Feniculul tratează numeroase afecțiuni – proprietăți medicinale intense + contraindicații

0

Feniculul ne apără de anemie, indigestie, flatulență, constipație, colică, diaree, tulburări menstruale și are grijă de sănătatea ochilor.
Fierul și histidina, un aminoacid găsit în fenicul, sunt benefice în tratamentul anemiei. În timp ce fierul este principalul constituent al hemoglobinei, histidina stimulează producerea de hemoglobină și ajută la formarea diferitelor componente ale sângelui.
Este o practică obișnuită, în special în India, mestecatul semințelor de fenicul după mese. Acest lucru facilitează digestia și elimină respirația urât mirositoare.
Unele din uleiurile esențiale din fenicul stimulează secreția sucurilor digestive și gastrice, reducând în același timp inflamația stomacului și a intestinelor, facilitând absorbția adecvată a nutrienților din alimente. În plus, poate elimina constipația și, prin urmare, protejează organismul de o gamă largă de probleme intestinale.
Feniculul este anti-flatulent datorită proprietăților carminative. Extractul său poate fi utilizat de toata lumea, de la sugari la vârstnici, ca o modalitate de a elimina excesul de gaze din stomac. Este frecvent utilizat în medicamente pentru a reduce aceste simptome.
Semințele de fenicul, în special sub formă de pudră, pot acționa ca laxativ. Ajută la curățarea intestinului, în timp ce efectul sau stimulativ ajută la menținerea mișcării peristaltice la un nivel optim. Extractele din fenicul se găsesc în medicamentele ce tratează durerea abdominală, diareea, sindromul intestinului iritabil și alte probleme intestinale.
Feniculul este o sursă excelentă de fibre, dar pe lângă avantajele pe care le oferă digestiei, ajută la menținerea unor niveluri sănătoase de colesterol în sânge. Asta înseamnă că poate stimula eliminarea colesterolului LDL, care este un factor major în boala cardiacă, ateroscleroza și accidentele vascular cerebrale.
Extractul de semințe de fenicul are efecte impresionante privind protecția împotriva cancerului. Acesta poate inhiba creșterea tumorilor, datorită concentrațiilor de flavonoide, alcaloizi și fenoli.
Feniculul este o sursă foarte bogată de potasiu, un nutrient esențial în corpul nostru, vital pentru o serie de procese importante. Unul dintre atributele potasiului este calitatea acestuia ca vasodilatator, ceea ce înseamnă că relaxează tensiunea vaselor de sânge, reducând astfel tensiunea arterială. Tensiunea arterială ridicată este legată de o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral și ateroscleroză. De asemenea, pentru pacienții cu diabet zaharat, problemele legate de tensiunea arterială pot face dificilă gestionarea nivelurilor de insulină și glucoză și pot fi cauza multor complicații.
Potasiul găsit în bulbii și semințele de fenicul, este un electrolit, ceea ce înseamnă că facilitează o conductivitate electrică sporită în întregul organism. Acestea includ conexiuni în interiorul creierului, care reprezintă o adevărată tablă de distribuție a impulsurilor electrice. Potasiul poate ajuta la creșterea funcției creierului și abilitaților cognitive prin această calitate. De asemenea, fiind un vasodilatator, sporește nivelul de oxigen care ajunge la creier și activitatea neuronală poate funcționa la niveluri optime.

Feniculul este util pentru tratarea diareei, dacă este cauzată de o infecție bacteriană, deoarece unele componente ale uleiului esențial au proprietăți dezinfectante și antibacteriene. Feniculul a fost utilizat de mult timp de către culturile indigene ca o modalitate de a elimina diareea.
Feniculul este util în tratamentul colicilor renali.
O ceașcă de fenicul conține 20% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceasta vitamină îmbunătățește sănătatea sistemului imunitar general, produce și repară țesutul pielii, ajută la formarea colagenului și protejează pereții vaselor de sânge ca antioxidant împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi.
Feniculul reglează și ușurează menstruația prin reglarea corectă a acțiunii hormonale în organism.
Flavonoidele prezente în semințele de fenicul cresc capacitatea producției de estrogen, acționând ca stimulant. Semințele de fenicul ajută la mărirea sânilor, deoarece cresc formarea de noi celule și țesuturi în sâni.
Feniculul protejează ochii de inflamație și contribuie la reducerea degenerării maculare. Acest lucru se datorează abundenței de antioxidanți, detoxifianți și stimulenți. Frunzele de fenicul pot fi aplicate pe ochi pentru a reduce iritarea și oboseala acestora.
Feniculul este util în tulburările respiratorii, cum ar fi congestia, bronșita și tusea. Acesta crește producția și secreția de lapte la mamele ce alăptează. Îmbunătățește sănătatea părului și previne căderea acestuia, relaxează corpul și crește capacitatea memoriei.
Atenție!!! Anumite componente ale feniculului, pe lângă faptul că sunt benefice, pot fi periculoase dacă sunt ingerate într-o cantitate prea mare. Trebuie să vă amintiți că acești compuși care ucid bacteriile și microbii pot fi dăunători atunci când sunt consumați în cantități prea mari. Utilizarea excesivă a feniculului poate provoca dificultăți de respirație, palpitații, bătăi neregulate ale inimii și diverse probleme neuronale.

Niciun comentariu

Nu ratați!