținutul și să relaxeze mușchii din tractul gastro-intestinal, ceea ce ameliorează constipația.
Încercați să mâncați ierburi proaspete de toate felurile (pătrunjel, oregano, rozmarin etc.), rădăcină de ghimbir proaspătă decojită, împreună cu suc de aloe vera și ceaiuri din plante. Nu uitați că bulionul de oase și ceaiul verde sunt, de asemenea, antiinflamatorii și alegeri excelente pentru promovarea sănătății intestinale.
5. Bea suficientă apă
Ce ameliorează rapid balonarea? O modalitate de a ameliora rapid disconfortul este să bei apă dacă ești deshidratat. De asemenea, fluidele ajută la asigurarea faptului că fibrele își pot face treaba corect.
Nu există niciun număr magic care să fie cantitatea potrivită pentru tine, dar începe prin a bea cel puțin șase până la opt pahare pe zi. A rămâne hidratat este esențial pentru a învinge balonarea, dar atunci când vine vorba de alegerea băuturilor, alege cu înțelepciune.
Cea mai bună alegere este apa plata, apa infuzata cu felii de fructe proaspete sau ierburi (cum ar fi lamaie, grapefruit, busuioc etc.) sau ceai de plante.
6. Evitați aceste alimente și băuturi
Acum că știi ce ar trebui să mănânci, haideți să ne uităm la unele dintre alimentele care vă pot agrava și mai mult balonarea. De cele mai multe ori, unele dintre aceste alimente ar putea fi vinovate:
– Zahăr și gustări îndulcite: zahărul fermentează cu ușurință în intestin, poate contribui la creșterea excesivă a candidei și favorizează inflamația.
– Majoritatea produselor lactate cu fructe: Acestea includ iaurturi aromate cu zahăr și ingrediente artificiale, dar și alte tipuri, deoarece procesele moderne de fabricație pot elimina enzimele importante din lactate.
– Cerealele rafinate și produsele din cereale: glutenul este greu de digerat pentru mulți oameni, la fel și porumbul, ovăzul și alte cereale în unele cazuri.
– În unele cazuri, legume greu de digerat, cum ar fi broccoli, varza, conopida, ceapa și chiar usturoiul: Acestea conțin sulf și anumite tipuri de carbohidrați.
– Fasole și leguminoase, care pot promova gaze.
– Băuturi carbogazoase.
– Gumă de mestecat.
– În unele cazuri, anumite tipuri de fructe fermentabile, inclusiv mere, piersici/alte fructe cu sâmburi și avocado pot provoca balonare.
– Îndulcitori artificiali și alcooli de zahăr: Acestea includ aspartam, sorbitol, manitol și xilitol.
7. Fă exerciții fizice
A fi activ ajută sistemul digestiv să funcționeze optim, deoarece poate lupta împotriva constipației, poate menține circulația în mișcare și poate mișca lichidul limfatic în tot corpul. În esență, vă ajută să vă „detoxificați”.
8. Reduceți stresul
Ai observat vreodată cum, atunci când ești nervos, obosit, trist sau copleșit, digestia ta este perturbată? Stresul și anxietatea influențează digestia în mare măsură. Asta pentru că intestinul și creierul comunică foarte strâns prin nervul vag, denumit „ conexiunea intestin-creier ”.
În căptușeala tractului gastrointestinal trăiește o rețea de țesut de circuite care comunică prin mesaje hormonale și chimice către sistemul nervos central, numită sistemul nervos enteric (ENS). Creierul tău declanșează ENS să producă enzime, salivă și secreții pentru a ajuta digestia, împreună cu controlul hormonilor responsabili de apetitul tău.
A fi anxios sau trist poate provoca schimbări în această linie de comunicare. Creierul tău distrage apoi atenția de la digestia corectă, într-un efort de a conserva energia și de a o folosi în altă parte.
Cantitățile mari de stres cresc nivelul de cortizol. Acest lucru poate modifica nivelul zahărului din sânge și poate schimba modul în care alți hormoni sunt secretați, uneori determinându-vă să deveniți înfometat, constipat și să rețineți lichide.
În plus, stresul te împiedică să consumi o dietă vindecătoare și, în schimb, te lasă să alegi alimente reconfortante care declanșează de obicei balonarea.
Soluția? Faceți tot ce puteți pentru a practica o alimentație atentă și pentru a reduce stresul oricât este posibil, inclusiv exerciții fizice, meditație, rugăciune și petreceți mai mult timp făcând lucrurile care vă plac.
Niciun comentariu