Maghiranul este un remediu naturist puternic, folosit cu succes pentru tratarea și prevenirea multor afecțiuni

0

Maghiranul (margaran, mighiran, sovârf) este o planta aromatica din familia de menta, originara din Egipt si Arabia. Atunci cand este folosit in mod regulat, acesta este un plus extraordinar pentru o dieta sanatoasa. Maghiranul este o planta medicinala care stimuleaza sistemul imunitar si trateaza numeroase afectiuni digestive si nervoase. Pe langa uleiuri esentiale, mai contine vitamina E, vitamina K, fier, calciu si mangan. Datorita acestor compusi, maghiranul are proprietati antifungice, antibacteriene, calmante, sedative.
Florile, frunzele si tulpinile de maghiran erau utilizate in trecut ca ingredient cheie in anumite ritualuri savarsite de preoti. Conform surselor scrise din secolul XV, maghiranul era medicament pentru toate bolile.
Beneficii digestive
Ceaiul de maghiran este capabil de a creste eficienta digestiei prin cresterea enzimelor digestive si a salivei, calmeaza stomacul si sistemul digestiv, imbunatateste apetitul, indeparteaza greata, elimina flatulenta, trateaza sau previne infectiile intestinale, curata stomacul sau spasmele dureroase, amelioreaza diareea si constipatia.
Protectia impotriva bolilor obisnuite
Fiind un antiseptic natural, antibacterian, antifungic si agent antiviral, lupta impotriva unei varietati de boli comune: intoxicatie alimentara, infectia ranilor, gripa, raceala, oreion si pojar. Uleiurile volatile continute actioneaza rapid asupra bronhiilor, indepartand secretiile in exces si grabind dezinflamarea acestora. Tusea este calmata si respiratia usurat mirositoare. Preparatele cu maghiran sunt eficiente in cazurile de bronsita, sinuzita, viroaze respiratoii si alte afectiuni ale plamanilor.
Imbunatateste sanatatea cardiovasculara
Un alt beneficiu al marghiranului este cresterea sanatatii sistemului cardiovascular si circulator. Ajuta la eliminarea riscurilor comune asociate bolilor cardiovasculare. Reduce tensiunea arteriala, micsorand riscul de hipertensiune arteriala; inpiedica in mare masura acumularea de colesterol, reducand riscul de artere intarite; imbunatateste circulatia sangelui prin dilatarea arterelor. Curele naturiste cu maghiran imbunatatesc circulatia, impiedica depunerea colesterolului pe vasele sangvine si micsoreaza ricul de atac vascular cerebral.

Efecte antiinflamatorii
Fiind o planta antiinflamatoare, este excelent pentru ameliorarea unei varietati de probleme cauzate de inflamatie, incluzand: astm, spasme musculare, dureri de cap sinusale, migrene si dureri articulare.
Beneficii emotionale si neurologice
Cu calitati sedative si antidepresive, magiranul are o varietate de beneficii psihologice si neurologice. Ajuta la indepartarea insomniei, reducerea stresului, calmeaza anxietatea si minimizeaza reactiile emotionale. Ajuta la sintetizarea serotoninei, hormonul fericirii, care ajuta la obtinerea starii de relaxare nervoasa si fericire.
Exista o varietate de alte beneficii pentru sanatate, precum indepartarea infectiilor fungice, reglarea ciclului mestrual si imbunatatirea sindromului premestrual. Plantele de maghiran sunt bogate in vitamine si minerale, consumul acestora ajuta la vitaminizarea celulelor. Preparatele cu maghiran sunt indicate in timpul iernii, astfel se previne instalarea starii de slabiciune, datorata carentei de substante nutritive.
Atentie! Preparatele terapeutice cu maghiran nu sunt indicate in perioada de sarcina si alaptare. Ceaiul de maghiran nu trebuie folosit de persoanele care sufera de oscilatii de tensiune arteriala, pacientii care au suferit de atac vascular cerebral si de persoanele care au temperatura corpului mai mare de 38 de grade celsius.

Niciun comentariu

Nu ratați!