Măsline kalamata – sunt mai sănătoase si mai naturale decât măslinele negre

0

Măslinele Kalamata sunt un tip de măsline denumit dupa orașul Kalamata, Grecia, unde au fost crescute pentru prima data.
La fel ca majoritatea măslinelor, sunt bogate în antioxidanți și grăsimi sănătoase și au fost legate de multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva bolilor de inimă.
Origine și utilizări
Măslinele Kalamata sunt fructe ovale de culoare violet-închis, originare din regiunea Messinia din Grecia.
Sunt catalogate ca drupe, deoarece au o groapă centrală și pulpă cărnoasă. În ciuda culorii purpurii și a mărimii lor, sunt adesea clasificate ca măsline negre
În timp ce pot fi utilizate pentru producția de ulei , acestea sunt consumate mai ales sub formă de măsline. La fel ca majoritatea măslinelor, sunt în mod natural amare, motiv pentru care sunt de obicei procesate înainte de consum.
Practica de întărire în stil grecesc plasează măslinele direct în saramură sau apă sărată, unde sunt fermentate cu drojdii pentru a-și elimina parțial sau total compușii amari, îmbunătățind astfel gustul.
Profil nutritiv
Spre deosebire de majoritatea fructelor, măslinele kalamata sunt bogate în grăsimi și mai scăzute în carbohidrați.
O porție de 5 măsline kalamata (38 grame) oferă:
Calorii: 88
Carbohidrati: 5 grame
Fibră: 3 grame
Proteine: 5 grame
Grăsime: 6 grame
Sodiu: 53% din valoarea zilnică recomandata
În comparație cu alte fructe, sunt bogate în grăsimi. Aproximativ 75% din grăsimi sunt acizi grași monoinsaturați sănătoși pentru inimă, respectiv acid oleic – cel mai frecvent consumat, care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și la sprijinirea tratamentului cancerului.
În plus, măslinele de kalamata sunt o sursă bună de minerale precum fierul, calciul și cuprul, care vă pot reduce riscul de anemie, vă pot consolida oasele și, respectiv, îmbunătățiți funcția inimii.
De asemenea, furnizează vitaminele A și E. Solubile în grăsimi, Vitamina A este esențială pentru menținerea vederii sănătoase, în timp ce vitamina E este un antioxidant puternic care poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Merită să țineți cont de faptul că măslinele gata de consum au un conținut ridicat de sodiu , care rezultă în cea mai mare parte din procesul de fermentare.
Beneficii
Măslinele Kalamata au fost asociate cu o varietate de beneficii pentru sănătate datorită conținutului ridicat de compuși vegetali potențiali benefici.
Continut ridicat de antioxidanți
Măslinele Kalamata conțin o gamă largă de antioxidanți, care sunt molecule ce combat radicalii liberi din corpul tău și îți reduc riscul de boli cronice. Printre aceștia, se remarcă un grup de compuși vegetali numiți polifenoli.
Două tipuri principale de polifenoli găsiți în măsline sunt oleuropeina și hidroxiprosolul.
Oleuropeina reprezintă aproximativ 80% din conținutul fenolic total în măslinele crude – acesta este compusul responsabil pentru gustul lor amar. În timpul procesării, cea mai mare parte a oleuropeinei este degradată în hidroxiprosol și tirozol.
Atât oleuropeina cât și hidroxiprosolul posedă proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice care protejează împotriva bolilor de inimă și pot preveni deteriorarea ADN-ului indus de cancer.

