Medicina naturală a apreciat mult timp beneficiile ierburilor și alimentelor ca medicamente. Un astfel de exemplu sunt ierburile adaptogene sau „adaptogenii”. Există un pic de știință în spatele beneficiilor ierburilor adaptogene pe care le voi împărtăși, care se referă la impactul lor asupra răspunsului la stres.
După cum probabil știți, corpul dvs. eliberează hormonul cortizol pentru a răspunde la stres, dar nivelurile ridicate de cortizol pe perioade lungi de timp și stresul cronic pot afecta fiecare sistem fiziologic din corpul dvs., inclusiv tiroida și glandele suprarenale.
Cortizolul este, de asemenea, cunoscut sub numele de hormonul îmbătrânirii. Când nivelul de cortizol crește, experimentați răspunsul „luptă sau fugi”, care vă stimulează sistemul nervos simpatic și glandele suprarenale. Când se întâmplă acest lucru, există o scădere a secrețiilor digestive și o creștere a tensiunii arteriale.
Persoanele care experimentează astfel de răspunsuri în mod regulat, de multe ori pe zi, pot experimenta o stare de stres constant, care vă poate afecta glandele suprarenale, vă poate stresa tractul digestiv și vă poate face să îmbătrâniți mai rapid. Unele persoane cu cel mai mare risc pentru acest lucru includ părinți tineri, studenți universitari și îngrijitori primari, cum ar fi asistenții medicali sau membrii familiei care îngrijesc rude sau pacienți invalizi.
Stresul cronic pe termen lung duce la oboseală suprarenală și la probleme și mai potențial periculoase, dacă nu este tratată. O soluție pentru ameliorarea naturală a stresului, precum și reducerea nivelurilor de cortizol pe termen lung este utilizarea plantelor adaptogene.
Ce sunt Adaptogenii?
Adaptogenii sunt o clasă unică de plante vindecătoare: ajută la echilibrarea, refacerea și protejarea corpului. Potrivit naturistului Edward Wallace, un adaptogen nu are o acțiune specifică; vă ajută să răspundeți la orice influență sau factor de stres, normalizându-vă funcțiile fiziologice.
Termenul de plante sau substanțe adaptogene a fost înregistrat pentru prima dată în 1947 de NV Lazarev, un om de știință rus, care l-a folosit pentru a descrie acest efect nespecific care crește rezistența organismului la stres.
Top 7 plante adaptogene
1. Panax Ginseng
Ginsengul este un adaptogen bine cunoscut, iar ginsengul asiatic (Panax ginseng) este considerat de mulți drept cel mai puternic. La om, s-a demonstrat că Panax ginseng îmbunătățește cu succes calmul subiectiv și unele aspecte ale performanței memoriei de lucru la adulții tineri sănătoși.
Oamenii de știință au ajuns la concluzia că ginsengul Panax „posedă proprietăți antistres semnificative și poate fi utilizat pentru tratamentul tulburărilor induse de stres”.
Interesant este faptul că mai multe studii asupra ginsengului Panax au constatat că acesta nu modifică direct nivelurile de cortizol, cel puțin pe termen scurt, ci afectează diferite alte sisteme de răspuns la stres, cum ar fi blocarea acțiunii ACTH în glanda suprarenală (un hormon care stimulează producția de hormoni steroizi glucocorticoizi).
2. Busuioc sfânt
Numit și tulsi, busuiocul sfânt este cunoscut în India ca un puternic supliment anti-îmbătrânire. Beneficiile busuiocului sfânt au fost mult timp o parte integrantă a medicinei ayurvedice pentru tratarea unui număr mare de afecțiuni, cum ar fi „infecții, boli de piele, tulburări hepatice, răceală obișnuită și tuse, febră malarică și ca antidot pentru mușcătura de șarpe și înțepătura de scorpion”.
În ultimii ani, cercetătorii din întreaga lume au investigat impactul busuiocului sfânt asupra corpului. Mai exact, au fost efectuate studii multiple la șoareci și șobolani pentru a observa activitatea sa anti-stres.
Un motiv pentru care busuiocul sfânt poate fi eficient în îmbunătățirea răspunsului la stres este prezența a trei compuși fitochimici. Primele două, ocimumozidele A și B, au fost identificate ca fiind compuși anti-stres și pot reduce corticosteronul din sânge (un alt hormon al stresului) și pot crea modificări pozitive în sistemul neurotransmițător al creierului.
