Sapun cu ulei de masline – reteta si beneficiile aduse pielii

0

Sapunul natural reprezinta alegerea corecta pentru aceia dintre noi care cauta un produs bland pentru piele si prietenos cu mediul inconjurator. Producerea lui in casa, plecand de la ingrediente naturale, alese cu grija si responsabilitate, este mai simpla decat se pare: este suficient sa aveti la indemana ustensilele de normale de bucatarie si un strop de creativitate.
Sapunul natural se obtine din reactia chimica intre grasimi de origine vegetala si o substanta alcalina (soda caustica sau hidroxid de potasiu) diluata intr-un lichid, de cele mai multe ori apa distilata, dar poate fi si lapte, suc de fructe sau de legume.
De la substantele introduse pentru ca sapunul sa faca o spuma abundenta pana la conservantii necesari pentru ca sapunul sa zaca ani de zile pe rafturi fara sa se strice, chimicalele dure continute de sapunurile comerciale iti usuca pielea, ti-o agreseaza, ti-o irita si pot declansa in organismul tau alergii. De exemplu, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), un ingredient frecvent intalnit in sapunurile comerciale, ramane pe pielea ta cateva ore dupa ce te-ai spalat si clatit.
Sapunul cu ulei de masline poate avea un impact major asupra pielii dumneavoastra, atunci cand este utilizat in mod regulat, oferind o piele mai sanatoasa si un ten stralucitor.
Hipoalergenic
Sapunul cu ulei de masline este hipoalergenic si, prin urmare, este mult mai putin probabil sa provoace reactii alergice sau sa irite pielea.
Hidratant
Spre deosebire de sapunurile comerciale, care pot usca pielea cu niveluri ridicate ale pH-ului, sapunul cu ulei de masline pastreaza pH-ul pielii la un nivel optim.
Bogat in antioxidanti
Din punct de vedere istoric, femeile au folosit uleiul de masline pe pielea lor timp de milenii, pentru ca intr-adevar ii mentine elasticitatea si sanatatea. Sapunul cu ulei de masline contine si vitamina E si A, antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi, si compusi antiinflamatori care contribuie la echilibrarea tonusului si texturii pielii.

Reteta:
• 130 gr ulei de arahide
• 195 gr ulei de cocos
• 130 gr ulei de ricin
• 65 gr ulei de masline
• 130 gr unt de shea
• 190 ml apa distilata
• 68 gr soda caustica
• Ulei esential de lavanda
• 1 lingurita de fructe goji
Mod de preparare:
Soda caustica se toarna in apa si se dizolva. Deoarece aceasta elimina vapori toxici, recomandam sa tineti un geam deschis, iar dumneavoastra sa purtati manusi.
Incalziti uleiul si masurati temperatura. Atat soda cat si uleiul trebuie sa aiba temperatura in jur de 40 de grade.
Cand cele doua produse au atins aceiasi temperatura, turnati solutia de soda peste ulei. Cu un blender, amestecati pana cand compozitia se ingroasa aproape ca o budinca.
Se adauga uleiurile esentiale si fructele de goji si se amesteca usor cu o lingura de lemn pentru a se incorpora totul.
Se pune sapunul in forma tapata cu hartie de copt si se acopera cu un prosop.
Aceasta compozitie se lasa de la 18 ore pana la 48 de ore. La final, se taie sapunul in formele dorite.
Secretul pentru a pastra mai mult timp parfumul sapunului consta in limitarea evaporarii superficiale si in pastrarea acestuia intr-un loc ferit de temperaturi extreme si parfumuri ambientale. Le puteti inveli individual in hartie sau celofan.

Niciun comentariu

Nu ratați!