Te simti obosit? 4 moduri simple de a stimula energia

0

Ceea ce noi numim “energie” este de fapt o molecula numita adenozin trifosfat (ATP), produsa de structuri celulare mici numite mitocondrii. Activitatea ATP este de a stoca energia si apoi de a furniza acea energie celulelor din alte parti ale corpului. Cu toate acestea, pe masura ce imbatranim, corpul are mai putini mitocondrii.
“Daca simti ca nu ai suficienta energie, poate fi pentru ca organismul tau are probleme cu producerea unui ATP suficient si, astfel, sa furnizeze celulelor suficienta energie”, spune dr. Anthony Komaroff, profesor de medicina la Harvard Medical School. Este posibil sa nu reusiti sa depasiti toate aspectele pierderii de energie legate de imbatranire, dar exista modalitati de a va ajuta organismul sa produca mai mult ATP si sa reinnoiasca nivelul scazut al energiei. Cele mai comune strategii se refera la trei concepte de baza: dieta, exercitiul fizic si somnul.
Dieta
Sporiti-va nivelul energiei cu acizi grasi si proteine (peste, ton, somn, nuci etc). Nu mancati prea mult la o singura masa deoarece puteti creste riscul de obezitate, ceea ce poate duce la scaderea nivelului de energie. Atunci cand lipsa energiei este o problema, este mai bine sa mancati mese mici si gustari la fiecare cateva ore decat trei mese mari pe zi. Creierul are foarte putine rezerve de energie proprie si are nevoie de aprovizionare constanta de nutrienti, spune dr. Anthony Komaroff. De asemenea, mesele mari fac ca nivelurile de insulina sa ajunga foarte ridicate, ceea ce va provoca senzatia de oboseala.
Beti suficienta apa
Daca organismul dumneavoastra nu are suficiente fluide, unul dintre primele simptome este senzatia de oboseala. Nevoile individuale variaza in functie de greutate, inaltime etc. insa ca si medie barbatii ar trebui sa consume in jur de 3l iar femeile aproximativ 2l. In afara de apa puteti obtine lichide din fructe si legume care contin pana la 90% apa, cum ar fi castravetii, citricele, pepenii etc.

Somn
Cercetarile sugereaza ca somnul creste nivelul de ATP. Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti probleme de somn in timpul noptii.
Exercitiu fizic
Sportul poate creste nivelul de energie prin cresterea neurotransmitatorilor care promoveaza energia in creier, cum ar fi dopamina, norepinefrina si serotonina, motiv pentru care te simti asa de bine dupa un antrenament. Exercitiul face muschii mai puternici si mai eficienti, astfel au nevoie de mai putina energie si, prin urmare, conserva ATP. Nu conteaza cu adevarat ce fel de exercitiu faceti, dar repetarea este esentiala. Unele cercetari au sugerat ca doar 20 de minute de activitate aerobica 3 zile pe saptamana pot ajuta persoanele sedentare sa se simta mai energizate.
Oboseala persistenta
Ar trebui sa vedeti medicul atunci cand aveti o perioada prelungita de energie scazuta, deoarece poate fi un avertisment timpuriu al unei boli. Oboseala neobisnuita este adesea primul simptom tipic pentru cele mai multe boli (boli cardiace, boli autoimune, anemia etc.)
Oboseala mai poate fi si un efect secundar al unor medicamente.
Sursa: www.health.harvard.edu

Niciun comentariu

Nu ratați!