Ulei de vitamina E pentru piele și păr – beneficii, mod de folosire si efecte secundare

0

Vitamina E este atât un nutrient, cât și un antioxidant cu un istoric de utilizare în dermatologie de peste 50 de ani. Cercetările științifice demonstrează că are beneficii pentru o serie de probleme comune ale pielii, inclusiv arsuri, cicatrici și răni.
Dacă te uiți la produsele de îngrijire a pielii pe care le deții în prezent, probabil că vei găsi vitamina E în multe dintre ele. Vitamina E este un ingredient predominant atât în ​​produsele cosmetice naturale, cât și în cele cumpărate din magazin, deoarece acționează ca un stabilizator natural și poate prelungi durata de valabilitate a produselor cosmetice.
Deci, pe lângă toate beneficiile generale ale vitaminei E pentru sănătate, există și câteva beneficii posibile ale uleiului de vitamina E pentru piele și chiar pentru păr.
Ce este vitamina E?
Vitamina E este un compus de grăsimi solubile care se găsește în principal în anumite uleiuri vegetale și, de asemenea, în frunzele legumelor verzi. Uleiul din germeni de grâu este un ulei vegetal care este deosebit de bogat în vitamina E.
Vitamina E este atât un nutrient, cât și un antioxidant. Ca antioxidant, protejează organismul de radicalii liberi care pot face ravagii asupra sănătății noastre, atât intern, cât și extern.
Există opt forme majore de vitamina E naturală: alfa-tocoferol, alfa-tocotrienol, beta-tocoferol, beta-tocotrienol, gamma-tocoferol, gamma-tocotrienol, delta-tocoferol și delta-tocotrienol. Alfa-tocoferolul este cea mai abundentă vitamina E din țesutul uman și este singura formă „recunoscută pentru a satisface cerințele umane”, ceea ce înseamnă că este forma utilizată pentru a inversa simptomele deficienței de vitamina E.
Fapte interesante:
Vitamina E a fost recunoscută pentru prima dată în 1922, dar nu a fost identificată chimic până în 1938.
Vitamina E se găsește în mod natural în plante și în frunzele legumelor verzi.
Vitamina E este atât un nutrient, cât și un antioxidant.
Germenii de grâu sunt o sursă deosebit de bogată de vitamina E, iar uleiul de germeni de grâu poate fi utilizat local.
Este o vitamina care este folosită comercial ca antioxidant pentru a împiedica grăsimile să devină râncezite, așa că se găsește adesea în uleiurile vegetale, precum și în produsele de înfrumusețare.
Vitamina E care provine din surse alimentare naturale este de obicei enumerată ca „d-alfa-tocoferol” pe ambalajele alimentare și pe etichetele suplimentelor.
Vitamina E este cel mai abundent antioxidant liposolubil găsit în pielea umană.
Pentru alfa-tocoferol, cantitățile variază de obicei între 100 și 1.000 de unități internaționale per porție.
Beneficii pentru piele și păr
Vitamina E, numită uneori și „vitamina pielii”, are proprietăți excelente antioxidante, antiinflamatorii și de vindecare a pielii, ceea ce o fac un remediu natural excelent pentru diferite probleme ale pielii și părului.
Beneficiile uleiului de vitamina E includ:
1. Asigura protecție pentru piele
Ca antioxidant, vitamina E este cunoscută că ajută la combaterea radicalilor liberi. Studiile indică faptul că, atunci când este utilizat local, poate acționa și ca un protector împotriva daunelor pielii cauzate de expunerea la soare.
Un studiu publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie a comparat efectele vitaminei C, ale vitaminei E și ale unei combinații a celor doi antioxidanți folosind un model animal. Cercetătorii au descoperit că o combinație de vitamine E și C topice a oferit o protecție UV superioară a pielii în comparație cu concentrația echivalentă de vitamina C topică sau vitamina E topică singură. Cu toate acestea, s-a demonstrat că atât vitamina E, cât și vitamina C oferă protecție împotriva soarelui. Dar atunci când sunt combinate, efectele au fost și mai mari.