Poate promova sănătatea inimii
Măslinele Kalamata sunt bogate în acizi grași monoinsaturați – anume acid oleic – care sunt legate de un risc mai mic de boli de inimă.
Cercetările sugerează că acidul oleic poate reduce inflamația asociată obezității. De asemenea, poate reduce ateroscleroza sau acumularea plăcii în vene, o afecțiune care poate duce la tensiune arterială ridicată și un risc crescut de accident vascular cerebral.
Mai mult, acidul oleic are o viteză rapidă de oxidare, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să fie păstrat ca grăsime și mai probabil să fie ars pentru energie în corpul tău.
Acestea fiind spuse, cercetările sugerează că conținutul de antioxidanți ai măslinelor poate avea o influență și mai puternică decât acizii grași monoinsaturați asupra sănătății inimii.
De exemplu, studiile arată că oleuropeina și hidroxiprosolul oferă efecte de scădere a colesterolului și a tensiunii arteriale.
De asemenea, inhibă oxidarea colesterolului LDL (rău), un proces asociat cu acumularea plăcii.
Ofera proprietăți de combatere a cancerului
Acidul oleic și antioxidanții din măslinele kalamata pot proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.
Studiile efectuate pe epruvete sugerează că acidul oleic poate scădea expresia genei receptorului 2 (HER2) al factorului de creștere al epidermului uman, care poate transforma o celulă sănătoasă într-o celulă tumorală. Astfel, poate juca un rol în reglarea progresiei cancerului.
În mod similar, oleuropeina și hidroxiprosolul au demonstrat activități antitumoare care blochează creșterea și răspândirea celulelor canceroase, precum promovează si moartea acestora.
Studiile efectuate pe animale sugerează că ambii tipuri de antioxidanți pot avea un efect preventiv asupra cancerului de piele, sân, colon și pulmonar, printre alte tipuri de cancer.
Mai mult, un studiu pe epruvetă a stabilit că oleuropeina poate scădea efectul toxic pe care doxorubicina medicamentului anticancer îl are asupra celulelor sănătoase – fără ca acesta să-și piardă efectul de combatere a cancerului.
Protejeaza celulele nervoase de deteriorare
Multe boli neurodegenerative care determină deteriorarea celulelor creierului, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer , rezultă din efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
Având în vedere că antioxidanții combat radicalii liberi pentru a-și neutraliza efectele nocive, măslinele bogate în antioxidanți pot ajuta la protejarea împotriva acestor afecțiuni.
Studiile efectuate pe epruvete și pe animale au descoperit că polifenolul oleuropeină este un neuroprotector important, deoarece poate proteja împotriva pierderilor de celule cerebrale asociate cu boala Parkinson și agregarea plăcii de amiloză inferioară legată de boala Alzheimer.
Alte beneficii potențiale
Datorită conținutului lor de antioxidanți, măslinele kalamata pot oferi alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi:
Efecte antimicrobiene și antivirale. Oleuropeina are proprietăți antimicrobiene și antivirale și poate lupta cu anumite bacterii și virusuri, inclusiv herpes și rotavirus.
Îmbunătățirea sănătății pielii. Oleuropeina se poate proteja împotriva afectării pielii de razele ultraviolete B (UVB).
În prezent, niciun studiu nu a evaluat direct efectele consumului de măsline kalamate asupra sănătății inimii, cancerului și bolilor neurodegenerative. Astfel, sunt necesare cercetări suplimentare pentru validarea acestor efecte.
Siguranță și precauții
Măslinele Kalamata sunt supuse unui proces de întărire pentru a-și îmbunătăți gustul.
Aceasta include scufundarea lor în saramură sau apă sărată, ceea ce crește conținutul de sodiu. Aportul ridicat de sodiu este un factor de risc pentru hipertensiunea arterială.
Ca atare, ar trebui să vă moderați aportul sau să optați pentru alternative cu sare redusă.
Cum să le adăugați la dieta dumneavoastră.
Măslinele Kalamata au o aromă puternică, tangibilă, care poate îmbunătăți multe dintre rețetele preferate.
Iată câteva idei despre cum să le adăugați la dieta dvs.:
Amestecați-le cu roșii tăiate cubulețe, castraveți și brânză feta pentru o salată în stil mediteranean.
Adăugați-le ca un topping pe pizza, salată sau paste.
Îndepărtați samburii înainte de a utiliza un procesor de alimente pentru a le amesteca cu capere, ulei de măsline, oțet de vin roșu, usturoi și suc de lămâie pentru o tapenadă de casă.
Le toci și le amesteci cu uleiul de măsline, oțetul de cidru de mere, zeama de lămâie și usturoiul zdrobit pentru un pansament de salată kalamata.
Feliați-le sau tăiați-le și adăugați-le în aluat pentru o pâine de măsline de casă.

Niciun comentariu

Nu ratați!