Mătreața este mai frecventă decât ați putea crede, deoarece majoritatea dintre noi au avut-o la un moment dat în viața noastră. Este rezultatul supraproducției de piele moartă, dar poate fi cauzată și de mulți alți factori – cum ar fi aerul de iarnă care produce piele uscată, o dietă cu deficit de vitamine și substanțe chimice dure care se găsesc în șampoanele nesănătoase, chiar și șampoanele anti mătreață!
Din fericire, poți scăpa de mătreață, în mod corect, și nu va duce la căderea părului sau la produse care duc la mâncărimi ale capului. Uleiurile esențiale, măștile DIY pentru scalp, alimentele, suplimentele și multe altele ajută la tratarea mătreței.
Folosiți aceste remedii naturale pentru a face din acei fulgi albi o amintire îndepărtată.
Ce este mătreața?
Mătreața este o afecțiune a pielii care se estimează că afectează 50% din populația lumii și este legată de proliferarea ciupercilor lipofile din genul Malassezia.
Colegiul American de Osteopatologie si Dermatologie ne spune că mătreața este eliminarea cantităților excesive de fulgi de piele moartă de pe scalp. De asemenea, poate exista un pic de mâncărime, dar de obicei nu există roșeață sau crusta.
Mătreața se agravează de obicei în timpul toamnei și iernii din cauza aerului uscat, în timp ce se ameliorează vara. Este cauzată de acumularea de piele moartă și, în multe cazuri mai severe, un organism asemănător ciupercilor o agravează. În timp ce acest germen este prezent în mod normal pe scalpul tuturor, poate produce o anumită iritare dacă crește puternic.
Un studiu publicat în Jurnalul Indian de Dermatologie notează:
Mătreața este o afecțiune comuna a scalpului ce afectează aproape jumătate din populația de la vârsta pre-pubertate si de orice gen si etnie. Nicio populație din nicio regiune geografica nu ar fi trecut in mod liber fără a fi afectata de mătreață intr-un anumit stadiu al vieții. Mătreața afectează valoarea estetică și provoacă adesea mâncărime. A fost bine stabilit că keratinocitele joacă un rol cheie în exprimarea și generarea reacțiilor imunologice în timpul formării mătreței. Severitatea mătreței poate varia în funcție de sezon, deoarece aceasta se agravează adesea iarna.
Studiul indică, de asemenea, că există mai multe remedii naturale (cum ar fi utilizarea uleiului de cocos pentru păr ) despre care se spune că au caracteristici anti-mătreață. În cele mai multe cazuri, acești agenți naturali se găsesc adesea în combinație cu agenți sintetici.
Studiile din India au arătat că preparatele din plante sunt la fel de eficiente ca și substanțele sintetice în controlul mătreței.
Deși poate părea contrar credinței populare, mătreața se ameliorează atunci când se spală parul mai des. De asemenea, se înrăutățește de la stres sau anxietate și, deoarece mătreața este un proces natural, nu poate fi eliminată, dar poate fi deseori controlată.
Atunci când descuamarea scalpului este însoțită de roșeață sau roșeața și descuamarea se răspândește pentru a provoca descuamare grasă pe față, sprâncene sau părțile laterale ale nasului, aceasta poate fi diagnosticată ca dermatită seboreică și asociată cu afecțiuni severe de mătreață.
Cauze și simptome
Există multe cauze ale mătreței, printre care:
Piele uscată. Cea mai populară cauză a mătreței este, de fapt, pielea uscată. De obicei, veți experimenta și simptome de piele uscată (cum ar fi mâncărimea) în alte părți ale corpului, cum ar fi picioarele și brațele.
Piele grasă (dermatită seboreică). Credeți sau nu, tenul gras este una dintre cele mai frecvente cauze ale mătreței. Este marcat de piele roșie, grasă, acoperită cu solzi albi sau galbeni. Cunoscută și sub denumirea de dermatită seboreică, îți poate afecta scalpul și alte zone bogate în glande uleioase, cum ar fi sprâncenele, părțile laterale ale nasului și spatele urechilor.
În plus, sternul, zona inghinală și axile pot fi afectate. Nefolosirea suficientă a șamponului poate crea pielea grasă.