Puteți căuta o protecție solară naturală, fără substanțe chimice, care conține antioxidanți precum vitamina E și C. Produse precum uleiul de vitamina E, crema de vitamina E sau unguentele cu vitamina E pot ajuta la procesul de vindecare a arsurilor solare.
2. Îmbunătățește pielea uscată și cuticulele
În general, uleiul de vitamina E este iubit pentru capacitatea sa de a îmbunătăți pielea uscată, descuamată. La fel ca uleiul de cocos, puteți folosi ulei de vitamina E pe cuticule și buze pentru a preveni și calma pielea crăpată.
3. Poate ajuta la cicatrici și arsuri
Una dintre multele utilizări ale uleiului de vitamina E este pentru cicatrici, inclusiv cicatrici de acnee. În timp ce cercetările au fost amestecate, mulți oameni apreciază utilitatea uleiului de vitamina E pentru cicatrici.
Un studiu clinic care a arătat rezultate pozitive a fost publicat în 2010 în Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery din Statele Unite. În acest studiu, subiecții copii care au suferit recent o intervenție chirurgicală fie li s-a aplicat vitamina E topică pe zona inciziei timp de cel puțin 15 zile de trei ori pe zi înainte de operație și timp de cel puțin 30 de zile după operație de două ori pe zi. Între timp, grupul de control a avut un unguent topic pe bază de vaselină aplicat la locul inciziei în același mod.
Nu au existat copii din grupul cu vitamina E care au dezvoltat cicatrici, dar în grupul de control, 6,5% au dezvoltat cicatrici după șase luni.
Într-un studiu pe animale din 2021, uleiul de germeni de grâu – încărcat cu vitamina E, complex B, scualenă și acizi grași nesaturați – a fost folosit local pentru a trata rănile. A indus vindecarea rănilor, inclusiv o reducere cu 90 la sută a dimensiunii rănilor în trei săptămâni.
4. Combate ridurile
Mulți oameni caută cele mai bune modalități naturale de a preveni ridurile și alte semne de îmbătrânire. Uleiul de vitamina E poate ajuta la îmbunătățirea liniilor fine și a ridurilor, oferind un impuls antioxidant care protejează de daunele solare și încurajează creșterea sănătoasă a celulelor noi ale pielii.
Când sunt utilizați atât intern, cât și extern, studiile indică faptul că antioxidanții pot lupta împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii pielii induse de UV, inclusiv ridurile și petele întunecate. Nu este surprinzător că multe dintre cele mai bune uleiuri anti-îmbătrânire, cum ar fi uleiul de jojoba, conțin în mod natural vitamina E.
Uleiul de vitamina E poate ajuta la scăderea uscăciunii pielii și, prin urmare, poate face semnele de îmbătrânire mai puțin vizibile. Pielea uscată accentuează liniile fine și ridurile, precum și lăsarea, creponarea și descuamarea pielii. Așadar, dacă poți aborda uscarea, atunci îți poți ajuta pielea să pară mai tânără.

5. Booster de păr
Puteți folosi ulei de vitamina E și pentru păr, mai ales când doriți să îmbunătățiți părul uscat și/sau scalpul uscat. Potrivit dr. Stafford R. Broumand, „Au existat unele studii care arată că uleiul de vitamina E poate crește circulația la nivelul scalpului. Acest flux de sânge crescut temporar în zonă ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății și a rezistenței foliculilor de păr. Uleiul de vitamina E poate ajuta, de asemenea, la hidratarea părului uscat și fragil.”
6. Poate ajuta la tratarea eczemei
Simptomele eczemei ​​pot include mâncărimi și piele inflamată, cu vezicule sau pete cu cruste care se pot deschide și devin solzoase. Cercetările au arătat că dozele mici de vitamina E administrate intern pot fi un tratament eficient pentru eczeme, fără efecte secundare.
