Majoritatea oamenilor mănâncă mai mult decât trebuie – 7 efecte nocive ale supraalimentării

0

Indiferent dacă sunteți acasă sau afară, opțiunile de mâncare gustoase și nesfârșite și disponibilitatea largă a gustărilor rapide fac supraalimentarea sa fie ușor de atins.
Dacă nu știți dimensiunile porțiilor, supraalimentarea poate fi ușor scăpată de sub control și poate duce la diverse consecințe negative asupra sănătății.
O modalitate de a pune sub control acest obicei este să înțelegi mai întâi cum supraalimentarea îți afectează corpul.
Iată 7 efecte nocive ale supraalimentării.
1. Poate promova excesul de grăsime corporală
Bilanțul tău caloric zilnic este determinat de câte calorii consumi față de câte arzi.
Atunci când mănânci mai mult decât ai cheltuit, acest lucru este cunoscut ca un surplus de calorii. Corpul tău poate păstra aceste calorii suplimentare sub formă de grăsime.
Supraalimentarea poate fi deosebit de problematică pentru dezvoltarea excesului de grăsime corporală sau obezitate, deoarece organismul s-ar putea să pastreze mult mai multe calorii decât ai nevoie.
Acestea fiind spuse, consumul excesiv de proteine ​​nu crește probabil grăsimea corporală datorită modului în care este metabolizată. Caloriile în exces din carbohidrați și grăsimi sunt mult mai predispuse la stimularea grăsimilor corporale.
Pentru a preveni creșterea excesului de grăsime, încercați să completați proteine ​​slabe și legume fără amidon, înainte de a mânca alimente mai bogate în carbohidrați și grăsimi mai mari.
2. Poate perturba reglementarea foamei
Doi hormoni majori afectează reglarea foamei – ghrelina, care stimulează pofta de mâncare și leptina, care suprimă pofta de mâncare.
Când nu ai mai mâncat de ceva vreme, creșterea nivelului de ghrelină . Apoi, după ce ai mâncat, nivelurile de leptină spun corpului tău că este plin.
Cu toate acestea, supraalimentarea poate perturba acest echilibru.
Mâncarea alimentelor bogate în grăsimi, sare sau zahăr degajă hormoni simpli ca dopamina, care activează centrele de plăcere din creierul tău.
În timp, corpul tău poate asocia aceste senzații de plăcere cu anumite alimente, care tind să fie bogate în grăsimi și calorii. Acest proces poate înlocui în cele din urmă reglementarea foamei, încurajându-vă să mâncați din plăcere, mai degrabă decât din cauza foamei.
Întreruperea acestor hormoni poate declanșa un ciclu perpetuu de supraalimentare.
Puteți contracara acest efect, repartizând anumite alimente consumate cu mare plăcere și mâncându-le într-un ritm mai lent pentru a permite corpului dvs. să-și înregistreze sațietatea.
3. Poate crește riscul de boală
În timp ce o supraalimentare ocazională nu afectează sănătatea pe termen lung, supraalimentarea cronică poate duce la obezitate. La rândul său, această afecțiune a demonstrat constant că va crește riscul de boală.
Obezitatea , care este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, este unul dintre principalii factori de risc pentru sindromul metabolic. Acest grup de afecțiuni îți ridică șansele de boli de inimă și alte probleme de sănătate, precum diabetul și accidentul vascular cerebral.
Indicatorii sindromului metabolic includ niveluri ridicate de grăsimi în sânge, tensiune arterială crescută, rezistență la insulină și inflamație.
Rezistența la insulină în sine este strâns legată de supraalimentarea cronică. Se dezvoltă atunci când excesul de zahăr din sângele tău reduce capacitatea hormonului insulină de a stoca zahărul din sânge în celulele tale.
Dacă este lăsată necontrolată, rezistența la insulină poate duce la diabet zaharat tip 2.
Puteți reduce riscul acestor condiții, evitând alimentele bogate în calorii, procesate, consumând multe legume bogate în fibre și moderând dimensiunile porțiilor de carbohidrați.

4. Poate afecta funcția creierului
În timp, supraalimentarea poate dăuna funcției creierului.
Mai multe studii leagă supraalimentarea continuă și obezitatea la declinul mental la adulții în vârstă, comparativ cu cei care nu supraalimentează.
Un studiu efectuat la adulți mai în vârstă a descoperit că supraponderalitatea a afectat negativ memoria, comparativ cu persoanele cu greutate normală.
Acestea fiind spuse, sunt necesare mai multe studii pentru a identifica măsura și mecanismele declinului mental legate de supraalimentare și obezitate.
Având în vedere că creierul tău cuprinde aproximativ 60% grăsimi, consumul de grăsimi sănătoase precum avocado, unturi de nuci, pește gras și ulei de măsline poate ajuta la prevenirea declinului mental.
5. Poate să provoace greață
Supraalimentarea în mod regulat poate provoca sentimente incomode de greață și indigestie.
Stomacul adult este de aproximativ dimensiunea unui pumn încleștat și poate ține aproximativ 75 ml când este gol, deși se poate extinde până la aproximativ 1 sfert (950 mL).
Rețineți că aceste numere variază în funcție de dimensiunea dvs. și de cât de mult mâncați în mod regulat.
Când mănânci o masă mare și începi să ajungi la limita superioară a capacității stomacului, poți avea greață sau indigestie. În cazuri grave, această greață poate declanșa vărsături, care este modul în care corpul tău poate calma presiunea acută a stomacului.
În timp ce numeroase medicamente pot trata aceste afecțiuni, cea mai bună abordare este de a regla dimensiunile unei mese și de a mânca mai lent pentru a preveni aceste simptome în primul rând.
6. Poate provoca gaz excesiv și balonare
Mâncarea unor cantități mari de alimente vă poate strânge sistemul digestiv, declanșând gaz și balonare.
Obiectele producătoare de gaze pe care oamenii tind să le alimenteze în exces sunt alimente picante și grase, precum și băuturi carbogazoase. Fasolea, anumite legume și cerealele integrale pot produce, de asemenea, gaz, deși acestea nu sunt consumate prea des.
Mai mult, consumul prea rapid poate favoriza gazul și balonarea din cauza unor cantități mari de alimente care intră rapid în stomac.
Puteți evita excesul de gaz și balonarea mâncând încet, așteptând până după masă să beți lichide și să reduceți dimensiunea porțiilor dvs. de alimente gazoase.
7. Poate crea somnolenta
După supraalimentare, multe persoane devin lente sau obosite.
Acest lucru se poate datora unui fenomen numit hipoglicemie reactivă , în care zaharurile din sângele tău scad la scurt timp după ce ai mâncat o masă mare.
Glicemia scăzută este frecvent asociată cu simptome precum somnolență , slăbiciune, ritm cardiac rapid și dureri de cap.
Deși nu este pe deplin înțeles, se crede că problema este legată de excesul de producție de insulină.
Deși cea mai frecventă la persoanele cu diabet care administrează prea multă insulină, hipoglicemia reactivă poate apărea la unii indivizi ca urmare a supraalimentării.

Niciun comentariu

Nu ratați!