Nu există gospodărie din România care să nu aibă în cămară borcane cu murături, așa că venim și noi cu câteva idei pentru dumneavoastră:
Conopidă murată cu ardei gras
Ingrediente:
– 2 kg de conopidă
– 1 kg ardei gras roșu
– 1 hrean
– 1 mănunchi de mărar uscat
– 1 mănunchi de frunze de țelină
– 2 plicuri de mirodenii pentru murături
– 300 g zahăr
– 600 ml oțet de vin de 9 grade
– apă
Mod de preparare:
– Se curăță și se spală conopida și se desface în buchețele.
– Se spală și se îndepărtează cotorul și semințele ardeilor și se taie în jumătăți.
– Se pregătesc borcanele și se adaugă câte o crenguță de mărar, una de țelina și fâșii de hrean, pe fundul fiecăruia.
– Se așază ardeii și conopida până se umplu borcanele.
– Deasupra se pune din nou hrean, mărar și țelină. Se pregătește lichidul conform instrucțiunilor de pe plicuri și se toarnă peste legume. Se pun capacele și se depozitează în cămară.
Castraveți bulgărești
Ingrediente:
– 8-10 castraveți sau mai mulți, depinde ce cantitate vreți să puneți la borcane
– 70 ml oțet
– 3 linguri zahăr
– sare grunjoasă
– 10 boabe de piper
– 10 boabe de muștar
– foi de dafin
– câteva rondele de ceapă
– 100 ml apă
Mod de preparare:
– Ingredientele se multiplă în funcție de numărul de castraveți aleși pentru murat.
– Pentru că am avut grijă să sterilizăm borcanele și capacele înainte, tot ce trebuie să facem acum este să spălăm castraveții.
– Ceapa se taie solzișori, moment în care se poate trece la punerea ingredientelor în borcane.
– În fiecare borcan se pun castraveți, ceapă, o frunză de dafin, boabe de piper și de muștar.
– Deasupra castraveților se presară puțin zahăr și sare pentru ca aceștia să devină dulci-acrișori.
– Se adaugă oțelul, iar apoi se umple restul de borcan cu apă.
– Fiecare borcan în parte trebuie să se agite pentru a se dizolva bine zahărul și sarea.
– Borcanele cu castraveți se pun la fiert, la bain marie, timp de 20-30 de minute.
– Sfat: apa în care fierb borcanele trebuie să ajungă până la gura recipientului
– Borcanele se scot din apă până castraveții încep ușor să-și schimbe culoarea.
– Borcanele se lasă acoperite pe o suprafață plană pentru a se răcori complet.
– Se depozitează în cămară când sunt răcite de tot.
Despre beneficiile castraveților murați.
Gogoșari la oțet
Ingrediente:
– 2 kg de gogoşari cântăriţi după ce au fost curăţaţi
– 350 ml oţet de 9 grade
– 1000 ml de apă
– 30 g (1 lingură) de sare grunjoasă neiodată
– 180 g (6 linguri) de zahăr
– 1 rădăcină de hrean
– 3-4 foi de dafin
– boabe de piper
– boabe de muştar
Mod de preparare:
– Pune în borcane foi de dafin, boabe de piper și de muștar și câteva fâșii de hrean. Hreanul are rolul de a menține gogoșarii tari și crocanți, dar și pentru a le aduce un plus de gust, având o aromă mai piperată. Dacă nu vă place, rezumați-vă doar la câteva fâșii.
– Spală gogoșarii înainte, taie-i în sferturi și îndepărtează cotoarele. Lasă-i la scurs.
– Pune la fiert oțetul împreună cu apa, sarea, zahărul și condimentele, iar când lichidul ajunge la fierbere pune gogoșarii și lasă-i 4-5 minute să dea în clocot până se înmoaie puțin.
– Dacă nu încap toți odată, repetă operațiunea până îi opărești pe toți. Așează cu grijă gogoșarii în borcane, dar totuși să stea lejer, ca să aibă loc oțetul printre ei.
– Lasă compoziția lichidă să se răcească, ulterior pune-o peste legume. Lasă borcanele la rece și depozitează-i în cămară.
– Gogoșarii vor fi murați în decursul a 10-14 zile, depinde și de temperatura în care îi țineți.
– Este foarte important ca borcanele și capacele să fie sterilizate în prealabil la cuptor preț de 15 minute, la 150 de grade Celsius!
Castraveți în saramură
Ingrediente:
– 3 kg castraveți
– 4 crenguțe de mărar uscat
– câteva frunze de vișin
– 2 linguri de boabe de muștar
– 1 lingură boabe de piper
– 3-4 rădăcini de hrean
– o căpățână de usturoi
– 2-3 foi de dafin
– 3 linguri de sare grunjoasă
– 3 litri de apă
Mod de preparare:
– Se sterilizează borcanele.
– Se spală şi se aleg castraveții. Se dau la o parte cei moi sau loviți.
– Se amestecă 3 litri de apă cu 3 linguri rase de sare şi se pun la fiert. Se ia amestecul de pe foc şi se lasă să se răcească 10-15 minute.
– Pe fundul borcanului se pun cățeii de usturoi curăţaţi şi crenguțele de mărar.
– Se așează castraveții şi printre ei se pun tulpini de hrean curățate şi tăiate în jumătăți sau sferturi.
– Se intercalează printre castraveți frunze de vișin şi de dafin. Apoi se adăugă boabele de muștar şi de piper.
– La sfârșit se toarnă saramura fierbinte peste castraveți. Se închide borcanul cu capac şi se lasă cu capacul în jos 10-15 minute.
– Se acoperă cu pături până a doua zi. Apoi se depozitează borcanele în loc uscat, răcoros şi întunecat.
Niciun comentariu