Un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, a analizat efectele suplimentelor cu vitamina E (400 de unități internaționale pe zi) pe 70 de participanți cu dermatită atopică uşoară până la moderată – cunoscută mai frecvent sub numele de eczemă. În general, studiul concluzionează că vitamina E poate îmbunătăți simptomele și calitatea generală a vieții la persoanele care se luptă cu eczeme.
Din păcate, nu au existat multe cercetări cu privire la utilizarea locală a uleiului de vitamina E pentru ameliorarea eczemelor, dar poate crește eficacitatea cremelor hidratante topice.
Cum se utilizează
Când se utilizează vitamina E local, noaptea este momentul preferat, deoarece uleiul poate fi destul de gros și gras. Dacă utilizați ulei pur, este nevoie de doar câteva picături masate în zona de îngrijorare pentru a vedea efectele pozitive. Puneți puțin ulei de vitamina E pe față peste noapte deoarece vă poate face fața să pară foarte strălucitoare. Pentru zone precum cuticulele, puteți utiliza în orice moment al zilei.
Puteți perfora capsulele de vitamina E și puteți stoarce uleiul pur de vitamina E pe vârful degetelor pentru utilizare imediată sau într-un recipient mic pentru utilizare ulterioară. Folosirea capsulelor de ulei de vitamina E oferă o formă pură concentrată de vitamina E. Dacă aveți pielea sensibilă, puteți căuta un ulei de vitamina E care să includă și alte uleiuri naturale.
Pentru a utiliza ulei de vitamina E pentru probleme faciale (cum ar fi ridurile, acneea etc.) sau pentru orice parte a corpului, puteți folosi fie ulei de vitamina E, fie cremă cu vitamina E. De asemenea, poți încerca să adaugi câteva picături de ulei de vitamina E la una dintre loțiunile tale preferate pentru a crește puterea antioxidantă și hidratantă. O altă opțiune este utilizarea uleiului de germeni de grâu pentru păr și piele, deoarece este o sursă bogată de vitamina E.
Unii oameni spun că le place să folosească ulei de vitamina E pe gene pentru a promova creșterea; cu toate acestea, nu există dovezi științifice sau chiar multe mărturii calificate privind utilizarea vitaminei E pe gene.
Căutați un ulei natural de vitamina E, care va fi probabil etichetat drept „natural” sau d-alfa- tocoferol. Uleiul de vitamina E produs sintetic este all-rac-alfa-tocoferol, care este de obicei etichetat ca dl-alfa-tocoferol.
Uleiul de vitamina E trebuie păstrat întotdeauna într-un loc întunecat și răcoros.
Efecte secundare posibile și precauții
Puteți aplica ulei de vitamina E direct pe piele? Da, dar înainte de a utiliza uleiul de vitamina E, este întotdeauna înțelept să efectuați un test de plasture pentru a vă asigura că nu aveți o reacție nedorită la ulei.
Când vine vorba de cum să folosiți uleiul de vitamina E pe față, cel mai bine este să faceți acest lucru noaptea. Cu toate acestea, dacă aveți piele predispusă la acnee sau sensibilă, este posibil să descoperiți că uleiul de vitamina E nu este cea mai bună alegere pentru dvs., în special pentru față. Vestea bună este că, probabil, îl puteți folosi fără probleme în alte zone ale corpului, cum ar fi cuticulele sau părul.
Acetatul de tocoferil este o formă artificială de vitamina E. Acetatul de tocoferil este o formă potențial iritantă de vitamina E la care trebuie să fiți atenți în produsele cosmetice și pentru îngrijirea corpului.
Multe produse topice cu vitamina E, cum ar fi uleiul de vitamina E, pot conține ingrediente suplimentare și uneori discutabile. Citiți întotdeauna cu atenție etichetele și discutați cu dermatologul dumneavoastră dacă nu știți sigur care este cel mai bun produs cu vitamina E pentru dvs.
Atenție la faptul că uleiul de vitamina E, ca și alte uleiuri, poate păta lenjeria de pat sau hainele.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.