Deși este important să nu șamponați prea des, astfel încât să aveți un scalp mai sănătos și să produceți uleiuri naturale, dacă nu vă spălați părul în mod regulat cu șampon, uleiurile și celulele pielii de pe scalp se pot acumula și provoca mătreață.
Spălarea la fiecare două-trei zile este ideală în majoritatea cazurilor.
Afecțiuni ale pielii. Cei cu eczemă și psoriazis sunt adesea cunoscuți că au mătreață, deoarece ambele afecțiuni au caracteristicile pielii uscate, adesea severe și foarte iritante.
Ciuperca asemănătoare drojdiei (Malassezia). În timp ce Malassezia trăiește pe scalpul majorității adulților, poate irita scalpul. Această iritare poate determina creșterea mai multor celule ale pielii și, atunci când se întâmplă acest lucru, celulele suplimentare ale pielii mor și se desprind, producând acele coji albe în păr sau pe haine.
Produse de îngrijire a părului. Deoarece majoritatea produselor de îngrijire a părului conțin ingrediente chimice, acestea pot face ca scalpul să devină roșu, cu mâncărime și solzos. Utilizarea prea des a șamponului sau a produselor de coafat poate irita scalpul și poate provoca, de asemenea, mătreață.
Cum să scapi de mătreață în mod natural
Acum că știți ce cauzează mătreața și simptomele acesteia, este timpul să explorați remedii de acasă pentru această problemă iritantă. Puteți trata mătreața cu câteva modificări destul de minore ale dietei și ale stilului de viață care răspund la vechea întrebare „cum să scapi de mătreață”.
Iată câteva dintre modalitățile de top pentru a scăpa de mătreață:
1. Bea apă
Adesea, o cantitate insuficientă de apă în corpul nostru provoacă uscarea pielii, iar acesta este unul dintre numeroasele motive pentru a bea apă. Este foarte important să bei multă apă zilnic pentru a-ți ajuta sănătatea generală, precum și hidratarea pielii și a scalpului.
2. Ulei de cocos
Deoarece uleiul de cocos conține acizi grași cu lanț mediu, inclusiv acid lauric și acid capric, are proprietăți puternice antivirale, antimicrobiene și antifungice. Aceste proprietăți ajută la țintirea și uciderea ciupercii și a oricăror viruși sau bacterii care ar putea exista.
3. Uleiuri esențiale
Există uleiuri esențiale pentru păr care pot face cu adevărat diferența atunci când vine vorba de cum să scapi de mătreață. Deoarece unele dintre aceste uleiuri au proprietăți antivirale, antibacteriene și antifungice, la fel ca uleiul de cocos, pot reduce inflamația și pot trata infecțiile.
Trebuie să alegeți uleiuri 100% pure, cum ar fi lavandă, cimbru, lemongrass, chiparos, oregano și ulei de arbore de ceai, toate care ajută la combaterea ciupercilor și germenilor.
Un studiu a fost efectuat pe subiecți cu vârsta cuprinsă între 20 și 60 de ani, toți aceștia având mătreață și au raportat că uleiul esențial de lemongrass le-a redus semnificativ mătreața în jurul zilei a șaptea de utilizare.
Puteți lua unele dintre aceste uleiuri intern, cum ar fi uleiul de oregano, atâta timp cât sunt sută la sută pure. Încercați să combinați una sau două picături de ulei de oregano, lemongrass și levănțică cu 120 -180 ml de apă pentru a face un tonic pe care îl puteți bea.
4. Gel de Aloe Vera
Se știe că aloe vera bogată în beneficii calmează și ajută la tratarea pielii iritate. Aloe poate ușura mâncărimea și pielea solzoasă la persoanele cu dermatită seboreică, o afecțiune mai gravă a pielii care poate crea mătreață.
Cercetările arată, de asemenea, că, pe lângă faptul că servește ca remediu la domiciliu pentru reducerea mătreței, ajută și la îmbunătățirea căderii părului, la combaterea infecțiilor fungice și la ameliorarea mâncărimii scalpului.
