Ciupercile sunt extraordinare pentru sănătate, o comoară oferită cadou de natură

0

Beneficiile pentru sănătate ale ciupercilor includ micșorarea nivelului de colesterol, riscului de cancer și diabet. De asemenea, ajută la scăderea în greutate și mărește puterea sistemului imunitar.
Există aproximativ 140.000 de specii de ciuperci în întreaga lume, însă știința cunoaște aproximativ 10%, în timp ce doar 100 de specii sunt studiate pentru beneficiile lor asupra sănătății și pentru aplicațiile medicale.
Ciupercile oferă proteine fără colesterol sau grăsimi. Fibrele și anumite enzime din ciuperci ajută la scăderea nivelului de colesterol. Nivelul de echilibru al colesterolului LDL și HDL este esențial pentru prevenirea diferitelor boli cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza, atac de cord și accident vascular cerebral.
Persoanele anemice sunt caracterizate prin faptul ca au un nivel scăzut de fier în sânge, ceea ce duce la oboseală, dureri de cap, reducerea funcției neuronale și probleme digestive. Ciupercile reprezintă o sursă bună de fier, promovând formarea de globule roșii și menținerea sănătății.
Numeroase studii au arătat proprietățile anti-tumorale ale ciupercilor. Ele sunt foarte eficiente în prevenirea cancerului de sân și de prostată, datorită prezenței semnificative a beta-glucanilor și a acidului linoleic, care au efecte anti-cancerigene. Acidul linoleic este deosebit de util în suprimarea efectelor dăunătoare ale excesului de estrogen. Această creștere a estrogenului este una dintre cauzele principale pentru cancerul de sân la femeile după menopauză. Beta-glucanii inhibă cresterea celulelor canceroase.
Ciupercile constituie o dietă ideală pentru cei care suferă de diabet. Conțin proteine, o multitudine de vitamine și minerale, apă și fibre. Mai mult, ciupercile conțin insulină naturală și enzime care ajută la descompunerea zahărului sau a amidonului din alimente. Conțin și anumiți compuși care contribuie la buna funcționare a ficatului, a pancreasului și a altor glande endocrine, favorizând astfel formarea insulinei și reglarea adecvată a acesteia în tot corpul. Antibioticele naturale din ciuperci ajută la prevenirea infecțiilor și condițiilor dureroase ce pot pune viața în pericol.
Ciupercile sunt o sursă bogată de calciu, un element esențial în formarea și rezistența oaselor. O aprovizionare constantă cu calciu reduce șansele de a dezvolta afecțiuni precum osteoporoza și poate reduce durerea articulară și lipsa generală de mobilitate asociată cu degradarea osoasă.
Ciupercile conțin antioxidanți foarte puternici, eficienți în protecția față de radicalii liberi și stimularea sistemului imunitar.

Ciupercile conțin antibiotice naturale (similare cu penicilina, care este extrasă din ciuperci) ce inhibă creșterea microbiană și alte infecții fungice. De asemenea, ele pot ajuta la vindecarea ulcerelor, rănilor ulceroase și la protejarea acestora împotriva infecțiilor în curs de dezvoltare. Combinația bună dintre vitaminele A, C și complexul de vitamine B, consolidează sistemul imunitar.
Studiile privind anumite tipuri de ciuperci, inclusiv Shiitake și Maitake, au arătat că au un conținut ridicat de potasiu. Potasiul acționează ca un vasodilatator, relaxând tensiunea în vasele de sânge și reducând tensiunea arterială. Potasiul îmbunătățește și funcția cognitivă, deoarece creșterea fluxului de sânge și oxigen către creier stimulează activitatea neuronală. Studiile au arătat că nivelurile crescute de potasiu din ciuperci îmbunătățesc memoria.
Cuprul găsit în ciuperci are o serie de efecte benefice asupra corpului. Poate regla și stimula absorbția nutrienților din alimente. Acestea conțin un nivel ridicat de fier, astfel încât cei doi nutrienți lucrează împreună pentru oase sănătoase și pentru prevenirea anemiei.
Conținutul de seleniu din ciuperci este, de multe ori, trecut cu vederea. Sursele primare de seleniu se găsesc în proteinele animale, totuși, ciupercile reprezintă cea mai bună cale pentru vegetarieni de a obține cantitatea necesară de seleniu. Acesta oferă rezistență osoasă, întărește dinții, părul și unghiile. În plus, este un antioxidant puternic, care elimină radicalii liberi și întărește sistemul imunitar.
Atenție! Multe specii de ciuperci nu sunt comestibile! Nu încercați niciodată să luați ciuperci din pădure pentru a le consuma, fără o bază solidă de cunoștințe. Ciupercile au abilitatea unică de a absorbi materialul pe care cresc, fie benefic sau dăunător.
De asemenea, nu aveți încredere în vânzătorii necunoscuți când cumpărați ciuperci. O singură ciupercă otrăvitoare poate amenința sănătatea. Multe specii pot fi chiar fatale dacă sunt ingerate. Evitați întotdeauna consumul celor decolorate sau a celor care au culori diferite decât cea tipică speciei lor.

Niciun comentariu

Nu ratați!