Săpun din lapte de capra – beneficii surprinzătoare

0

Cu atât de multe opțiuni de săpun disponibile, poate fi dificil să știi care dintre ele este cea mai potrivită pentru pielea ta.
Mai mult, multe săpunuri făcute în comerț nu sunt săpunuri reale. Doar câteva săpunuri de pe piață sunt adevărate săpunuri, în timp ce majoritatea substanțelor de curățare sunt produse din detergent sintetic.
Având în vedere cererea crescută de săpunuri naturale, săpunul din lapte de capră a crescut în popularitate pentru proprietățile sale liniștitoare și pentru lista scurtă de ingrediente.
Acest articol trece în revistă tot ceea ce trebuie să știți despre săpunul din lapte de capră, inclusiv beneficiile, utilizările sale și dacă poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii.
Ce este săpunul cu lapte de capră?
Săpunul cu lapte de capră este exact cum sună – săpunul făcut din laptele de capră . De curând a câștigat popularitate, dar se folosește lapte de capră și alte grăsimi pentru produse cosmetice și săpunuri de mii de ani.
Săpunul de lapte de capră se face prin procedeul tradițional de fabricare a săpunului cunoscut sub numele de saponificare, care presupune combinarea unui acid – grăsimi și uleiuri – cu o bază numită leșie.
În majoritatea săpunurilor, leșia se realizează prin combinarea apei și a hidroxidului de sodiu. Cu toate acestea, la fabricarea săpunului de lapte de capră, laptele de capră este utilizat în locul apei, permițând o consistență mai cremoasă datorită grăsimilor care apar în mod natural.
Laptele de capră este bogat atât în ​​grăsimi saturate, cât și nesaturate, ceea ce îl face ideal pentru producerea săpunului. Grăsimile saturate cresc spuma unui săpun – sau producția de bule – în timp ce grăsimile nesaturate oferă proprietăți hidratante și hrănitoare.
În plus, alte uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiul de măsline sau de nucă de cocos, pot fi utilizate în săpunul din lapte de capră pentru a crește și mai mult conținutul de grăsimi sănătoase și hrănitoare.
Beneficiile săpunului de lapte de capră
Săpunul cu lapte de capră are câteva caracteristici benefice care vă pot ajuta să vă păstrați pielea sănătoasă și să vă simțiți bine.
1. Curățare blândă
Cele mai multe săpunuri fabricate în comerț conțin tensioactivi aspri care îți pot lasa pielea fara umiditatea naturală și uleiuri, lăsând-o să se simtă uscată și strânsă.
Pentru a menține umiditatea naturală a pielii tale, cel mai bine este să folosești produse care nu elimină grăsimile naturale din bariera pielii.
Săpunul de lapte de capră are o cantitate mare de grăsimi, în special acidul caprilic , permițând eliminarea blândă a murdăriei și a resturilor fără a îndepărta acizii grași naturali ai pielii.
2. Bogat în nutrienți
Laptele de capră este bogat în acizi grași și colesterol, care alcătuiesc o mare parte a membranei pielii. Lipsa acestor componente în pielea ta poate duce la uscăciune și iritare.
Mai mult, laptele este o sursă bună de vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi care se dovedește a avea proprietăți anti-îmbătrânire.
În cele din urmă, este o sursă bună de seleniu , un mineral demonstrat că susține o membrană sănătoasă a pielii. Poate chiar îmbunătăți simptomele psoriazisului ca pielea uscată.
Cu toate acestea, nivelurile de nutrienți din săpunul de lapte de capră depind în mare măsură de cantitatea de lapte adăugată în timpul producției. Mai mult, este dificil de știut cât de eficienți sunt acești nutrienți din cauza lipsei de cercetare.

