De ce și cum să consumi mai multă țelină – 14 beneficii importante pentru sănătate (rețete pline de savoare)

0

Țelina ( Apiumgraveolens ) este un aliment cu conținut scăzut de calorii. Această legumă verde are un conținut ridicat de substanțe nutritive, poate fi găsită în întreaga lume și are mai multe beneficii pentru sănătate. Conține antioxidanți utili, fitonutrienți, vitamine și minerale care ajută la tratarea multor afecțiuni. Adăugarea acestei legume crocante în dieta obișnuită poate ajuta la reducerea riscului de cancer, la scăderea inflamației, la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare și la digestie. În acest articol, discutăm despre beneficiile asupra sănătății ale țelinei, despre profilul său nutrițional și despre potențialele sale efecte secundare.
🌱 Poate ajuta la reducerea riscului de cancer
Țelina este bogată în antioxidanți care ajută în lupta împotriva radicalilor liberi care promovează cancerul. Conține doi flavonoizi bioactivi – apigenină și luteolină – care pot ucide celulele canceroase din organism. Apigenina este un agent chemopreventiv, iar proprietățile sale anticancerigene distrug radicalii liberi din organism pentru a promova moartea celulelor canceroase. De asemenea, promovează autofagia, un proces prin care organismul îndepărtează celulele disfuncționale care ajută la prevenirea bolilor.
Proprietatea anticancerigenă a luteolinei inhibă procesul de proliferare celulară.
Acești flavonoizi din țelină au potențialul de a trata cancerul pancreatic și de sân.
Se spune că țelina posedă poliacetilene bioactive. Acești compuși chimioprotectori au potențialul de a preveni numeroase formațiuni de cancer.
🌱 Reduce inflamația
Țelina este plină de antioxidanți fitonutrienți care posedă proprietăți antiinflamatorii. Un studiu realizat de Harbin Medical University (China) a constatat că această legumă este, de asemenea, o sursă importantă de flavonoli. Un alt studiu realizat de Universitatea de Stat din Ohio a constatat că sucul de țelină sau extractele de țelină reduc, de asemenea, activitatea anumitor proteine care sunt legate de inflamație. În plus, extractele din semințe de țelină posedă proprietăți antiinflamatorii.
Țelina conține, de asemenea, un compus numit luteolină care poate preveni inflamația în celulele creierului. Un studiu realizat de Universitatea King Saud (Riyadh) pe șobolani a sugerat că țelina poate inhiba creșterea Helicobacter pylori, o bacterie care provoacă gastrită (inflamația mucoasei stomacului).
🌱 Poate scădea nivelurile tensiunii arteriale
S-a constatat că țelina conține un fitochimic numit ftalide, care relaxează pereții arterelor și crește fluxul sanguin. De asemenea, extinde mușchii netezi din vasele de sânge și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Țelina este, de asemenea, bogată în nitrați care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Alte recenzii ale profilului fitochimic al extractelor din semințe de țelină indică, de asemenea, că poate reduce nivelul tensiunii arteriale.
În medicina tradițională chineză, țelina a fost adesea folosită pentru scăderea tensiunii arteriale.
🌱 Sănătatea cardiovasculară
Țelina este de obicei administrată ca agent antihipertensiv în medicina tradițională. Ajută la menținerea sănătății cardiovasculare. Un studiu realizat în Iran a constatat că extractul de frunze de țelină poate îmbunătăți numeroși parametri cardiovasculari precum colesterolul, trigliceridele și LDL (colesterolul rău).
Țelina este bogată în polifenoli care au beneficii antiinflamatorii și cardiovasculare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege acest beneficiu al țelinei.
🌱 Previne pierderea memoriei
Țelina reduce riscul pierderii memoriei. Un studiu realizat la Universitatea JiNan (China) a constatat că există o legătură între luteolină (un flavonoid găsit în țelină) și rate mai mici de pierdere a memoriei legate de vârstă. Luteolina calmează inflamația creierului și poate ajuta la tratamentul tulburărilor neuroinflamatorii. Astfel, poate ajuta la reducerea riscului de neurodegenerare.
Se crede că apigenina, un flavonoid bioactiv găsit în țelină, ajută la neurogeneză (creșterea și dezvoltarea celulelor nervoase). Cu toate acestea, acest factor nu este încă dovedit la om. Apigenina poate contribui, de asemenea, la sănătatea neuronilor. Cu toate acestea, cercetările nu sunt clare în acest sens.
🌱 Ajută digestia
Din nou, cercetarea este limitată în acest sens. Cu toate acestea, dovezile anecdotice sugerează că țelina poate promova sănătatea digestivă. Fibrele naturale găsite în țelină îl fac un aliment important pentru sistemul digestiv. Fibrele solubile din țelină sunt fermentate de bacteriile din intestinul gros. Acest proces de fermentare produce acizi grași cu lanț scurt, dintre care unul (butiratul) promovează sănătatea gastro-intestinală. Țelina conține, de asemenea, fibre insolubile și poate favoriza mișcarea intestinului.

