Administrată ca agent antihipertensiv în medicina populară timp de secole, țelina continuă să demonstreze că are multe beneficii cardiovasculare. În studiile recente, țelina demonstrează atât activități antiinflamatorii, care ajută la îmbunătățirea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, precum și prevenirea bolilor cardiace.
Țelina furnizează fibre dietetice, ceea ce stimulează digestia și pierderea în greutate. În plus, procentul mare de apă și electroliți din țelină previne deshidratarea, iar compușii specifici ajută țelina să acționeze ca un diuretic și să reducă balonarea. Ca furnizor de flavonoide antioxidante și fitonutrienti polifenolici, alte beneficii semnificative ale țelinei includ capacitatea de a îmbunătății sănătatea ficatului, a pielii, a ochilor și a cognitivului.
Beneficii sănătății aduc și frunzele și semințele de țelină. Semințele de țelină au beneficii impresionante deoarece contribuie la scăderea inflamației și la combaterea infecțiilor bacteriene. În unele părți ale lumii, țelina este cultivată, în primul rând, pentru semințele sale benefice, care sunt de fapt, un tip foarte mic de fructe. Sunt utilizate ca și condimente atunci când sunt zdrobite și conțin un compus uleios special, numit apiol, care este folosit ca agent de aromatizare și pentru numeroase utilizări medicinale.
În urma unor studii recente, s-a descoperit că țelina conține o substanță numită androsteron, un feromon masculin puternic, despre care se știe că joacă un rol important în viața sexuală. Prin urmare, consumul de țelină stimulează producția naturală a acestei substanțe în corpul reprezentanților de sex masculin.
Alte studii spun că țelina influențează și glanda pituitară (hipofiza), care secretă hormoni (printre care și cei sexuali). Un consum adecvat de țelină poate trata anumite dezechilibre hormonale care afectează viața sexuală.
Beneficiile țelinei includ puterea de scădere a colesterolului, care o face utilă pentru îmbunătățirea sau menținerea sănătății inimii. Țelina conține un compus unic care are acțiune de scădere a lipidelor.
Țelina conține antioxidanți și polizaharide cunoscute pentru acțiunea lor antiinflamatoare, în special antioxidanți flavonoizi și polifenoli. Acestea sprijină sănătatea generală, combătând radicalii liberi ce pot duce la inflamație. Inflamația este adesea o cauză contributivă a bolilor cronice cum ar fi cancerul, bolile de inimă, artrita și multe altele.
Cercetătorii au identificat multe tipuri diferite de antioxidanți care sunt responsabili de beneficiile țelinei. Acest lucru face ca țelina să fie utilă pentru tratarea unei game largi de afecțiuni care sunt agravate de inflamație: dureri articulare (artrită), gută, infecții ale rinichilor și ficatului, tulburări ale pielii, sindromul intestinului iritabil și infecții ale tractului urinar.
Antioxidanții din țelină oferă protecție organismului împotriva a numeroase boli și întăresc sistemul imunitar.
Relativ recent s-a descoperit că țelina oprește dezvoltarea celulelor maligne ale cancerului de colon și stomac. Dintre componentele sale, vitamine și minerale, amintim B 17 – aflată și în gutui, care ucide celulele canceroase. Ceaiul din semințe de țelină ajută la eliminarea toxinelor din întreg organismul, asigurând o stare de bine.
Țelina ajută și la tratarea sau prevenirea tensiunii arteriale crescute. Extractele din semințe de țelină au proprietăți anti-hipertensive ce ajută la reducerea hipertensiunii arteriale, unul dintre factorii de risc importanți pentru boala coronariană, care este cea mai mare cauză a mortalității. Acestea mai îmbunătățesc și circulația sângelui.
Țelina ajută la prevenirea sau reducerea formării ulcerului dureros. Un studiu publicat în 2010 în Journal of Pharmaceutical Biology a constatat că țelina conține un tip special de etanol care este util pentru protejarea mucoasei tractului digestiv de ulcere. Extractul de țelină are capacitatea de a reaproviziona în mod semnificativ nivelurile de mucus gastric epuizate care sunt necesare în mucoasa stomacului. Țelina hrănește stomacul, colonul și intestinele datorită prezenței constituenților chimici, îmbunătățind totodată nivelul mucusului protector.
Țelina reduce cantitatea de grăsime periculoasă depusă pe ficat. Cercetătorii au observat o îmbunătățire a enzimelor hepatice și a nivelurilor lipidelor din sânge. Acest lucru sugerează că o dietă bogată în țelină este benefică persoanelor care suferă de boli hepatice.
Țelina este foarte nutritivă, cu un conținut foarte scăzut de calorii, lucru care vă poate ajuta să eliminați din kilogramele în plus.
Semințele de țelină au fost folosite de secole ca medicament cu efecte antibacteriene, luptând împotriva infecțiilor.
Deoarece țelina ajută la reducerea acidului uric și stimulează producția de urină, este benefică pentru combaterea infecțiilor bacteriene din tractul digestiv și organele de reproducere.
Niciun comentariu