3. Poate îmbunătăți pielea uscată
Pielea uscată – cunoscută sub denumirea de xeroză – este o afecțiune cauzată de nivelul scăzut al apei din piele.
În mod normal, bariera lipidică a pielii tale încetinește pierderea de umiditate. De aceea, nivelurile scăzute ale lipidelor pot duce la pierderea excesivă a umidității și la pielea uscată, iritată și strânsă.
Persoanele cu anumite afecțiuni ale pielii uscate, și anume psoriazisul și eczema, au adesea niveluri mai scăzute de lipide, cum ar fi colesterolul, ceramidele și acizii grași, în piele.
Pentru a îmbunătăți pielea uscată, bariera lipidică trebuie refăcută și rehidratată. Nivelul ridicat de colesterol și de acid gras din săpunul de lapte de capră poate înlocui grăsimile lipsă, oferind în același timp umiditate pentru a permite o mai bună retenție de apă.
În plus, utilizarea săpunurilor dure poate dezbrăca pielea de umiditatea sa naturală, ceea ce poate agrava pielea uscată. Folosind un săpun blând, bogat în grăsimi , precum săpunul de lapte de capră, poate sprijini și reface umiditatea pielii.
4. Exfoliant natural
Săpunul din lapte de capră conține compuși care vă pot exfolia pielea.
Acizii alfa-hidroxi (AHA) sunt folosiți pentru a trata o varietate de afecțiuni ale pielii, cum ar fi cicatricile, petele de vârstă și hiperpigmentarea, datorită capacității lor naturale de a se exfolia.
Acidul lactic, un AHA care se găsește în mod natural în săpunul de lapte de capră, s-a dovedit că îndepărtează ușor stratul superior al celulelor moarte ale pielii, permițând un ten mai tineresc.
Mai mult, acidul lactic este cunoscut ca unul dintre cele mai blânde AHA, ceea ce îl face o opțiune potrivită pentru cei cu pielea sensibilă.
Cu toate acestea, cantitatea de AHA din săpunul de lapte de capră rămâne necunoscută, ceea ce face dificil de știut cât de eficientă este exfolierea pielii. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări.
5. Susține un microbiom sănătos al pielii
Săpunul din lapte de capră poate susține un microbiom al pielii sănătos – colectarea de bacterii sănătoase pe suprafața pielii tale.
Datorită proprietăților sale blânde de eliminare a murdăriei, nu dezbrăcă lipidele naturale sau bacteriile sănătoase ale pielii tale. Menținerea microbiomului pielii tale îmbunătățește bariera împotriva agenților patogeni, prevenind potențialele afecțiuni ale pielii, cum ar fi acneea și eczema.
Mai mult, laptele de capră conține prebiotice precum Lactobacillus , care este responsabil de producerea acidului lactic. S-a dovedit că are efecte antiinflamatorii în organism, inclusiv în piele.
6. Poate preveni acneea
Datorită conținutului de acid lactic, săpunul de lapte de capră poate ajuta la controlul sau la prevenirea acneei .
Acidul lactic este un exfoliant natural care îndepărtează ușor celulele moarte ale pielii, ce ajută la prevenirea acneei, păstrând porii liberi de murdărie, ulei și exces de sebum.
Mai mult, săpunul din lapte de capră este blând și poate ajuta la menținerea umidității pielii. Spre deosebire de multe produse de curățare a feței care conțin ingrediente dure care pot usca pielea, ceea ce poate duce la producerea excesului de ulei și porii înfundați.
Deși promițător, tratamentul pentru acnee variază de la o persoană la alta. Prin urmare, consultați medicul dermatolog sau un alt profesionist din domeniul sănătății pentru a vă asigura că utilizați cel mai bun produs pentru pielea dvs.
Unde să găsești săpun cu lapte de capră
Deși săpunul cu lapte de capră câștigă popularitate, nu se găsește în toate magazinele sau supermarket-urile.
Majoritatea săpunului de lapte de capră este realizat manual de către proprietarii de întreprinderi mici, dar, de asemenea, comercianții cu amănuntul mai mari au câteva opțiuni disponibile.
În plus, puteți cumpăra online săpun de lapte de capră cu o căutare rapidă.
Mai puteți găsi acest săpun și la magazinele naturiste.
În cele din urmă, rețineți că, in cazul in care aveți sensibilități sau alergii ale pielii, alegeți un săpun cu lapte de capră fără parfumuri suplimentare – cum ar fi lavanda sau vanilie – deoarece acestea vă pot irita sau agrava simptomele.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.