Ce poți face cu coaja cartofilor – ce conține, la ce este benefică și cum sa profitați din plin de aceasta (rețete)

0

Coaja cartofilor este un plus de valoare pentru sănătatea și frumusețea noastră. Iată ce poate face o simplă coajă de cartof. Înainte de a începe, știați despre cartofi ca sunt al patrulea cel mai consumat aliment din lume după porumb, orez și grâu?
1.Sursă bogată de nutrienți esențiali: 
Potasiu, fier, vitamina B3 – denumiți orice nutrient și le veți găsi în cojile de cartofi. Vitamina K ajută la menținerea intactă a metabolismului nostru, ajutând în continuare la buna funcționare a sistemului nervos și muscular. Pe de altă parte, fierul (Fe) ajută la producerea eritrocitelor, iar vitamina B3 (niacina) ajută la funcționarea celulelor în organism. Una peste alta, acești nutrienți sunt esențiali pentru a ne menține sănătoși și fericiți.
2.Bogat în fibre: 
Un alt furnizor important de sănătate; fibra ne ajuta sa ne simțim plini mai mult timp, ajutând la pierderea în greutate. De asemenea, scade nivelul colesterolului din sânge, reducând astfel riscul unei boli de inimă sau a unui accident vascular cerebral.
3.Combate părul cenușiu: 
Ar putea fi un truc vechi al bunicii, dar mai multe studii și cercetări au arătat cum cojile de cartofi pot contribui, de fapt, la reducerea căderii părului. Puteți face acest tratament cu coajă de cartofi pentru a obține o nuanță mai închisă a parului în câteva săptămâni:
•Luați o ceașcă de coji de cartofi și puneți-le într-o cratiță.
•Adăugați două căni de apă și aduceți-le la fierbere.
•Lasă-l să dea primul clocot și apoi dați focul mai încet. Fierbeți timp de cinci până la opt minute.
•Opriți aragazul și lăsați amestecul să se răcească complet.
•Se strecoară și se păstrează lichidul într-un recipient de sticlă și se adaugă câteva picături din uleiul esențial preferat.
•Folosiți acest lichid parfumat pentru a vă masa părul după ce v-ați clătit șamponul și balsamul.
•Repetați acest proces de fiecare dată când șamponați pentru a scăpa de părul cenușiu în cel mai scurt timp.
4.Nuanța pielii: 
Cartofii sunt minunați, dar cojile de cartof sunt chiar extraordinare atunci când vine vorba de reducerea petelor tenului. Se amestecă o ceașcă de coji de cartofi într-un blender și se stoarce. Acum, masează-ți fața uniform cu aceasta zeamă și lasă să acționeze aproximativ jumătate de oră sau până se usucă complet. Spălați-vă cu apă obișnuită și puneți o cremă hidratantă. Puteți repeta acest proces de două ori pe săptămână pentru a obține un ton uniform al pielii.
Decot de coji de cartofi
Decoctul de coji se obține prin fierberea acestora 10 minute. Preparatul rezultat se consumă pe stomacul gol, după filtrare, având efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante. Cojile rămase se aplică, sub formă de cataplasmă caldă, pe articulaţiile afectate de reumatism, pe eczeme sau pe rănile care se cicatrizează greu.

Cataplasma cu coji de cartofi
Pentru cataplasma cu coji de cartofi se poate folosi şi coaja de culoare verde a cartofilor, care apare de obicei la tuberculi, care au crescut la suprafaţa pământului, şi care folosită extern are efect antiviral, antibacterian, combat ciupercile parazite şi insectele.
În alimentaţie, această parte verde a cartofului este foarte toxică conţinând aşa-numiţii glico-alcaloizi, substanțe cu efecte nocive asupra sistemului nervos şi endocrin al omului. Provoacă deranjamente intestinale, vomă, dureri abdominale şi de cap, probleme circulatorii sau respiratorii.
Coaja de cartof pentru mătreaţă
Ingrediente
– Coji de la 2 kg de cartofi
– 10 picături de iod (14 ml)
– Sucul de la o lămâie
– 2 căni de apă (jumătate litru)
Preparare
Încălziți apa într-un vas și, când ajunge la punctul de fierbere, adăugați cojile de cartof. Se lasă să fiarbă 15 minute, se îndepărtează de pe foc și se strecoară amestecul. La final se adaugă iodul și sucul de lămâie. 
Îl poți aplica pe păr după ce îl speli, ca de obicei. Repetați procedura de fiecare dată când vă spălați părul până când mătreața a dispărut.
Masca pentru a reduce pete de piele
Ingrediente
– 1 cană de lapte (250 ml)
– 2 linguri de iaurt simplu (100 ml)
– Jumătate de linguriță de curcuma (2-3 g)
– Cojile de la 2-3 cartofi
Preparare
Adăugați cojile de cartofi și laptele într-un bol și lăsați-le să se înmoaie timp de două ore. Apoi adăugați  iaurt și amestecați bine. Lăsați preparatul să stea peste noapte.
A doua zi dimineața se adaugă lingurița de curcuma și se amestecă din nou. Aplicați crema rezultată pe piele și lăsați-o să acționeze o jumătate de oră. Apoi clătiți bine. Repetați procedura de cel puțin trei ori pe săptămână.

Niciun comentariu

Nu ratați!