Frica nejustificata, atacurile de panica, palmele transpirate, uscarea gurii, griji, ameteala, toate se pot intampla din cauza anxietatii.
Desi o respingem in mod obisnuit, anxietatea nu mai este un fenomen rar. Aproximativ 18% din populatia lumii sufera de anxietate. In timp ce medicamentele pentru anxietate au numeroase efecte secundare, uleiurile esentiale va aduc si alte beneficii, precum cresterea imunitatii, imbunatatirea memoriei si concentrarii si diferite aspecte ale sanatatii fizice si mentale.
Uleiurile esentiale sunt extracte concentrate, constand in molecule volatile obtinute din diferite parti ale plantelor medicinale. Aceste esente contin ingrediente bioactive care au proprietati vindecatoare.
Uleiurile esentiale stimuleaza simturile atunci cand sunt absorbite de corpul dumneavoastra sau cand le inhalati. Acesti receptori interactioneaza cu proteinele specifice care inchid sau deschid canalele de ioni ale lobilor creierului, in timp ce cortexul olfactiv recunoaste mirosurile si le asociaza cu amintiri.
In functie de tipul mirosului – placut sau neplacut – diferite centre din creier se activeaza prin semnale transmise prin neuronii senzorieni olfactivi.
De exemplu, uleiul de lavanda creste somnolenta, in timp ce rozmarinul creste vigilenta. Aroma de ciocolata reduce nivelul de atentie, in timp ce uleiul de iasomnie mareste senzatia de bunastare, prospetime si dragoste.
Profitand de efectul stimulativ pe care il au parfumurile asupra functiilor creierului si organismului, putem gestiona anxietatea si simptomele asociate.
Ulei esential de portocale
Uleiul esential de portocale este foarte popular si este folosit in diferite produse cosmetice si tratamente naturiste. Acest ulei contine molecule bioactive precum limonenul care activeaza creierul (sistemul limbic) si regleaza nivelul cortizolului, scazand senzatia de anxietate.
Cercetarile sprijina aplicarea uleiului esential de portocale ca agent anxiolitic pentru combaterea stresului si a hipertensiunii. Uleiul esential de portocale poate fi inhalat, aplicat local sau folosit impreuna cu un ulei de masaj, pentru a reduce anxietatea.
Ulei esential de bergamota
Uleiul esential de bergamota este extras din cojile de citrus bergamia. Acest ulei contine limonen, mirien, pinen, linalool si citral in fractiunea volatila si pigmenti, ceruri, cumarine si bergamotin in fractiunea ne-volatila. Acesti compusi activi stimuleaza sistemul nervos central.
Uleiul esential de bergamota are, de asemenea, proprietati analgezice, antiinflamatoare, antimicrobiene si antiproliferative.
Desi este un ulei esential sigur pentru aromoterapie, fotosensibilitatea si fototoxicitatea uleiului de bergamota il fac neadecvat pentru aplicarea locala.
Ulei de lavanda
Uleiul esential de lavanda are proprietati antibacteriene, antifungice, anxiolitice, antidepresive, analgezice si carminative.
Medicina traditionala si populara utilizeaza uleiul de lavanda pentru reducerea anxietatii si depresiei. Acest lucru este sustinut si de studiile clinice.
Uleiul esential de lavanda are extracte concentrate lipofile constituente terpenoide, care pot patrunde in membranele celulare si pot actiona asupra unor centre specifice de activitate.
Acest ulei esential nu are efecte secundare neplacute si poate fi utilizat local sau prin inhalare.
Ulei esential de trandafir
Uleiul esential de trandafir este obtinut din petalele diferitelor specii de trandafiri, si are in compozitia sa alcooli terpenici, cum ar fi citronelol, geraniol si nerol. Datorita compozitiei sale fitochimice, uleiul de trandafir reduce anxietatea, depresia si multe alte conditii.
Uleiul esential de trandafiri poate reduce palpitatiile, tensiunea arteriala si rata de respiratie, avand un efect calmant. In afara de inhalare, il puteti folosi si in uleiurile pentru masaj si aplicatii topice.
Ulei esential de Ylang-Ylang
Cananga odorata este o planta care are flori cu un miros dulce. Cercetarile au aratat ca inhalarea sau masarea uleiului de ylang-ylang reduce semnificativ senzatia de anxietate, cresterea ritmului cardiac, transpiratia si temperatura corpului.
Uleiul esential de ylang-ylang reduce nivelul cortizolului si a tensiunii arteriale la persoanele stresate. Atentie insa la aplicarea topica, exista persoane sensibile la acest ulei si poate provoca iritatii pe piele.
Cum se folosesc uleiurile esentiale?
Inhalare:
Puteti adauga uleiul esential preferat in difuzoare, astfel incat parfumul lor si ingredientele active sa se raspandeasca in mediul inconjurator. Incercati sa le utilizati in locul odorizantelor de camera sau a betisoarelor parfumate.
Aplicatii locale:
Este important sa amestecati uleiul esential intr-un ulei purtator, deoarece sunt foarte concentrate. Puteti folosi ca si ulei purtator uleiul de cocos, susan, masline. argan, avocado, migdale, jojoba, rapita.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: www.stylecraze.com
Niciun comentariu