🌱 Poate îmbunătăți viața sexuală
Țelina conține androstenonă și androstenol, hormoni sexuali masculini. Un studiu efectuat pe șobolani masculi a constatat că extractele de țelină îmbunătățesc performanța sexuală. S-a constatat că aceasta crește numărul de spermatozoizi la șobolani. Poate chiar crește și secreția de testosteron. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica acest efect al țelinei la oameni.
🌱 Ajuta la scăderea în greutate
Țelina este săracă în calorii și conține fibre care te fac să te simți sătul pentru perioade mai lungi. Conținutul de fibre insolubile crește sațietatea și poate ajuta la pierderea în greutate. Conținutul ridicat de apă din țelină poate ajuta, de asemenea, la scăderea în greutate. De asemenea, reglează metabolismul lipidic.
Poate fi consumată și cu alte legume care au o densitate energetică mai mare. Dovezi anecdotice sugerează că țelina, fiind bogată în apă, poate reduce densitatea energetică a altor ingrediente cu care este asociată. Acest lucru poate favoriza pierderea în greutate.
🌱 Ajuta la tratarea astmului
Cercetările sunt limitate aici. Se spune că semințele de țelină posedă proprietăți antifungice și antibacteriene care ar putea fi utile în tratamentul astmului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
🌱 Ajuta la tratamentul diabetului
Cercetările sunt limitate și în acest sens. Țelina conține antioxidanți numiți flavone, care au fost studiați pentru rolul lor în scăderea nivelului de zahăr din sânge. Unii experți consideră că vitamina K din țelină poate avea proprietăți antidiabetice. Poate reduce inflamația și sensibilitatea la insulină asociată, ceea ce poate duce la îmbunătățirea metabolismului glucozei. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică a aceluiași lucru.
Dovezile anecdotice sugerează că administrarea de țelină poate reduce riscul de diabet de tip 2. Diabetul poate fi, de asemenea, agravat de Helicobacter pylori , bacteria care cauzează probleme gastro-intestinale. Deoarece țelina are capacitatea de a lupta împotriva acestei bacterii, aceasta poate ajuta și în acest sens.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a demonstra acest efect. Un studiu realizat în Iran a constatat că extractul de semințe de țelină poate controla diabetul la șobolani. Astfel, cercetarea asupra oamenilor este necesară pentru a dovedi același lucru.
🌱 Sporește imunitatea
Țelina conține vitamina C, un nutrient care sporește imunitatea. Antioxidanții din țelină joacă un rol în îmbunătățirea imunității. S-a constatat că numeroase celule ale sistemului imunitar depind de vitamina C pentru o funcționare optimă și prevenirea bolilor.
De asemenea, s-a constatat că suplimentarea cu vitamina C crește concentrația de imunoglobuline din sânge, care sunt compușii cheie ai sistemului imunitar.
🌱 Poate trata pietrele la rinichi
Uleiul esențial de țelină conține luteolină și alți compuși esențiali care pot fi utilizați în tratamentul pietrelor la rinichi. În plus, unul dintre principalii flavonoizi din țelină – apigenina – poate descompune cristalele de calciu găsite în pietrele la rinichi. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pe termen lung pentru a înțelege acest beneficiu al țelinei la om.
🌱 Îmbunătățește sănătatea articulară
Semințele de țelină și extractele înrudite posedă proprietăți anti-artritice care pot fi utile în tratarea durerilor articulare și gutei. Durerile articulare apar de obicei din cauza acumulării de acid uric. Proprietățile diuretice ale țelinei pot ajuta la excreția acidului uric pentru a trata potențial durerile articulare.
Conform unui studiu realizat de University College (Irlanda), uleiul de semințe de țelină este o sursă bună de sedanolidă. Acest compus ar putea fi utilizat pentru a trata probleme inflamatorii, cum ar fi gută și reumatism.
🌱 Ameliorează simptomele menopauzei
Anumiți compuși vegetali numiți fitoestrogeni pot ajuta la echilibrarea nivelului hormonal. Alimentele bogate în fitoestrogeni au potențialul de a ameliora simptomele menopauzei la femei. Țelina conține fitoestrogeni și ar putea fi benefică în acest sens.
Suc fresh din țelină, pere, ananas, castravete, parfumat cu lime
• 2 tulpini de țelină
• 2 pere
• un sfert de ananas
• o jumătate de lime
• 1 castravete curățat de sâmburi și decojit
• 25 ml apă plată sau minerală
Suc fresh din țelină, mere, castravete, ghimbir cu spanac, lime sau menta (optional)
• o tulpina de țelină
• 1 castravete
• 2 mere golden
• o jumătate de lămâie sau limeta
• 1 bucățică de ghimbir
• 10-15 frunze de spanac baby
• 4 frunze de menta
Suc fresh din țelină, castravete, lămâie sau lime, cu rosii, optional
• 3 tije de țelina
• 3-4 fire de pătrunjel verde
• jumătate de lămâie
• 1 castravete
• 4 roșii mici
Suc fresh din țelină, mere, pere, kiwi și ghimbir
• 2 tulpini de țelină
• 2 mere
• 1-2 pere
• 2 kiwi
• 1 bucățică de ghimbir
• 25 ml de apă
Pentru rețetele de mai sus, pui toate ingredientele în blender sau in robotul de bucătărie. Dupa caz, daca este necesar, strecoară sucul obținut, printr-o sita fina, si consuma-l proaspat.

Niciun comentariu

Nu ratați!