Al treilea, 4-alil-1-O-beta-D-glucopironozil-2-hidroxibenzen este capabil să scadă parametrii de stres în studiile de laborator.
Există, de asemenea, dovezi că busuiocul sfânt poate ajuta la prevenirea reapariției aftelor, despre care se crede că sunt induse de stres, precum și a altor tipuri de ulcere, cum ar fi ulcerele gastrice.
În plus față de aceste beneficii legate de stres, busuiocul sfânt poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea activității convulsive, la combaterea bacteriilor, la uciderea anumitor ciuperci, la combaterea infecțiilor virale, la protejarea ficatului, la promovarea funcției sistemului imunitar și la reducerea răspunsului la durere. Cu toate acestea, cele mai multe dintre acestea nu au fost studiate pe larg și sunt la început, în ceea ce privește cercetarea.
3. Ashwagandha
Ashwagandha este adesea denumit ginseng indian. Efectele sale asupra cortizolului, toleranței la stres și răspunsurilor interne la stres au fost studiate de zeci de ani.
La șobolani și șoareci, extractul de rădăcină de ashwagandha pare să oprească creșterea peroxidării lipidice cauzată de stresul indus de bacterii. Peroxidarea lipidelor este procesul prin care stresul oxidativ poate provoca în cele din urmă leziuni ale celulelor din sânge. De asemenea, la șoareci, ashwagandha poate preveni ulcerul gastric legat de stres, previne creșterea în greutate a glandelor suprarenale (un semn de stres cronic), ajută la stabilizarea nivelurilor de cortizol și ajută la rezistența la stres.
S-ar putea să fiți interesat să știți că ashwagandha nu a fost studiată doar pe animale, ci și pe oameni. Un studiu, controlat randomizat (ECA, considerat „standardul de aur” al cercetării) a 64 de subiecți a constatat că „extractul de rădăcină Ashwagandha îmbunătățește în siguranță și în mod eficient rezistența unui individ față de stres și astfel îmbunătățește calitatea vieții auto-evaluată”. Un alt ECA la om a descoperit că ashwagandha a reglat cu succes nivelul tiroidei la „pacienții cu tiroidă subclinică”.
4. Rădăcina astragalului
Utilizată în medicina chineză, astragalus este cunoscută pentru a spori imunitatea și ameliora efectele stresului.
5. Rădăcină de lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce poate crește energia și rezistența și poate ajuta la întărirea sistemului imunitar. Alte beneficii ale rădăcinii de lemn dulce includ potențialul de reducere a grăsimilor și scăderea androgenului și testosteronului la femei.
6. Rhodiola
Rhodiola (rhodiola rosea) este un adaptogen puternic care a fost în centrul multor cercetări. La fel ca și ceilalți adaptogeni, rhodiola oferă o apărare biologică împotriva stresului
Un studiu efectuat în 2009 de oameni de știință din Suedia a testat impactul rhodiolei asupra persoanelor care „suferă de oboseală legată de stres”. Ei au descoperit că administrarea repetată de rhodiola rosea „exercită un efect anti-oboseală care crește performanța mentală, în special capacitatea de concentrare și scade răspunsul la cortizol.
Interesant este faptul că rhodiola poate avea un impact asupra răspunsurilor la stres acut, așa cum a explicat un studiu din 2012 la subiecți umani.
7. Ciuperci Cordycep
Ciupercile Cordyceps , Reishi, Shiitake și Maitake sunt ciuperci cu proprietăți antioxidante. Asta înseamnă că ciupercile bogate în nutrienți au toate beneficiile alimentelor antioxidante.
În special, ciupercile cordyceps au fost observate pentru impactul lor asupra nivelurilor de cortizol și a stresului oxidativ. De exemplu, un studiu care a implicat utilizarea unui supliment sub formă de pulbere de cordycep a constatat că bărbații adulți sedentari au niveluri mai bine reglate de cortizol după stresul indus de efort și că suplimentul avea proprietăți anti-oboseală.
Un alt studiu a constatat că nivelurile de cortizol atât la bărbați, cât și la femei au fost mai mici comparativ cu placebo la subiecții care se recuperează după o formă de stres.
Precauții
Ca întotdeauna, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe un anumit tratament cu suplimente. Acest lucru este valabil mai ales în cazul plantelor adaptogene, deoarece mai multe dintre ele interacționează cu medicamentele eliberate pe bază de rețetă și nu sunt recomandate persoanelor cu anumite afecțiuni.
Niciun comentariu