Insomnie – alimente, uleiuri, vitamine si sfaturi pentru un somn odihnitor

0

Privarea de somn afecteaza mintea, corpul si sanatatea generala in numeroase moduri. Un somn odihnitor este esential pentru a mentine o sanatate fizica si mentala buna.
Insomnia este o tulburare de somn care poate fi pe termen scurt sau lung. Iritabilitatea, oboseala, concentratia slaba, durerile de cap, sunt doar cateva efecte ale insomniei.
Insomnia pe termen scurt se numeste insomnie acuta si dureaza de la cateva zile pana la cateva saptamani. Atunci cand insomnia dureaza mai mult de o luna, se numeste insomnie cronica.
Insomnia acuta rezulta, de obicei, din stresul cauzat de familie, probleme la locul de munca sau ca rezultat al unei traume. Insomnia cronica, pe de alta parte, este de obicei un efect secundar al altor probleme si poate fi cauzata de:
– medicamente precum cele pentru astm, raceala si alergii;
– tulburari neurologice;
– tulburari de somn precum sindromul picioarelor nelinistite si afectiuni legate de respiratie precum apneea in somn;
– probleme care implica dureri cronice precum artrita;
– glanda tiroida hiperactiva;
– menopauza;
– cofeina excesiva, tutun, alcool sau alte substante conexe.
Alimente care te pot ajuta sa combati insomnia
Kiwi
Consumati 2 kiwi seara, inainte cu o ora de a merge la culcare. Kiwi sunt bogati in antioxidanti, care diminueaza stresul oxidativ asupra creierului. De asemenea, contine serotonina care ajuta la relaxarea mintii.
Banane
Bananele sunt bogate in potasiu, magneziu, triptofan si vitamine. Acesti nutrienti esentiali regleaza functionarea creierului si a corpului. De asemenea, genereaza niveluri optime de hormoni precum melatonina si serotonina, relaxand astfel creierul si inducand somnul.
Miere
Consumul de miere seara inainte de somn ofera ficatului suficient glicofen pe care il poate folosi peste noapte. Cand nivelul glicogenului in organism scade, se produc hormoni de stres (cortizol). Acesta tulbura somnul si duce la insomnie. Acest lucru poate fi controlat cu usurinta, consumand 2 lingurite de miere in fiecare seara. De asemenea, mierea este plina de antioxidanti care reduc stresul oxidativ din corp.
Lapte
Laptele contine triptofan, un agent calmant si poate ajuta la inducerea somnului. Daca adaugati si o lingurita de miere, cu atat mai bine.

Uleiuri bune pentru insomnie
Ulei de lavanda
Puneti 1-2 picaturi de ulei de lavanda, in fiecare seara, pe perna pe care dormiti.
Lavanda are o aroma placuta pe care cei mai multi dintre noi o iubim. Are proprietati sedative, si functioneaza ca un stabilizator al dispozitiei. Proprietatile sale neuroprotectoare reduc anxietatea si va ajuta sa dormiti mai bine.
Ulei de peste
Uleiul de peste contine acizi grasi omega-3. DHA, un tip de acid gras omega-3, ajuta la eliberarea melatoninei in creier. Astfel, includerea uleiului de peste in dieta dumneavoastra, ca supliment sau sub forma de fructe de mare, va poate ajuta sa tratati insomnia.
Plante medicinale pentru insomnie
Valeriana
Ceaiul de valeriana este un usor sedativ si reduce timpul necesar pentru a adormi. De asemenea, te ajuta sa dormi mai mult timp. Actioneaza prin cresterea cantitatii de substante chimice numite GABA in creier, care exercita un efect calmant asupra nervilor.
Usturoi
Ceaiul de usturoi are proprietati antioxidante si antimicrobiene care mentin fluidele si organele sanatoase si fara infectii. De asemenea, ajuta la functionarea sanatoasa a inimii si creierului, regland astfel ciclul somnului.
Musetel
Ceaiul de musetel contine multiple flavonoide printre care si apigenina, care se leaga de anumiti receptori din creier si determina un efect relaxant.
Vitamine pentru insomnie
Anumite vitamine sunt esentiale pentru a mentine un ciclu de sanatos de somn. Cand nivelul acestora scade in corp, poate duce la insomnie. Iata lista vitaminelor care sunt asociate cu simptomele de insomnie:
• Deficientele de vitamine B3, B5, B9 si B12 au fost legate de insomnie. Slabiciunea, oboseala si stresul sunt simptome des intalnite. Includeti alimente bogate in aceste vitamine, cum ar fi oua, produse lactate etc.
Vitamina A joaca, de asemenea, un rol cheie in functionarea sanatoasa a creierului, mai ales cand vine vorba de somn si memorie.
O alta vitamine care te poate ajuta sa dormi mai bine este vitamina D. Functia sa principala este cresterea si mentinerea oaselor sanatoase. Deficitul sau poate provoca insomnie si oboseala cronica.
Deficienta de magneziu poate declansa insomnia. Magneziul ajuta la mentinerea nivelului de GABA, un neurotransmitator care promoveaza somnul. Cercetarile au aratat ca suplimentarea magneziului poate imbunatati ciclul de somn. Consumati alimente bogate in magneziu precum legume cu frunze verzi, seminte de dovleac, leguminoase si nuci.
Sport, yoga si meditatie
Yoga si meditatia regleaza sistemul nervos parasimpatic, care este responsabil pentru odihna si somn. Exercitiile fizice sunt, de asemenea, necesare pentru un somn odihnitor.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Sursa: www.stylecraze.com

Niciun comentariu

Nu ratați!