6 remedii eficiente pentru a trata dezechilibrul hormonal

0

Hormonii sunt mesagerii chimici din corpul dumneavoastră care sunt responsabili pentru mai multe funcții ale corpului. Dar când nivelul unui hormon este prea mic sau prea mare, poate duce la mai multe modificări în corpul tău, cum ar fi creșterea în greutate sau acneea. Deși este o problemă frecvent întâlnită la femei, există modalități naturale de a trata dezechilibrul hormonal fără a provoca neplăceri. În acest articol, explorăm semnele și simptomele dezechilibrului hormonal, cauzele acestuia și câteva remedii naturale pe care le poți încerca acasă.
👉 Ce este dezechilibrul hormonal?
Hormonii sunt mesagerii chimici ai corpului care sunt responsabili pentru controlul multor procese majore, cum ar fi metabolismul și reproducerea. Sunt produși de glandele endocrine. Cele trei categorii majore sunt tiroida, suprarenalii și hormonii sexuali și toți lucrează împreună. Atunci când una dintre aceste glande produce prea mulți sau prea puțini hormoni, duce la un dezechilibru hormonal în organism, deoarece celelalte glande trebuie să echivaleze nivelul, punându-le sub presiune și poate duce la un dezechilibru mai mare.
Mai jos sunt prezentate diferite moduri prin care puteți trata dezechilibrul hormonal în mod natural.
👉 Cum să tratezi dezechilibrul hormonal în mod natural
1. Urmați o dietă sănătoasă, inclusiv ierburi și suplimente alimentare
Puteți include următoarele alimente, ierburi și suplimente în dieta dvs. zilnică pentru a combate dezechilibrul hormonal.
A. Ulei de cocos
Uleiul de nucă de cocos conține acizi grași cu lanț mediu care sunt extrem de benefici pentru sănătatea ta și oferă elemente de bază pentru hormoni. Acești acizi grași ajută la reducerea inflamației din corpul tău care ar fi putut apărea din cauza dezechilibrului hormonal.
Uleiul de nucă de cocos este excelent pentru sănătatea ta generală, deoarece te ajută să pierzi în greutate, stimulând metabolismul și reduce stresul și anxietatea.
✔️ Vei avea nevoie de:
1-2 linguri ulei de cocos 100% virgin
✔️ Ce trebuie să faci:
– Consumați una – două linguri de ulei de cocos 100% virgin de 2-3 ori pe zi.
– Puteți fie să-l folosiți în sosurile de salată și în smoothie-uri, fie să înlocuiți uleiul de gătit cu el.
B. Avocado
Avocado este o sursă bogată de acizi grași mononesaturați, polinesaturați și saturati. Acești acizi grași au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la tratarea dezechilibrului hormonal. Consumul regulat de avocado promovează sănătatea inimii și asigură un aport adecvat de fibre și nutrienți necesari pentru o sănătate bună. De asemenea, poate ajuta la reducerea creșterii în greutate din cauza dezechilibrului hormonal.
C. Ashwagandha
Ashwagandha este una dintre cele mai importante plante adaptogene care vă poate ajuta să faceți față dezechilibrului hormonal. Ajută la ameliorarea stresului și a anxietății – care sunt cauzele principale ale dezechilibrului hormonal.
