De ce este important sa acordam cateva minute cititului inainte de somn

0

Mintea noastra este bombardata cu date si stres pe tot parcursul zilei. Un studiu efectuat de  Universitatea Northern Illinois sugereaza ca persoanele care au obiceiul de a citi inainte de somn prezinta performante mai ridicate in testele de deprinderi cognitive decat cei care nu au acest obicei. In afara de aceasta, s-a observat ca  exista diferente semnificative in ceea ce priveste vocabularul si exprimarea libera.
Deci, citind chiar si cateva pagini inainte de a dormi, te-ar putea face mai destept. Nu este atat de dificil sa declansam modul cognitiv de gandire, care, este atat de util in viata.
Anxietatea si depresia sunt cele mai raportate boli din SUA. Desigur, nimeni nu pretinde ca acest obicei trateaza depresia 100%, dar psihiatrii britanici au inceput sa recomande pacientilor sa citeasca seara, iar aceasta idee pare sa functioneze. Majoritatea pacientilor au raportat semne de scadere a problemelor.
Potrivit cercetarilor realizate de Fundatia National Sleep, lectura inainte de somn pregateste corpul sa doarma. Actioneaza ca o bariera intre lucrurile pe care le-am parcurs in timpul zilei si procesul de somn pe care suntem pe cale sa-l avem, impiedicand stresul zilei sa interfereze cu somnul.
Desi Alzheimer este o boala care sa poata fi prevenita, unele obiceiuri ajuta creierul sa-si protejeze functionalitatea si sa reuca riscul acestei boli. Cititul unei carti inainte de a dormi este unul dintre aceste obiceiuri.
Cortizolul este un hormon de stres. Citirea chiar a catorva pagini inainte de a dormi impiedica hormonul cortizol, care este uneori ridicat la cote maxime in timpul zilei, sa fie redus iar in acest fel corpul si mintea se va odihni mult mai bine pe timpul noptii.

Potrivit cercetatorilor de la universitatea din Sussex, citirea chiar si timp de 6 minute inainte de somn poate ajuta mintea sa se limpezeasca si sa se relaxeze cu pana la 68%, un raport mult mai mare decat ascultarea muzicii sau bautul unui ceai. Rationamentul e simplu: o carte nu este doar o modalitate de a te ”rupe” de grijile cotidiene, dar mai ales o activare a imaginatiei, care face transferul psihologic intr-o alta stare a propriei constiinte. Indiferent ca citesti un roman de dragoste sau o nuvela politista, subiectul respectiv te absoarbe, te transfera mental intr-un alt univers, in care se evapora tensiunile proprii, iar corpul se relaxeaza, deschizand calea pentru somn.
Cand va dedati mintea acestei lumi de cuvinte, tensiunea arteriala va fi regulata, muschii se vor relaxa, imaginatia se va largi si calitatea viselor se va imbunatati.
In acest fel, este posibil sa va reimprospatati mintea si corpul in noua zi de lucru. Oamenii care au facut acest lucru stiu ca nu este o risipa de timp!

Sursa: https://onedio.co/content/8-great-benefits-of-reading-before-sleeping-11067

Niciun comentariu

Nu ratați!