4 rețete de murături extraordinar de gustoase dar și benefice pentru sănătate

0

Nu există gospodărie din România care să nu aibă în cămară borcane cu murături, așa că venim și noi cu câteva idei pentru dumneavoastră:
👉 Conopidă murată cu ardei gras
✔️ Ingrediente:
– 2 kg de conopidă
– 1 kg ardei gras roșu
– 1 hrean
– 1 mănunchi de mărar uscat
– 1 mănunchi de frunze de țelină
– 2 plicuri de mirodenii pentru murături
– 300 g zahăr
– 600 ml oțet de vin de 9 grade
– apă
✔️ Mod de preparare:
– Se curăță și se spală conopida și se desface în buchețele.
– Se spală și se îndepărtează cotorul și semințele ardeilor și se taie în jumătăți.
– Se pregătesc borcanele și se adaugă câte o crenguță de mărar, una de țelina și fâșii de hrean, pe fundul fiecăruia.
– Se așază ardeii și conopida până se umplu borcanele.
– Deasupra se pune din nou hrean, mărar și țelină. Se pregătește lichidul conform instrucțiunilor de pe plicuri și se toarnă peste legume. Se pun capacele și se depozitează în cămară.
👉 Castraveți bulgărești
✔️ Ingrediente:
– 8-10 castraveți sau mai mulți, depinde ce cantitate vreți să puneți la borcane
– 70 ml oțet
– 3 linguri zahăr
– sare grunjoasă
– 10 boabe de piper
– 10 boabe de muștar
– foi de dafin
– câteva rondele de ceapă
– 100 ml apă
✔️ Mod de preparare:
– Ingredientele se multiplă în funcție de numărul de castraveți aleși pentru murat.
– Pentru că am avut grijă să sterilizăm borcanele și capacele înainte, tot ce trebuie să facem acum este să spălăm castraveții.
– Ceapa se taie solzișori, moment în care se poate trece la punerea ingredientelor în borcane.
– În fiecare borcan se pun castraveți, ceapă, o frunză de dafin, boabe de piper și de muștar.
– Deasupra castraveților se presară puțin zahăr și sare pentru ca aceștia să devină dulci-acrișori.
– Se adaugă oțelul, iar apoi se umple restul de borcan cu apă.
– Fiecare borcan în parte trebuie să se agite pentru a se dizolva bine zahărul și sarea.
– Borcanele cu castraveți se pun la fiert, la bain marie, timp de 20-30 de minute.
– Sfat: apa în care fierb borcanele trebuie să ajungă până la gura recipientului
– Borcanele se scot din apă până castraveții încep ușor să-și schimbe culoarea.
– Borcanele se lasă acoperite pe o suprafață plană pentru a se răcori complet.
– Se depozitează în cămară când sunt răcite de tot.
📌 Despre beneficiile castraveților murați.

👉 Gogoșari la oțet
✔️ Ingrediente:
– 2 kg de gogoşari cântăriţi după ce au fost curăţaţi
– 350 ml oţet de 9 grade
– 1000 ml de apă
– 30 g (1 lingură) de sare grunjoasă neiodată
– 180 g (6 linguri) de zahăr
– 1 rădăcină de hrean
– 3-4 foi de dafin
– boabe de piper
– boabe de muştar
✔️ Mod de preparare:
– Pune în borcane foi de dafin, boabe de piper și de muștar și câteva fâșii de hrean. Hreanul are rolul de a menține gogoșarii tari și crocanți, dar și pentru a le aduce un plus de gust, având o aromă mai piperată. Dacă nu vă place, rezumați-vă doar la câteva fâșii.
– Spală gogoșarii înainte, taie-i în sferturi și îndepărtează cotoarele. Lasă-i la scurs.
– Pune la fiert oțetul împreună cu apa, sarea, zahărul și condimentele, iar când lichidul ajunge la fierbere pune gogoșarii și lasă-i 4-5 minute să dea în clocot până se înmoaie puțin.
– Dacă nu încap toți odată, repetă operațiunea până îi opărești pe toți. Așează cu grijă gogoșarii în borcane, dar totuși să stea lejer, ca să aibă loc oțetul printre ei.
– Lasă compoziția lichidă să se răcească, ulterior pune-o peste legume. Lasă borcanele la rece și depozitează-i în cămară.
– Gogoșarii vor fi murați în decursul a 10-14 zile, depinde și de temperatura în care îi țineți.
– Este foarte important ca borcanele și capacele să fie sterilizate în prealabil la cuptor preț de 15 minute, la 150 de grade Celsius!
👉 Castraveți în saramură
✔️ Ingrediente:
– 3 kg castraveți
– 4 crenguțe de mărar uscat
– câteva frunze de vișin
– 2 linguri de boabe de muștar
– 1 lingură boabe de piper
– 3-4 rădăcini de hrean
– o căpățână de usturoi
– 2-3 foi de dafin
– 3 linguri de sare grunjoasă
– 3 litri de apă
✔️ Mod de preparare:
– Se sterilizează borcanele.
– Se spală şi se aleg castraveții. Se dau la o parte cei moi sau loviți.
– Se amestecă 3 litri de apă cu 3 linguri rase de sare şi se pun la fiert. Se ia amestecul de pe foc şi se lasă să se răcească 10-15 minute.
– Pe fundul borcanului se pun cățeii de usturoi curăţaţi şi crenguțele de mărar.
– Se așează castraveții şi printre ei se pun tulpini de hrean curățate şi tăiate în jumătăți sau sferturi.
– Se intercalează printre castraveți frunze de vișin şi de dafin. Apoi se adăugă boabele de muștar şi de piper.
– La sfârșit se toarnă saramura fierbinte peste castraveți. Se închide borcanul cu capac şi se lasă cu capacul în jos 10-15 minute.
– Se acoperă cu pături până a doua zi. Apoi se depozitează borcanele în loc uscat, răcoros şi întunecat.

Niciun comentariu

Nu ratați!