5. Ulei de măsline
Uleiul de măsline din dulapul de bucătărie poate fi foarte util, deoarece poate îndepărta temporar fulgii de mătreață. Doar aplicați puțin ulei de măsline sau de nucă de cocos organic nerafinat pe zonele solzoase de pe scalp. Lasă-l să stea aproximativ o oră, apoi folosește un pieptene sau o perie pentru a netezi părul.
Dacă aplicați prea mult, probabil că veți avea părul gras și va trebui să vă șamponați. De asemenea, puteți adăuga câteva picături din uleiurile esențiale menționate în acest articol și puteți beneficia de includerea uleiului de cocos în dieta dumneavoastră. Doar asigurați-vă că este nerafinat și organic.
6. Relaxează-te
Iritațiile pielii sunt adesea cauzate de depresie, anxietate și stres. Încercați să acordați atenție schimbărilor din pielea dvs. în aceste momente și, mai important, încercați să evitați aceste sentimente prin implementarea unor comportamente și tehnici de reducere a stresului.
Încercați yoga, plimbările scurte sau antrenamentele, terapia prin masaj și difuzarea lavandei, de exemplu.
7. Oțet de mere
Nu este surprinzător faptul că beneficiile oțetului de mere includ faptul că este excelent pentru a ucide ciuperca care provoacă mătreața. Se știe că oferă o ameliorare instantanee a mâncărimii și poate fi răspunsul tău pentru cum să scapi de mătreață cu doar câteva aplicații.
Încercați să combinați părți egale de oțet de mere cu apă și masați pe scalp. Lasă-l să stea câteva minute și clătiți.
Repetați timp de cinci până la șapte zile și vedeți dacă observați o diferență. Dacă aveți orice iritație, întrerupeți sau utilizați o dată la două zile timp de șapte până la 10 zile pentru a vedea dacă există o îmbunătățire.
8. Probiotice
Ceea ce mănânci ar putea face parte din problemă. Încercați un supliment probiotic de înaltă calitate. Nu numai că poate ajuta la reducerea mătreței, dar poate ajuta la îmbunătățirea sănătății generale, oferind bacterii benefice pentru intestin.
Un studiu publicat în Beneficial Microbes (SUA) a constatat că restabilirea microbiomului scalpului cu bacterii benefice a redus semnificativ semnele și simptomele mătreței moderate până la severe.
9. Omega-3
Adăugați alimente omega-3 în dieta dvs., cum ar fi somon proaspăt, prins în sălbăticie sau din semințe de chia. Omega-3 pot ajuta la furnizarea de hidratare foarte necesară pentru piele din interior și, prin urmare, pot reduce mătreața.
În plus, deficiențele de vitamine, minerale și alți nutrienți găsiți în omega-3 pot crește riscul de a face mătreață. Un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology (SUA) indică faptul că suplimentarea cu omega-3 și omega-6 a îmbunătățit starea părului și căderea părului.
Uleiul de pește poate funcționa ca un remediu pentru scalpul uscat pentru piele și păr sănătos pentru a combate mătreața.
10. Acid salicilic
Acidul salicilic este cel mai bine cunoscut pentru efectele sale anti-acnee, dar este, de asemenea, prezentat ca un antiinflamator și exfoliant natural. Căutați acidul salicilic ca ingredient în șampoane și măști de păr și folosiți-le ca metodă pentru a scăpa de mătreață.
Sfaturi de prevenție
Multe șampoane comerciale conțin substanțe chimice care sunt dăunătoare, iar șampoanele anti mătreață sunt și mai rele. Șamponul cu sulfură de seleniu și șamponul cu piritionă de zinc sunt două exemple de produse convenționale anti-mătreață care pot provoca iritații și chiar căderea părului pentru unele persoane, așa că dacă le folosești, ai grijă la efectele adverse.
Atunci când alegeți un șampon sau un produs de păr cumpărat din magazin, asigurați-vă că eliminați parabenii, lauretul de sodiu sau sulfatul de lauril. Optează pentru produse care sunt făcute cu ingrediente blânde, naturale, de la companii în care ai încredere.
Când vine vorba de dietă, este important să minimizați aportul de zahăr și să eliminați alimentele procesate și uleiurile procesate, cum ar fi porumbul, soia, canola, șofranul și uleiul de floarea soarelui.
Niciun comentariu