Maretia semintelor de fenicul era bine cunoscuta in antichitate. Este timpul sa ne reamintim beneficiile si proprietatile minunate ale acestora.
Fenicului (Foeniculum vulgare) face parte din aceiasi familie ca si morcovii si este utilizat atat in scopuri medicinale cat si culinare. Nativ de la Marea Mediterana, acum se gaseste in intreaga lume. Semintele acestuia au o aroma asemanatoare cu cea a anasonului.
Feniculul a fost folosit ca medicament in India, China si Orientul Mijlociu, iar astazi utilizarea sa s-a raspandit in intreaga lume. Grecii antici foloseau ceai de fenicul pentru mamele care alaptau pentru a spori cantitatea de lapte matern.
Ceaiul de fenicul are proprietati anticolitice, antispastice, antiseptice, carminative, de stimulare a digestiei, expectorante si usor diuretice.
Ceaiul de fenicul se prepara prin simpla fierbere a semintelor de fenicul in apa, astfel incat uleiurile volatile sa intre in compozitia apei.
Exista numeroase beneficii pentru sanatate ale ceaiului de fenicul. Acesta contine diversi antioxidanti si alti compusi care sunt extrem de avantajosi. Cateva dintre beneficiile sale includ imbunatatirea functionarii digestive si intarirea imunitatii si a sanatatii ochilor.
De fapt, proprietatile ceaiului de fenicul au fost atat de populare incat in tari precum India si China a fost folosit pentru a trata muscaturile de sarpe si de insecte. Inapoi in Grecia antica, sportivii olimpici au folosit fenicul pentru a spori rezistenta si pentru a promova longevitatea.
Bogat in vitaminele A, complexul B, C si D, aminoacizi si numerosi alti nutrienti, feniculul, fara indoiala, este un ingredient pe care trebuie sa-l includem in dieta noastra.
Trateaza problemele gastrointestinale si imbunatateste digestia
Semintele de fenicul sunt capabile sa relaxeze muschii si stimuleaza bila, ducand in cele din urma la o imbunatatire a digestiei.
Acesta elimina gazele din organism si amelioreaza balonarea. Aceasta incurajeaza circulatia sangelui in tractul digestiv, imbunatatind astfel procesul digestiv general.
Potrivit cercetatorilor, feniculul este unul dintre putinii compusi pe baza de plante care pot ajuta la ameliorarea flatulentei. Numeroase studii au dovedit capacitatea feniculului de a imbunatati starea de sanatate a tractului gastrointestinal. Deoarece este o sursa buna de fibre, mentine intestinul gros si colonul sanatos.
Ajuta la scaderea in greutate
Imbunatatirea digestiei va permite organismului sa asimileze mai bine nutrientii. Acest lucru te mentine satul si reduce poftele de mancare. In cele din urma, acest lucru duce la scaderea in greutate.
Ajuta la tratarea afectiunilor respiratorii
Un studiu egiptean afirma ca ceaiul de fenicul a fost folosit de secole pentru a vindeca tulburarile respiratorii. Planta este folosita si pentru tratarea acumularii excesive de mucus in tractul respirator superior.
Feniculul ajuta si la calmarea spasmelor din sistemul respirator. Curata pasajele bronhice si mentine sanatatea sistemului respirator.
Potrivit Nutritional Geography, feniculul este extrem de bun pentru plamani.
Promoveaza sanatatea inimii
Exista o legatura intre sanatatea ficatului si a inimii, despre care majoritatea dintre noi nu stim. Ficatul este locul in care colesterolul este produs si descompus. Un ficat sanatos elimina colesterolul mai eficient. Feniculul este un aliment care sustine functionarea hepatica si promoveaza indirect sanatatea inimii.
Feniculul este, de asemenea, o sursa excelenta de fibre. Fibrele previn reabsorbtia colesterolului si ofera protectie impotriva bolilor de inima.
Fiind o sursa excelenta de potasiu, ajuta la controlul tensiunii arteriale si contracareaza efectele nedorite ale sodiului. Acest lucru previne hipertensiunea arteriala si eventual bolile cardiace.
Stimuleaza sistemul imunitar
Ceaiul de fenicul este o excelenta sursa de vitamina C, un puternic antioxidant care intareste sistemul imunitar. Acesta mai contine seleniu, care poate stimula producerea de celule T (celulele T sunt participanti activi la raspunsul imun).
Ceaiul de fenicul are, de asemenea, proprietati anti-microbiene, care contribuie si mai mult la imbunatatirea imunitatii.
Imbunatateste echilibrul hormonal
Ceaiul de fenicul contine fitoestrogeni, care, potrivit studiilor promoveaza echilibrul hormonal.
Progesteronul este cel mai important hormon atunci cand vine vorba de echilibrarea tiroideisi a sistemului glandular. Si feniculul poseda substante progestative care ajuta in acest sens.
Ajuta la uciderea parazitilor interni
Ceaiul de fenicul poate fi folosit pentru a elimina parazitii interni avand un efect sedativ pentru acestia iar proprietatile laxative promoveaza miscarea intestinala, iar acest lucru ajuta la eliminarea acestora.
Anticancerigen
Feniculul contine numerosi compusi bioactivi, inclusiv quercetin, care au prezentat activitate anticanceroasa. Ceaiul de fenicul are, de asemenea, proprietati antiinflamatorii excelente care pot fi atribuite unui fitonutrient numit anetol. Acest compus, in afara ca impiedica inflamatia, previne transformarea celulelor sanatoase in celule canceroase.
Preparare:
Ceaiul de fenicul se prepara din 2 lingurite cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mintine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea. Se recomanda sa fie baut cu 30 de minute inainte de mese.
Atentie! Acest ceai nu este recomandat femeilor insarcinate sau celor cu intoleranta la fenicul.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: https://www.stylecraze.com/articles/fennel-tea-benefits/
[…] efecte estrogenice, deci daca urmati tratamente hormonale luati in considerare si acest aspect. Beneficiile ceaiului de fenicul Beneficiile feniculului Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un […]