Dezechilibru hormonal – cele mai eficiente remedii naturiste și simptomele la care trebuie sa fim atenți

0

Hormonii – cum ar fi estrogenul, testosteronul, adrenalina si insulina – sunt mesageri chimici extrem de importanti care afecteaza multe aspecte ale sanatatii generale. Hormonii sunt secretati de diferite glande si organe, inclusiv tiroida, hipofiza, ovare, testicule si pancreas. Intregul sistem endocrin functioneaza impreuna pentru a controla nivelul hormonilor care circula in corp, iar daca unul sau mai multi este chiar usor dezechilibrat, acesta poate cauza progleme de sanatate.
Semnele si simptomele dezechilibrelor hormonale:
– infertilitate si perioade menstruale neregulate
– crestere sau scadere in greutate
– depresie si anxietate
– oboseala
– insomnie
– libidou scazut
– modificari ale apetitului
– probleme digestive
– caderea parului
Tratamentele conventionale pentru dezechilibrele hormonale includ de obicei pilule, injectii cu insulina si alte genuri de medicamente. Acestea, uneori doar mascheaza simptomele pacientului, dar nu le rezolva si au efecte secundare.
Vestea buna este ca exista modalitati de a echilibra hormonii in mod natural.
Pasul 1: Alimentatie sanatoasa
Consumul unei varietati de alimente bogate in acizi grasi este cheia pentru controlul hormonilor. Organismul are nevoie de diferite tipuri de grasimi pentru a crea hormoni, inclusiv grasimi saturate si colesterol. Nu numai ca aceste grasimi esentiale sunt blocurile fundamentale ale productiei de hormoni, dar pastreaza nivelurile inflamatorii scazute, stimuleaza metabolismul si promoveaza scaderea in greutate. Grasimile sanatoase au efectul opus al carbohidratilor rafinati, care duc la inflamatie si pot sa va dezechilibreze nivelul hormonal.
Cele 3 surse preferate de grasimi sanatoase includ: ulei de nuca de cocos, avocado si somon salbatic.
Iata o regula de baza: eliminati uleiurile bogate in grasimi omega-6 (floarea soarelui, porumb, canola, soia si arahide) si incercati surse bogate in omega-3 naturale (peste salbatic, seminte de chia, nuci si produse animale hranite cu iarba).
Pasul 2: Consumati ierburi adaptogene
Plantele adaptogene sunt o clasa unica de plante care promoveaza echilibrul hormonal si protejeaza organismul de o mare varietate de boli, inclusiv cele cauzate de stresul in exces. In plus fata de stimularea functiei imune si de combaterea stresului, cercetarile arata ca diversi adaptogeni – ginseng, busuioc, radacina de astragalus, radacina de lemn dulce, ciuperci, rhodiola – mai pot:
– imbunatatesc functia tiroidiana
– reduce anxietatea si depresia
– reduce degenerarea celulelor cerebrale
– stabilizeaza nivelurile de zahar din sange si de insulina
Pasul 3: Eliminati dezechilibrele emotionale
Potrivit medicinii traditionale chineze, emotiile au un impact direct asupra sanatatii, factori care contribuie la dezechilibrele hormonale. Sentimentele ca frica afecteaza organele reproductive, rinichi si suprarenale, care afecteaza nivelurile de cortizol. Acest lucru poate duce la afectiuni grave precum infertilitate. Emotiile de frustrare, nerabdare si ne-iertare afecteaza ficatul. Emotiile de ingrijorare si de anxietate pot cauza probleme cu nivelul de insulina, care poate afecta mai multi hormoni.

O componenta majora a echilibrarii hormonale se adreseaza in mod natural oricaror dezechilibre emotionale cu care va confruntati. Puteti face acest lucru prin reducerea nivelurilor de stres, reflectie personala si acordarea timpului personal. Practicarea meditatiei sau a rugaciunii de vindecare poate fi extrem de benefica si poate exercita exercitii de respiratie profunda, petrecand timul in aer liber si exersand asta in fiecare zi.
Medicamentele traditionale chinezesti, cum ar fi acupuntura si masajul, pot contribui, de asemenea, la imbunatatirea echilibrului hormonal, combaterea stresului si imbunatatirea fluxului sanguin.
Emotiile si hormonii sunt conectati, astfel incat, daca sunteti stresat, suparat, agitat sau chiar fricos, intelegeti ca acest lucru afecteaza echilibrul hormonal si poate duce la probleme de sanatate chiar mai mari. Continuati sa va ocupati de echilibrul emotional facandu-l parte din rutina zilnica.
Pasul 4: Utilizati uleiuri esentiale
Pentru a va echilibra in mod natural hormonii, este important sa eliminati toxinele prin evitarea produselor conventionale de ingrijire a corpului care contin substante chimice potential periculoase (parabeni, propilen glicol, laurisulfat de sodiu, etc). O alternativa mai buna este utilizarea produselor naturale fabricate cu ingrediente precum uleiuri esentiale, ulei de cocos, unt de shea sau de ricin.
Uleiurile esentiale recomandate pentru echilibrarea hormonala sunt de salvie, fenicul, lavanda, lemn de santal si cimbru.
Pasul 5: Supliment pentru a completa golurile nutritionale
Vitamina D actioneaza aproapte ca un hormon din interiorul corpului si are implicatii importante pentru mentinerea nivelurilor inflamatorii scazute. Acesta este motivul pentru care oamenii care locuiesc in zone intunecate sufera adesea de depresie sezoniera si de alte probleme de sanatate, cu exceptia cazului in care acestea se completeaza cu supliment de vitamina D.
Pasul 6: Administrarea medicamentelor
Esti constient de efectele secundare ale medicamentelor tale? Unele pot intrerupe echilibrul hormonal, ducand la efecte secundare cum ar fi oboseala, modificari ale apetitului, modificarea somnului, libidou scazut, tristete si chiar depresie. Unele medicamente care va pot afecta echilibrul hormonal includ corticosteroizi, stimulente, statine, agonisti ai dopaminei, rexinoide si glucocorticoizi. Feriti-va de aceste medicamente, discutati cu medicul si cautati alternative.
Pasul 7: Dormiti mai mult
Daca nu dormi 7-8 ore in fiecare noapte nu este bine. O lipsa de somn sau tulburarea ritmului circadian poate fi una dintre cele mai grave obiceiuri care contribuie la un dezechilibru hormonal.

Niciun comentariu

Nu ratați!