Ashwagandha tratează dezechilibrul hormonilor tiroidieni prin stimularea activității hormonilor tiroidieni.
Puteți bea ceai sau lua suplimente din aceasta plantă.
D. Iaurt
Iaurtul este o sursă bogată de probiotice care vă pot ajuta la repararea mucoasei intestinale și la echilibrarea hormonilor. Probioticele sunt bacterii sănătoase de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a funcționa corect. O deficiență a acestor bacterii poate duce la probleme de digestie, inflamație și la dezechilibru hormonal.
Consumați 200 grame de iaurt de 2 ori pe zi.
E. Acizi grași omega-3
Natura antiinflamatoare a acizilor grași omega-3 poate face minuni în menținerea echilibrului nivelului hormonal. Acești acizi grași nu numai că reduc inflamația cauzată de dezechilibrul hormonal, dar ajută și la atenuarea stresului și a anxietății.
Puteți consuma pește gras precum somonul și sardinele sau puteți lua suplimente alimentare.
F. Vitamina D
Vitamina D este un alt nutrient important care acționează de fapt ca un hormon în corpul tău. Nu numai că reduce inflamația și echilibrează hormonii, ci și îmbunătățește imunitatea generală.
Puteți lua suplimente de vitamina D sau puteți sta 30 de minute la soare pe zi. De asemenea, puteți consuma ulei de ficat de cod sau alimente precum ouă, pește, ciuperci etc.
G. Vitamina C
Vitamina C este excelentă pentru susținerea sănătății suprarenale și, prin urmare, este o modalitate excelentă de a vă regla hormonii.
❗️Prudență
Consultați un medic nutriționist înainte de a lua suplimente nutritive suplimentare.
2. Folosiți uleiuri esențiale
Folosirea uleiurilor esențiale pentru un masaj rapid sau difuzarea lor în mediul înconjurător este o altă modalitate excelentă de a trata un dezechilibru hormonal. Dacă nu observați o îmbunătățire în 3-4 săptămâni, întrerupeți și încercați un alt ulei esențial, dar nu folosiți prea multe deodată și nu le folosiți la infinit.
Notă: aceste uleiuri singure nu pot da rezultate eficiente. Alături de acestea, trebuie să menții un stil de viață sănătos pentru rezultate benefice.
A. Ulei de salvie
Uleiul de salvie conține fitoestrogeni care pot ajuta la echilibrarea hormonilor precum estrogenul. De asemenea, poate ajuta la reglarea ciclului menstrual și poate combate anxietatea și depresia.
✔️ Vei avea nevoie
– 3-5 picături de ulei de salvie
– 10 picături de ulei de cocos
✔️ Ce trebuie să faci
– Adăugați câteva picături de ulei de salvie într-un difuzor și lăsați-l să se difuzeze în cameră.
– De asemenea, puteți amesteca uleiul de salvie cu ulei de nucă de cocos și îl puteți masa ușor pe stomac, în spatele gâtului și pe tălpile picioarelor.
✔️ Cât de des
Trebuie să faceți acest lucru zilnic până când vedeți o îmbunătățire a stării dumneavoastră.

