Top 10 alimente care pot provoca acnee

0

Relația dintre alimente și acnee a fost întotdeauna în dezbatere. În timp ce unele studii afirmă că nu există nicio legătură între alimente și acnee, alte studii susțin contrariul. Cu toate acestea, se stabilește că aportul de nutrienți potriviți (sau deficiența lor) vă poate afecta sănătatea pielii.
Deși mai mulți factori pot declanșa acneea, alimentele pot juca un rol major. În acest articol, am explorat o listă cu 10 categorii de alimente care pot provoca acnee sau agrava starea.
👉 Lista alimentelor de top care cauzează acneea
➡️ Cereale rafinate și zahăr
Studiile au constatat că aportul frecvent de zahăr ar putea duce la dezvoltarea acneei.
Alimentele care conțin cereale rafinate și zahăr includ:
•orez alb
•Tăieței de orez, paste si tăieței din faina alba
•Pâine, cereale, prăjituri, produse de patiserie și prăjituri din făină albă
•Băuturi zaharoase
•Îndulcitori precum miere, sirop de arțar, zahăr din trestie
➡️ Produse lactate
Un studiu care analizează dieta a 47.355 de femei a găsit o legătură pozitivă între acnee și aportul de lapte integral și de lapte degresat. Alte produse lactate, cum ar fi crema de brânză și brânza de vaci, s-au dovedit a provoca acnee.
➡️ Fast Food sau junk food
Un studiu care a evaluat prevalența acneei la adolescenți a constatat că cei cu acnee nu aveau obiceiuri alimentare sănătoase. Cercetătorii au concluzionat că consumul frecvent de alimente junk, cum ar fi alimente grase, burgeri, cârnați, prăjituri, produse de patiserie și zahăr, ar putea crește riscul de acnee sau îl poate agrava.
➡️ Alimente cu niveluri ridicate de grăsimi Omega-6
O dietă tipică occidentală conține niveluri ridicate de acizi grași omega-6 și niveluri mai scăzute de omega-3. Acizii grași Omega-6 se găsesc în majoritatea uleiurilor vegetale și de gătit, iar majoritatea alimentelor procesate sunt gătite în aceste uleiuri.
Nu trebuie să eliminați aportul de grăsimi omega-6. Vă puteți controla consumul de alimente procesate și alimente fabricate în uleiuri vegetale. Alegeți uleiuri cu conținut scăzut de acizi grași omega-6. Acestea includ ulei de măsline, ulei de cocos și ulei de palmier. Evitați aportul de uleiuri bogate în acizi grași omega-6, inclusiv uleiuri de floarea-soarelui, soia și semințe de bumbac.
➡️ Pulbere de proteine din zer
Proteina din zer este lichidul lăsat în urmă după ce laptele este coagulat și separat în timpul procesului de fabricare a brânzei. Deși zerul este bogat în aminoacizi, proteinele din zer au fost asociate cu acneea crescută la adolescenții care o consumă.
Laptele și produsele lactate pot crește receptorii IGF-1 și producția de hormoni precum progesteronul și estrogenul. Se crede că acestea pot contribui la acnee, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismul din spatele acesteia.
➡️ Carne neorganică
Medicamentele cu hormoni steroizi naturali sau sintetici (inclusiv progesteron, estrogen și testosteron) sunt adesea folosite pentru a crește rata de creștere a animalelor. Acest lucru este făcut pentru a le pregăti mai repede pentru vânzare.
Consumul de astfel de carne poate declanșa acneea prin creșterea acțiunii androgenilor și a factorului de creștere asemănător insulinei-1 (IGF-1).
➡️ Cofeina și alcoolul
Un studiu a arătat cum cafeaua reduce sensibilitatea la insulină. Aceasta înseamnă că nivelul zahărului din sânge rămâne ridicat pentru o perioadă mai lungă decât de obicei după ce beți cafea. Acest lucru poate crește inflamația și vă poate agrava acneea.
➡️ Conserve
Mesele congelate, conservate și gătite în prealabil pot fi considerate alimente procesate. Acestea conțin adesea ingrediente adăugate, cum ar fi îndulcitori, uleiuri, condimente și conservanți, care sunt folosiți ca arome. Alimentele gata consumate sunt de obicei prelucrate intens și pot provoca acnee.

➡️ Mâncare prăjită
Chipsurile de cartofi, cartofii prăjiți, burgerii și alte alimente prăjite și procesate pot provoca acnee, printre multe alte daune.
Acestea includ și alte alimente bogate în glicemie, care cresc nivelul zahărului din sânge rapid, provocând afecțiuni inflamatorii precum acneea.
➡️ Băuturi zaharoase
Băuturile energizante conțin niveluri ridicate de zahăr și pot crește nivelul glicemiei. Într-un studiu, s-a constatat că aportul de zahăr din băuturile răcoritoare crește riscul de acnee. Orice băutură cu zahăr poate crește riscul de acnee. De aceea, evitați să beți cantități excesive de băuturi energizante și băuturi răcoritoare cu zahăr.
👉 Ce să mănânci pentru a-ți menține pielea frumoasă și sănătoasă
Iată câteva alimente pe care le puteți adăuga la dieta dvs. pentru a vă menține pielea frumoasa și pentru a preveni acneea:
➡️ Alimente bogate în acizi grași Omega-3
Spre deosebire de acizii grași omega-6, acizii grași omega-3 au proprietăți antiinflamatorii. Cei care au o dietă bogată în acizi grași omega-3 au arătat niveluri mai scăzute de acnee. Prin urmare, mâncați mai multe alimente precum somon, sardine, hering, ulei de rapiță și alți pești, cum ar fi tonul, somnul, creveții și scoicile. Acestea vă ajută să creșteți aportul de grăsimi omega-3.
➡️ Probiotice
Probioticele produc proteine antibacteriene și inhibă creșterea bacteriilor P. acnes și S.aureus. Ambele bacterii sunt cunoscute pentru a provoca acnee.
➡️ Ceai verde
Ceaiul verde conține polifenoli care acționează ca agenți antiinflamatori și antimicrobieni. Unele dovezi arată că acești polifenoli ajută la reducerea excesului de producție de sebum și inhibă creșterea P. acnes.
➡️ Curcuma
Curcuma conține curcumină, un compus responsabil pentru beneficiile sale terapeutice. Indiferent dacă îl luați oral sau îl aplicați local, curcuma poate ajuta în tratamentul afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea.
➡️ Alimente bogate în vitamine A, D, E și zinc
Aceste vitamine ajută la menținerea sănătății pielii. O deficiență a acestor vitamine esențiale poate duce adesea la acnee. Puteți consuma ouă, broccoli, pești grași precum macrou și ton, nuci și semințe și leguminoase.
➡️ Dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană implică un aport ridicat de proteine, legume proaspete, cereale integrale, ierburi, condimente, fructe de mare, semințe, leguminoase și ulei de măsline extravirgin. Alimentele precum brânza, păsările de curte și ouăle sunt consumate cu moderare, în timp ce alimentele procesate, cerealele rafinate și băuturile cu zahăr trebuie excluse complet. În urma dietei mediteraneene, s-a constatat o reducere majoră a riscului de acnee.
Dieta joacă un rol crucial în menținerea sănătății generale a pielii. Este necesară o abordare holistică pentru a reduce acneea și pentru a spori sănătatea pielii. Da, poate fi dificil să faci modificări dietetice, dar poți începe întotdeauna încet. Încercați să reduceți consumul de junk food și urmați un stil de viață echilibrat pentru a obține o piele mai frumoasă și mai sănătoasă.

Niciun comentariu

Nu ratați!