Utilizările terapeutice ale cartofului datează de cel puțin 2000 de ani. Îl găsim în medicina europeană tradițională folosit ca remediu pentru tratarea unei game variate de afecțiuni interne și externe.
Cartoful are proprietăți diuretice, remineralizante, tonice, antiseptice și cicatrizante asupra mucoasei gastrice. Însă cel mai des este utilizat sub formă de compresă sau cataplasmă.
Cataplasme cu Cartofi
Acest leac simplu și aparent nesemnificativ poate ajuta la remedierea multor probleme cu care ne confruntăm mai ales în sezonul rece: tuse, dureri în gât, dureri de cap, sinuzite frontale și maxilare, dureri reumatice și nevralgii. Sunt utile inclusiv în furuncule și infecții ale pielii.
Cataplasmele cresc aprovizionarea cu sânge a zonei afectate, trag afară toxinele și infecția și accelerează procesul de vindecare. Au efect relaxant asupra mușchilor tensionați și calmează țesuturile inflamate.
Cataplasmele se prepară foarte ușor. Se spală 3 cartofi și se dau pe răzătoarea mare, cu tot cu coajă. Se pune răzătura pe o bucată de tifon gros, pe o pânză sau pe un șervețel gros de hârtie. Se întinde pe toată suprafața și se acoperă cu o altă bucată de tifon/pânză sau șervețel.
Se aplică pe regiunea afectată, iar deasupra se pune o folie de plastic și se bandajează.
În sinuzite, cataplasma se aplică pe toată suprafața dureroasă. În cazul migrenelor, aceasta se aplică doar pe tâmple. Se lasă să acționeze 2-6 ore, sau de seara până dimineața.
În durerile reumatice, dureri de ureche, tuse seacă sau contracții musculare, sunt indicate cataplasmele fierbinți. În acest caz, cartofii se spală și se fierb în coajă. Apoi se zdrobesc și se învelesc într-o pânză de bumbac sau într-o bucată de tifon. Se lasă să acționeze pe locul afectat până când cartofii se răcesc.
Călugării folosesc compresele cu cartofi cruzi și pentru insolații, inflamații ale pleoapelor sau arsuri ale pielii.
Cartofii se spală bine, se taie felii sau se rad și se aplică direct pe piele. Se lasă 1 oră, apoi se aplică o altă compresă, care se mai lasă încă o oră și jumătate.
După îndepărtarea compresei, cartofii trebuie să aibă o culoare neagră-violetă. Această nuanță arată faptul că „și-au făcut treaba”.
Niciun comentariu