B. Ulei de fenicul
Un intestin sănătos este foarte important pentru funcționarea sănătoasă a glandelor hormonale. Utilizarea regulată a uleiului de fenicul vă poate îmbunătăți sănătatea și digestia intestinală și poate reduce inflamația din intestin. Aceasta, la rândul său, ajută la tratarea dezechilibrului hormonal.
✔️ Vei avea nevoie
Ulei de fenicul (după cum este necesar)
✔️ Ce trebuie să faci
– Adăugați o picătură de ulei de fenicul într-un pahar cu apă și consumați-l. Atenție la calitatea uleiului, consumați întotdeauna uleiuri certificate de calitate!
– De asemenea, puteți masa uleiul de fenicul pe stomac și pe tălpile picioarelor.
C. Ulei de lavanda
Uleiul esențial de lavandă are capacitatea de a vă calma și de a vă liniști cu aroma sa plăcută. Poate promova somnul și poate trata starea de spirit, stresul și anxietatea, care sunt simptomele dezechilibrului hormonal.
✔️ Vei avea nevoie
– 3-5 picături de ulei de lavandă
✔️ Ce trebuie să faci
– Pune câteva picături de ulei de lavandă într-un difuzor și pornește-l.
– De asemenea, puteți adăuga câteva picături de ulei de lavandă în apa de baie.
D. Ulei de cimbru
Se știe că uleiul de cimbru crește producția de progesteron și ajută la tratarea simptomelor dezechilibrului hormonal, cum ar fi infertilitatea, PCOS, stresul, căderea părului și insomnia.
✔️ Vei avea nevoie
Ulei de cimbru (după caz)
✔️ Ce trebuie să faci
– Adăugați 10 picături de ulei de cimbru în apa de baie și relaxati-va timp de 15 până la 20 de minute.
– Alternativ, puteți să amestecați trei picături de ulei de cimbru cu câteva picături de ulei de cocos și să-l masați în abdomen.
3. Faceți exerciții și yoga
Vei fi surprins să afli că chiar și antrenamentele simple pot fi benefice în combaterea dezechilibrului hormonal.
Plimbarea în natură poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății. Nu numai că este grozav pentru sănătatea ta generală, ci și ține sub control nivelul hormonilor.
Minim 20 – 30 de minute pe zi.
4. Evitați substanțele chimice nocive
Evitați să utilizați orice conține substanțe chimice nocive. Aceasta include cosmeticele și produsele de îngrijire corporală. Amintiți-vă, pielea dvs. va absorbi orice aplicați pe ea. Nu utilizați produse care conțin substanțe chimice potențial dăunătoare, cum ar fi lauril sulfat de sodiu, parabeni, DEA și propilenglicol. De asemenea, trebuie să fiți bine conștienți de efectele oricăror medicamente sau pilule contraceptive asupra sănătății și hormonilor dumneavoastră.
5. Reduceți aportul de zahăr
Dezechilibrul hormonal este rezultatul multor factori, dintre care unul este consumul excesiv de zahăr rafinat. Când consumi mai mult zahăr, pancreasul secretă mai multă insulină. Nivelurile ridicate de insulină pot duce la producția în exces de testosteron, care poate preveni ovulația normală. Nivelurile ridicate de insulină sunt responsabile pentru depozitarea grăsimilor și creșterea în greutate. Astfel, cel mai bine este să reduceți aportul de zahăr rafinat pentru a vă menține hormonii bine echilibrați.
6. Dormiți suficient
Este foarte important să vă odihniți suficient și să dormiți în fiecare zi. Tiparele de somn perturbate pot provoca dezechilibru hormonal și pot suprima ovulația. Acest lucru poate duce la alte simptome care sunt asociate cu dezechilibrul hormonal, cum ar fi stresul, anxietatea și depresia.
O combinație a metodelor de mai sus ajută la restabilirea echilibrului hormonal.
Cum îți dai seama daca ai un dezechilibru hormonal? Verificați următoarele semne și simptome:
👉 Semne și simptome ale dezechilibrului hormonal
Dezechilibrul hormonal se caracterizează printr-o gamă largă de semne și simptome, în funcție de care hormoni sau glande nu funcționează corect.
Simptomele dezechilibrului hormonal sunt de obicei diferite pentru femei, bărbați și copii. Unele semne și simptome care sunt comune atât bărbaților, cât și femeilor sunt:
– Oboseală
– Creștere în greutate
– Sensibilitate crescută la frig sau căldură
– Constipație sau diaree
– Față umflată sau piele uscată
– Pierdere în greutate inexplicabilă și bruscă
– Pierdere în greutate
– Mușchi slăbiți
– Sete crescută și urinare frecventă
– Durere sau rigiditate în articulații
– Par subtire si fragil
– Depresie
– Scăderea libidoului
– Anxietate
– Infertilitate
– Transpiraţie
– Vedere încețoșată
👉 Ce cauzează dezechilibrul hormonal?
Cauzele comune ale dezechilibrului hormonal sunt:
– O dietă săracă care duce la deficiențe de nutrienți – în special minerale, vitamina C și vitaminele B.
– Diabet
– Hipotiroidismul
– Hipertiroidismul
– Hipogonadism
– Tiroidită
– Terapia hormonală
– Tumori
– Anumite medicamente
– Stres
– Tulburari de alimentatie
– Leziuni sau traumatisme
– Tratamente pentru cancer
– Menopauza
– Sarcina
– Alăptarea
– Sindromul ovarului polichistic
– Pilule contraceptive
– Insuficiență ovariană primară
Dezechilibrele hormonale pot declanșa multe probleme de sănătate. Acestea pot apărea din cauza alimentației proaste, a stărilor de sănătate, a sarcinii, alăptării și a stresului. Tratarea dezechilibrului hormonal este necesară pentru a menține sănătatea generală. Puteți realiza acest lucru incluzând anumite plante și suplimente în rutina dvs. Utilizarea regulată a uleiurilor esențiale, practicarea yoga, exercițiile fizice regulate și evitarea substanțelor chimice nocive joacă un rol major în tratarea dezechilibrului hormonal din organism. În plus, obținerea unui somn suficient și reducerea aportului de zahăr va ajuta, de asemenea, la gestionarea dezechilibrelor hormonale.

Niciun comentariu

Nu ratați!