Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a 1-2 porții de pește pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că acizii grași omega-3 din pește oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva bolilor cardiovasculare prin îmbunătăţirea profilului lipidic.
Într-un raport publicat în Nutrition Journal s-a dovedit că hamsia conține cantități mari de grăsimi polinesaturate, care pot reduce prezența colesterolului LDL.
Acest pește ajută la reducerea riscului de ateroscleroză, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale prin topirea cheagurilor de sânge, a-a numitelor plăci de aterom depuse pe artere.
De altfel, hamsiile au un conținut bogat de proteine și ajută la funcționarea eficientă a metabolismului și la regenerarea țesuturilor deteriorate.
Potrivit USDA National Nutrient Database, hamsia este bogată în acizi grași omega-3, proteine, vitamine și minerale care ajută la menținerea unei stări bune de sănătate. În plus, conține calciu, fier, fosfor, magneziu și zinc, fiind un tip de pește bogat în grăsimi sănătoase pentru organism.
Un studiu de cercetare publicat în International Journal of Opthalmology and Eye Science a arătat că sosul de hamsie, care este consumat predominant în bucătăria asiatică, oferă protecție împotriva progresiei și severității glaucomului.
De asemenea, vitaminele și mineralele găsite în hamsii oferă multe beneficii pentru sănătate, ajutând la construirea oaselor puternice și la prevenirea osteoporozei și a altor afecțiuni osoase. Nu în ultimul rând, acest tip de peşte ajută la reglarea balanţei hormonale, fiind de ajutor şi în bolile tiroidei, datorită conţinutului mare de iod şi vitamina D.
45 de grame de hamsii, care nu sunt îmbibate în ulei, pot conține 95 de calorii.
Topirea grăsimilor din sânge
Un nivel ridicat al colesterolului nu se manifestă printr-un simptom anume, de aceea singura metodă prin care putem afla ce valoare a colesterolului avem este în urma analizelor medicale specifice.
Colesterolul este o substanță care ajută la buna funcționare a organismului, atunci când se încadrează în limite optime. HDL-colesterolul sau „colesterol bun” transportă colesterolul din diverse părți ale organismului înapoi la ficat, care îl metabolizează și îl înlătură din organism. Vasele de sânge sunt astfel protejate de eventualele depuneri de grăsime.
Când este colesterolul considerat ridicat
Colesterol total normal: între 130 mg/dl şi 200 mg/dl
HDL: pentru bărbați, valorile peste 35mg/dl sunt considerate bune; pentru femei, peste 45 mg/dl
LDL: între 40 mg/dl și 130 mg/dl
Raportul HDL colesterol/colesterol total : între 0,24 și 0,48
Niciun comentariu