Dacă adori perele de toamnă, nu ezita să le conservi aroma și pentru mai târziu, transformându-le în gem dulceață, compot sau diferite băuturi. Descoperă o rețetă simplă și ușoară de lichior de pere.
Cu cât perele sunt mai coapte și mai parfumate, cu atât lichiorul va fi mai delicios.
Este rețeta unei băuturi fine și aromate, ideală pentru sezonul rece sau pentru a fi savurată cu diferite ocazii festive. Gustul dulce și parfumat al perelor, combinat cu alcoolul și condimentele, oferă o băutură sofisticată și plăcută.
Lichiorul de pere este perfect pentru a fi servit rece, alături de prăjituri sau alte dulciuri. Aroma delicată a perelor se îmbină minunat cu notele calde de scorțișoară și vanilie. Pentru că este sezonul gutuilor, îți recomandăm să prepari și rețeta de lichior de gutui.
Mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare al lichiorului de pere.
Lichior de pere – Ingrediente
– 1 kg de pere bine coapte
– 500 g zahăr
– 750 ml vodcă sau alcool de 40-45%
– 1 baton de scorțișoară (opțional)
– 4 cuișoare (opțional)
– 1 păstaie de vanilie sau esență de vanilie (opțional)
– 250 ml apă.
Rețeta lichiorului de pere – Mod de preparare
Începe cu pregătirea perelor, pasul de la prepararea rețetei cel mai anevoios și care necesită mai mult timp.
Spală perele, șterge-le cu prosoape de hârtie, apoi secționează-le în jumătăți pentru a înlătura cotoarele și căsuța semințelor. Nu este necesar să cureți coaja perelor, doar dacă este deteriorată. Apoi, taie jumătățile de pere în bucăți cât mai mici.
Descoperă și o rețetă de nectar de pere. Este rețeta unei băuturi răcoritoare, plină de savoare și vitamine, cu o consistență cremoasă.
Cum prepari lichior de pere
Într-o cratiță așezată pe flacăra aragazului, topește zahărul până când devine auriu. Apoi adaugă 250 ml de apă fierbinte, cu mare atenție pentru a evita accidentele.
Lasă siropul de zahăr ars să fiarbă la foc mic până când tot zahărul se dizolvă complet și rezultă un sirop fluid și frumos colorat. Caramelizarea zahărului este opțională, însă va oferi un plus de aromă lichiorului, dar și o culoare mai intensă.
Spală un borcan mare de sticlă cu capac în dotare și sterilizează-l împreună cu capacul. Apoi adaugă bucățile de pere în el, iar peste acestea presară condimentele (scorțișoară, cuișoare, vanilie). Toarnă peste acestea siropul de zahăr și vodca sau alcoolul preferat. Agită ușor borcanul și asigură-te că perele sunt complet acoperite de lichid.
Închide borcanul ermetic și lasă-l să stea la macerat timp de 4-6 săptămâni într-un loc răcoros și întunecat. Agită borcanul la fiecare câteva zile pentru a asigura o distribuție uniformă a aromelor.
După ce expiră perioada de macerare, strecoară lichidul folosind o strecurătoare fină sau tifon curat pentru a separa fructele și condimentele de lichior.
Toarnă lichiorul în sticle sterilizate și închide-le ermetic cu capacele din dotare. Poți lăsa lichiorul să se matureze încă 1-2 luni pentru a-și îmbunătăți aroma, dar poate fi consumat și imediat.
Dacă vrei să obții un lichior de pere mai dulce, poți ajusta cantitatea de zahăr după gust. De asemenea, poți opta pentru condimentele preferate. Poți păstra fructele rămase pentru a le servi alături de lichior. Le folosi și în rețete de deserturi precum un delicios și aromat chec cu pere.
Niciun comentariu