Obtinerea de stafide in casa este la indemana in orice anotimp, intrucat la supermarket se gasesc in permanenta struguri de masa crocanti “carnosi”, fara seminte si dulci/foarte dulci 19-20°Brix (190-200 g/l). Pe perioada verii, in sezon, putem utiliza strugurii apireni din gradina sau de la piata din soiurile (Perlette, Sultanina alba, Centenar Pietroasa, Kismis negru, Calina, Centennial Seedless, Kismis Moldavski, Supernova, etc.).
Dintr-un kg de struguri apireni putem obtine cca. 200 g stafide.
Pentru obtinerea stafidelor in casa putem utiliza un deshidrator casnic de fructe (la 70°C) sau cuptorul electric cu convectie de aer (funtia de convectie va fi activata pe toata durata uscarii, intrucat aceasta favorizeaza deshidratarea).
Etape de parcurs pentru obtinerea de stafide
1.Strugurele se spala bine sub jet de apa si se lasa la zvantat;
2.Boabele sunt separate cu grija de rahis (ciorcine), utilizam doar boabe perfect sanatoase (sa nu fie atacate de boli sau insecte, pielita sa nu fie crapata);
3.Preincalziti cuptorul la 110°C circa 15 minute, la aceasta temperatura sunt necesare cca. 4 ore pentru a obtine stafide. Utilizarea unui cuptor care nu este preincalzit va afecta calitatea stafidelor obtinute;
4.Utilizam o tava de copt peste care asezam o hartie pergament pentru copt, aceasta operatiune ajuta ca stafidele sa nu se lipeasca;
5.Asezam boabele de struguri in tava intr-un singur strat astfel incat acestea sa nu se atinga;
6.Tava se lasa la cuptor la 110°C + convectie de aer pornita cca. 4-5 ore sau pana ce boabele s-au transformat in stafide. Pe parcursul celor 5 ore vom întoarce boabele de 2-3 ori (pentru o deshidratare uniforma) scurgem sucul din tava daca este necesar si le supraveghem in permanenta, timpul variaza in functie de marimea boabelor ce trebuie deshidratate;
7.Se lasa tava cu stafide sa se raceasca circa o ora;
8.Stafidele se pastreaza intr-un recipient etans: borcan cu capac si garnitura, etc.
Pe parcursul procesului de deshidratare boabele pierd circa 80 % din greutate. Daca stafidele vor fi insuficient deshidratate exista riscul sa mucegaiasca in timp, iar daca stafidele sunt exagerat deshidratate acestea devin tari cu un gust neplacut.
Niciun comentariu